Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wat te doen bij onweer?

Wat moet je doen als je tijdens het wandelen wordt overvallen door onweer en bliksem? Lees onze tips.

Onweer, paarse lucht

Gemiddeld worden in Nederland ieder jaar vijf mensen dodelijk door de bliksem getroffen. De dodelijke ongevallen door blikseminslag halen vrijwel altijd de landelijke pers. Een blikseminslag heeft lang niet altijd een dodelijke afloop. De lichamelijke gevolgen zijn echter wel vaak ernstig.

Het risico om persoonlijk door de bliksem te worden getroffen, moeten we niet overschatten, de kans is ongeveer één op twee miljoen per jaar. Desondanks is het goed dat wandelaars zich bewust zijn van de risico’s en dat ze weten welke maatregelen ze kunnen treffen om ongevallen te voorkomen.

Voorzorgsmaatregelen bij onweer

Het belangrijkste advies is om bij naderend onweer niet op pad te gaan. Ook daarom is het raadzaam om de weersverwachtingen in de gaten te houden als je wilt gaan wandelen. Neem je deel aan een georganiseerde wandeltocht of -evenement, houd dan altijd de berichtgeving van de betreffende organisatie in de gaten.

Word je onderweg toch overvallen door een onweersbui, neem dan de volgende tips in acht:

  • Bij naderend onweer kun je het beste ergens naar binnen gaan en daar wachten tot de bui over is getrokken.
  • Het bos biedt geen bescherming. Schuil nooit onder bomen, een alleenstaande boom, langs een bosrand of in de buurt van een metalen afrastering.
  • Als je geen goede schuilplaats kunt vinden, kun je jezelf het beste zo klein mogelijk maken door op de hurken te gaan zitten met de voeten tegen elkaar. Sla je armen om je benen heen. Op deze manier kan de stroom niet door het lichaam lopen.
  • Ben je met een groep, blijf dan niet bij elkaar maar verspreid de groep en ga gehurkt zitten op de hierboven genoemde manier.
  • Gebruik geen paraplu. Het is beter om jezelf te laten natregenen, dan om de bliksem via de paraplu naar je toe te trekken.
  • Als je een metalen bril of andere metalen voorwerpen draagt, is het raadzaam om je daar tijdens het onweer tijdelijk van te ontdoen.
  • Maak tijdens het onweer geen gebruik van een mobiele telefoon.

Voorzorgsmaatregelen bij hevige regenval

Als het hard gaat regenen, kan een poncho uitkomst bieden. Loop nooit met een paraplu. Dit geeft kramp in uw armen, is hinderlijk voor medewandelaars en is bij onweer gevaarlijk. Draag bij langdurige regenval een katoenen hoofddeksel. Dit kan afkoeling van het lichaam nog enigszins tegenhouden. Let op dat de voeten niet nat worden. De kans op blaren is dan aanzienlijk groter.