Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Ontdek Zuid-Limburg via 4 mooie wandelroutes

Zuid-Limburg is een prachtig wandelgebied. Fervent wandelaar Jos Clement stelde 4 wandelroutes samen. De gpx-bestanden van de wandelingen kun je op deze pagina downloaden.

Zuid-Limburg
Uitzicht op het Vijlenerbos
Uitzicht op het Vijlenerbos, foto: Wikimedia - Romaine

Wandeling 1: Vijlen – 18 kilometer

Deze wandeling start in Vijlen, bij het sfeervolle dorpscafé A gen Kirk. Langs de rand van het Vijlenerbos loop je naar boscafé ’t Hijgend Hert. Hier kun je een tussenstop houden. Vervolgens gaat de route verder naar Holset en Oud Lemiers in Duitsland. Langs de Selzerbeek wandel je richting het klooster Mamelis. Via de overzijde van de beek loop je weer terug naar Vijlen.

Tip van Jos: “Loop de route linksom, want dan wandel je in de luwte (de windrichting is meestal zuid-west) van het bos. En bij zonnig weer heb je geen last van de zon die recht in je gezicht schijnt.”  

Download hieronder het gpx-bestand van deze wandeling:

Download de route

Wandeling 2: Epen – 19,7 kilometer

Het dorpje Epen ligt verscholen in één van de mooiste rivierdalen van ons land, het Geuldal. Hier start de tweede wandeling van Jos. De route loopt door het Krijtlandgebied en dit heeft vele ‘hoogtepunten’. Zo vind je er diverse holle wegen. Dit zijn binnenweggetjes die zijn uitgehold door weer en wind. Jos: “In de wintermaanden sneeuwen deze paden wel eens helemaal dicht. Zij zijn dan alleen met sneeuwschoenen begaanbaar.” Ook wandel je langs de Geul en over de beboste Vijlenerberg. Hier zie je oude loofbomen en bijzondere planten, zoals orchideeën. “Manshoge varens maken dit bos een kraamkamer voor reeën. Dit bos is een waar wandelparadijs”, vertelt Jos. Op de terugweg wandel je langs de bosrand en kun je het gehele dal overzien. “De route is niet zwaar. Na Sippenaeken volgt een steile helling. Draai je bovenaan om en geniet hier van het vergezicht en van je inspanning’, tipt Jos.

Download hieronder het gpx-bestand van deze wandeling:

Download de route
De omgeving van Epen
De omgeving van Epen, foto: Annie de Jonge - Pixabay
De omgeving van Teuven
De omgeving van Teuven, foto: Wikimedia - Romaine

Wandeling 3: Noorbeek

Noorbeek ligt aan het riviertje de Noor en heeft een beschermde dorpskern. Een mooie startplaats van je wandeling. Vanaf herberg St. Brigida wandel je door de Voerstreek naar Teuven. Hier ligt het bij wandelaars bekende restaurant Moeder de Gans. Volgens Jos een unieke plaats om een (lunch)pauze in te plannen. Hierna vervolg je de route over het Plateau van Margraten. Je wandelt hier op 190 meter boven N.A.P. Via de dorpen Heijenrath, Reimerstock, Banholt en Mheer kom je weer bij het startpunt in Noorbeek uit.

Download hieronder het gpx-bestand van deze wandeling:

Download de route

Wandeling 4: Gulpen - 17.5 km

Deze wandeling vanuit Gulpen is zeer gevarieerd en komt door dorpen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Bijvoorbeeld Pesaken, Billingshuizen, Beitenaeken en Partij. Tip van Jos: ‘Bewonder de kleurrijke binnenplaatsen van de carréboerderijen en de vele vakwerkhuizen op deze route. Ook op het pleintje in de dorpskern van Gulpen en Mechelen is het goed toeven.” Het maximale hoogteverschil van deze wandeling is 252 meter.  

Download hieronder het gpx-bestand van deze wandeling:

Download de route
Vakwerkhuis
Vakwerkhuis, foto: Pixabay - jan baars

Let op: Wandel.nl is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in de gpx-bestanden van de wandelingen.