De vier seizoenen van Nationaal Park Weerribben-Wieden

Elk seizoen heeft in Nationaal Park Weerribben-Wieden, in de Kop van Overijssel, zijn eigen charme. Een wandeling in dit gebied is het hele jaar door de moeite waard. Wat maakt het gebied speciaal in winter, lente, zomer en herfst? We vroegen het boswachter Egbert Beens.

Winter

'De winter zorgt in Nationaal Park Weerribben-Wieden voor een mooi verstild landschap', vertelt Egbert. 'Met een beetje geluk zie je rietsnijders aan het werk. In deze tijd kun je ver voor je uit kijken en heb je zelfs kans om reeën of een otter te spotten.'

Bevroren riet, foto: Egbert Beens Bevroren riet, foto: Egbert Beens

Lente

'In het voorjaar keren veel vogels terug vanuit Afrika, zoals de purperreiger, het donkere en zeldzamere broertje van de blauwe reiger. Purperreigers zijn echte moerasbewoners en broeden in de lente in ons nationaal park. Je herkent hen aan hun dieppaarse kleur.'

De purperreiger, foto: Egbert Beens De purperreiger, foto: Egbert Beens

Zomer

“In de zomer staan waterlelies, gele plomp en gele lis in bloei. Ook fladdert hier dan de Grote vuurvlinder rond, een prachtige vlinder die oranje is aan de bovenkant en blauw van onderen. Hij is in Nederland ernstig bedreigd en komt alleen nog in Nationaal Park Weerribben-Wieden voor.”

De grote vuurvlinder, foto: Egbert Beens De grote vuurvlinder, foto: Egbert Beens

Herfst

“In de herfst trekken veel vogels weer richting het zuiden. Ik vind vooral de spreeuwen indrukwekkend. Zij vormen grote groepen voor ze verder trekken. Je ziet ze hier dan in grote, zwarte golven door de lucht zwermen. Erg mooi.”

Spreeuwen Spreeuwen

Meer tips?

In Wandel.nl magazine editie 5-2018 staat een uitgebreid artikel over Nationaal Park Weerribben-Wieden, met nog meer tips van boswachter Egbert Beens. Of volg hem op zijn Twitter account @deboswachter. Meer informatie over het gebied vind je op de site van Nationaal Park Weerribben-Wieden.

 


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?