Het Krijtlandpad: slingeren door het Heuvelland van Zuid-Limburg

Padcoördinator Yolande de Boer over haar favoriete wandeling op het Limburgse Krijtlandpad.

Weilanden langs de Gulp bij Slenaken, foto: www.routesinzuidlimburg.nl Weilanden langs de Gulp bij Slenaken, foto: www.routesinzuidlimburg.nl

Al twintig jaar slingert het Krijtlandpad door het prachtige Heuvelland in het zuiden van Limburg. Deze rondgaande wandelroute van ruim negentig kilometer heeft Maastricht als begin- en eindpunt en is in te delen in zes etappes. Padcoördinator Yolande de Boer deelt haar favoriete wandeling op het Krijtlandpad met ons. In magazine Wandel.nl nummer 1-2019 vind je meer geliefde gebieden op het Krijtlandpad.

Bloeiende fruitbomen

Van Sint Geertruid naar Slenaken is een mooie wandeling van 12 kilometer uitgezet, waarbij je alles te zien krijgt wat het Krijtlandpad zo bijzonder maakt. Holle wegen, weilanden, bosranden en weidse panorama’s rijgen zich aaneen. Sint Geertruid is goed te bereiken met de bus en je kunt er ook gemakkelijk parkeren. Loop via de Libekerstraat het dorp uit en volg vanaf het eerste kruispunt de geel-rode markeringen. Kom je in het voorjaar, dan wandel je langs de bloeiende fruitbomen. De lichte bloesemgeur die je dan ruikt, vergeet je nooit meer.

Boscafé ’t Hijgend Hert in Vijlen, foto: www.routesinzuidlimburg.nl Boscafé ’t Hijgend Hert in Vijlen, foto: www.routesinzuidlimburg.nl

Pauzeplekje bij kasteel

In Mheer wandel je langs het kasteel. Boven de machtige toegangspoort zie je een grote steen met het wapen van Imstenraedt-Mheer. Al in de veertiende eeuw maakten bronnen melding van een ‘stenen huis’ in Mheer. De toegangsbrug is uitgerust met twee kleine bankjes. Een heel mooi pauzeplekje.

Bijzondere dennenboom

De afdaling naar Noorbeek trakteert je op prachtige vergezichten. Al van ver zie je de hooggelegen Sint-Brigidakerk, uit de dertiende eeuw. Voor de kapel staat een enorme den. De boom wordt ieder jaar op de tweede zaterdag na Pasen met veel ceremonieel neergezet.

Door de velden en langs glooiende akkers daal je nu af naar Slenaken, waar de Gulp in alle vrijheid door de weilanden meandert. Trakteer jezelf op een van de terrassen op koffie met een stuk Limburgse vlaai, of een lekker Limburgs biertje. Arriva-buslijn 57 brengt je rechtstreeks terug naar Sint Geertruid.

De omgeving van Slenaken, foto: www.routesinzuidlimburg.nl De omgeving van Slenaken, foto: www.routesinzuidlimburg.nl

Meer wandelen?

Twee etappes van het Krijtlandpad staan erom bekend voor Nederlandse begrippen erg heuvelachtig te zijn. Houd daar rekening mee als je je tocht gaat plannen. Controleer ook altijd op www.wandelnet.nl of je over de meest actuele route beschikt. Natuurlijk kun je ook je eigen etappes maken. Veel dorpen zijn goed bereikbaar met de Arriva-buslijnen 57 en 350 en onderweg zijn er genoeg horecagelegenheden voor een tussenstop. Wat denk je van een pauze bij ’t Hijgend Hert in Vijlen, de enige echte Nederlandse berghut op een hoogte van 260 meter?


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?