Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Wandelen met griep, corona, koorts of verkoudheid

Met de R in de maand is de kans op een snotneus, verkoudheidje en griep groter. Daarnaast is er op dit moment het coronavirus. Zodoende rijst de vraag: kan ik met mijn klachten wel gaan wandelen? Wat kan wel en wat kan nu absoluut niet?

Verkoudheid neus snuiten

Laat je testen

Heb je klachten die passen bij corona? Doe dan een (zelf)test. Doe dit ook bij milde klachten en als je gevaccineerd bent. Totdat je de uitslag hebt, dien je de regels van de Rijksoverheid in acht te nemen. Oftewel: ga in thuisquarantaine. Dat betekent dat je helaas niet de deur uit kunt voor een wandeling.

Hoofdpijn

Doe de nek-check

Heb je een negatieve uitslag gekregen? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een ‘normale’ verkoudheid of griep. Normaliter geldt de vuistregel: zit de verkoudheid boven je nek (zoals een verstopte neus, keelpijn of lichte hoest), dan kun je gaan wandelen. Maar doe het wel rustiger aan dan normaal. Pas bijvoorbeeld je afstand en wandelsnelheid aan. Je lichaam is namelijk bezig met zich te herstellen en dat kost energie. Iedere vorm van fysieke inspanning is een aanslag op je weerstand. Rust sowieso voldoende uit.

Heb je klachten onder je nek (hoesten met slijm in de longen, moeizame ademhaling, spierpijn en slapte)? Ga dan niet wandelen of houd het bij een klein rondje voor ‘een frisse neus’. Je zult je bij inspanning eerder slechter dan beter voelen en de kans is aanwezig dat je je klachten verergert en zelfs een longontsteking op loopt.

Pak je reguliere trainingen pas weer op als je klachtenvrij bent en vergeet niet om dit weer langzaam op te bouwen in verband met de kans op blessures.

Koorts = geen fysieke inspanning

Koorts is een ander verhaal. Of dit nu corona-gerelateerd is of niet: als je koorts hebt, sport je niet. Dus ook geen krachtoefeningen in huis in de homegym of een stukje wandelen op de loopband op zolder. Bij koorts is er namelijk maar één regel: voor iedere dag koorts behoor je twee dagen geen fysieke inspanning te leveren. En dat heeft een heel belangrijke reden. Tijdens koorts is je lichaam heel hard aan het werk om een (virus)infectie te lijf te gaan. Sporten met koorts kan een infectie aan de hartspier veroorzaken met hartritmestoornissen of hartfalen tot gevolg.

Sporten met koorts kan een hartspierontsteking veroorzaken

Voor iedere dag koorts geldt dus twee dagen geen fysieke inspanning. Heb je twee dagen koorts gehad en is het nu weg? Dan moet je dus vier dagen geen fysieke inspanning doen. Ook hierbij geldt dat je je reguliere trainingen pas weer op kunt pakken als je klachtenvrij bent. Bouw het rustig op. Hoe zit het dan met die mensen die zeggen dat je je griep eruit kunt zweten? Nou, dat is een achterhaalde uitspraak, ongezond en nog gevaarlijk ook.

Let op bij het gebruik van pijnstillers. Deze werken koortsverlagend en kunnen je misleiden. Ook al voel je je beter en is je koorts wellicht lager of weg, geef je lichaam goed de tijd om te herstellen.

afbeelding van een vrouw die met een hond wandelt, met een mondkapje op.
(Foto: © Shutterstock)

Corona

Corona heeft zich al in vele varianten laten zien. De één heeft nauwelijks klachten en een ander heeft te maken met een wekenlange ziekenhuisopname en een enorme nasleep met longklachten en vermoeidheid. Omdat er nog zo weinig bekend is van de gevolgen op de lange termijn, doet ieder die wil gaan sporten na een corona-infectie er goed aan om dit vooraf met de arts te bespreken.

Signalen

Je lichaam kan al signalen afgeven dat het mogelijk iets onder de leden heeft, nog voordat je het zelf in de gaten hebt. Heb je het gevoel tijdens het wandelen maar niet vooruit te komen en voelt iedere stap ongemakkelijk of zwaar? Doe dan even een stapje terug: schroef de omvang en intensiteit van je wandelingen terug of plan een extra rustdag in. Misschien is dat voldoende, maar het kan ook zijn dat je tegen een griepje aan zit te hikken. Ook je psyche kan signalen afgeven. Bijvoorbeeld als je totaal geen zin hebt om je favoriete rondje te gaan wandelen. Een slimme manier van je lichaam om te laten weten dat het behoefte heeft aan rust!