De mooiste wandelroutes langs molens 

Nederland kent meer dan 1000 molens, die verschillende functies vervulden. Van watermanagement tot het malen van graan en het zagen van hout. Wandel.nl zet de mooiste molenwandelingen voor je op een rijtje.

De Zaanse Schans De Zaanse Schans

Zaanse schans, Zaandam (Noord-Holland)

Eén van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland is misschien wel de Zaanse Schans. Deze Zaanse buurt is pas in 1963 opgericht en bestaat uit een verzameling van verplaatste rijksmonumentale houten gebouwen en industriemolens uit de Zaanstreek. Dit is later aangevuld met meerdere musea, horeca en winkeltjes.

Routetips

Vanaf parkeerplaats Kalverpolders starten diverse wandelroutes en een audiotour.

Molens bij Kinderdijk Molens bij Kinderdijk

Nederlands bekendste molens, Kinderdijk (Zuid-Holland)

De molens die eeuwenlang strijd hebben geleverd en niet voor niets zijn uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed zijn de molens van Kinderdijk. Deze negentien molens zijn gebouwd rond 1740 en fungeren als waterbeheersysteem ter preventie van overstromingen in dit waterrijke gebied. De molens vormen samen met de waterlopen, dijken en sluizen het symbool van hoe Nederland leidend is in watermanagement. Het is prachtig om deze molens vanaf het water te bewonderen, maar ook te voet valt er enorm veel te ontdekken in dit poldergebied.

Routetips

Kies voor een route van 8 kilometer of ga voor een 20 kilometerlange wandeling.

De Grafelijke Torenmolen in Zeddam De Grafelijke Torenmolen in Zeddam

Oudste molen, Zeddam (Gelderland)

Een bezoek aan de oudste molen van Nederland mag in dit lijstje niet ontbreken. De Grafelijke Torenmolen staat in het Gelderse Zeddam en dateert uit 1450. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze molen een rijke historie heeft. Het is één van de oudste gemetselde molens van West-Europa en kwam in de Tweede Wereldoorlog van pas voor de Duitse Wehrmacht als uitkijkpost, maar diende ook als schuilkelder voor de lokale bevolking.

Routetips

Zeddam en omgeving lenen zich bij uitstek voor een mooie wandeling. Knoop wandelknooppunten aan elkaar en maak je eigen route of start bij TOP Tolhuis met één van de themaroutes.

Molens in Schiedam Molens in Schiedam

’s Werelds grootste molens, Schiedam (Zuid-Holland)

Voor de grootste molens van de wereld moet je in Schiedam zijn. De kolossen tot wel 33 meter hoogte steken boven het stadje uit en dienden voor de jeneverproductie. Van de twintig molens zijn er nog vijf over en is er één herbouwd. In één van de molens tref je het jenevermuseum en kom je alles te weten over deze reuzen van molens.

Routetip

Met deze wandeling van 7,5 kilometer kun je de molens uit verschillende hoeken boven de binnenstad van Schiedam zien uittorenen.

Houtzaagmolen De Rat bij IJlst Houtzaagmolen De Rat bij IJlst

Houtzaagmolen De Rat, IJlst (Friesland)

Aan de oever van het riviertje de Geeuw staat houtzaagmolen De Rat die nog volop in bedrijf is. Boomstammen drijven in het water, de wieken draaien, de geur van vers gezaagd hout hangt in de lucht. Het houtzagersambacht wordt al drie eeuwen uitgevoerd in deze molen. Maar deze molen heeft niet altijd in Friesland gestaan. De oorsprong van de molen ligt in de Zaanstreek, maar door de economische crisis in de negentiende eeuw werd de molen verkocht en verhuisde hij naar IJlst om daar opnieuw in productie genomen te worden.

Routetip

Ontdek De Rat en het elfstedenstadje IJlst met de wandelroute Ruterpolder van ongeveer drie kilometer.

Lees ook

Wandelen nabij archeologische vondsten in Nederland

Wandelen is een activiteit waarbij je je heerlijk in het ‘nu’ voelt. Het is een mooie tegenstelling om je eens bewust te zijn van wat er zich onder je voeten bevindt! Ontdek deze bijzondere archeologische plekken in Nederland tijdens jouw wandeling.

Lees meer
De leukste (gratis) audiotours: tips

Met een audiotour kun je van een wandeling een mooie ontdekkingstocht maken. Je kunt van diverse steden en gebieden gratis audiotours downloaden. Wandel.nl zet leuke audiotours voor je op een rij.

Lees meer
Wandelen door de mooiste stadsparken

Voor een mooie wandeling door het groen kun je ook in steden terecht. Onze Nederlandse steden zijn vaak voorzien van prachtige stadsparken, waar je heerlijk kunt ronddwalen en tot rust kunt komen. Wandel.nl geeft je tips.

Lees meer
Mooie wandelroutes over dijken

Uitzicht over het water, de wind, vogels. Wandel.nl heeft acht wandelroutes over dijken voor je uitgezocht, waar je kunt genieten van het weidse uitzicht.

Lees meer
Wandelen door de leukste oude volksbuurten

Een knus karakter met kleine en vooroorlogse huisjes geven sfeer aan oude volksbuurten. Een leuke plek om wandelend te ontdekken. Daarom heeft Wandel.nl zes oude volksbuurten voor je opgezocht.

Lees meer
Wandelen langs de mooiste kerken en kathedralen van Nederland

Deze 11 kerken en kathedralen zijn het bewijs dat Nederland barst van de imposante bouwwerken. En je kunt er ook nog eens mooi wandelen. Wandel.nl geeft je tips.

Lees meer
Poëzieroutes om op weg te dromen

Wandel.nl zet 8 poëzieroutes voor je op een rij. Langs deze routes vind je, op bijvoorbeeld een steen, muur of via een app, het werk van diverse dichters. Je vindt routes in steden, maar ook in natuurgebieden. Laat de dichtregels al wandelend op je inwerken.

Lees meer

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?



  1. Gratis nieuwsbrief
  2. Bedankt
Gratis nieuwsbrief
Schrijf in en ontvang iedere week het meest actuele wandelnieuws.