Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Van wandelen naar hardlopen: Hoe maak je de overstap?

Op je 58ste beginnen met hardlopen? Het kan! Wandelliefhebber Irma laat zien dat het nooit te laat is om een nieuwe uitdaging aan te gaan en je gezondheid te verbeteren, ongeacht je leeftijd.

Van Wandelen Naar Hardlopen (3)

Irma heeft altijd van bewegen gehouden. Van atletiek op jonge leeftijd, tot recreatief hockey van haar 11e tot 48e levensjaar. Daarna heeft ze ruim 10 jaar geen actieve sport beoefend, maar is ze wel steeds actiever gaan wandelen. Toch ontdekte ze pas later hoe leuk hardlopen kan zijn. Hoe zij de stap van wandelen naar hardlopen maakte? We vroegen het haar.

Actieve wandellaar

''Toen ik de 50 passeerde, merkte ik dat mijn conditie achteruitging. Je lichaam verandert als je ouder wordt. De motivatie om fitter en vitaler te worden, zorgde ervoor dat ik meer ging bewegen. Ik begon regelmatig te wandelen en merkte dat dit me goed deed. In 2016 kreeg ik de kans om mee te doen aan de Venloop van 25 km, op uitnodiging van twee vrienden. Het was de eerste lange afstandswandeling die ik deed. Het was geweldig om zo’n tocht te volbrengen, maar ik was achteraf wel bekaf. Ik had niet goed getraind, en 5 uur wandelen is toch een flinke uitdaging. Desondanks was dat het moment dat het zaadje voor wandelen écht werd geplant." Ze ging steeds vaker op pad met haar man, en sinds 2020 ook met hun hond. Samen liepen ze het Pieterpad en delen van de GR5 in etappes.

De beslissing om te gaan hardlopen

Irma liep de laatste jaren dus regelmatig, zowel de dagelijkse ommetjes met de hond als langere afstanden in het weekend. Toch merkte ze dat dit niet voldoende was om haar energieniveau op peil te houden. Ze vertelt: “Wandelen helpt je conditie opbouwen, maar ik was ook vaak snel moe. Ik hoorde dat je door rennen fitter wordt, je hart sterker wordt en je een stofje genaamd endorfine aanmaakt. Dat maakte me nieuwsgierig. Zou dit echt zo zijn?”

Op een dag, tijdens een wandeling in het bos met de hond, kwam Irma een banner tegen van ‘Start to Run’. Dit programma bij de lokale atletiekvereniging helpt je in zes weken tijd van 0 naar 3 kilometer hardlopen. “Ik besloot me aan te melden. Waarom niet proberen?”

In het begin kon ik nog geen minuut rennen, dan lag de tong op mijn schoen!
Van Wandelen Naar Hardlopen (2)

Overgang van wandelen naar hardlopen

Irma ging van start met het programma ‘Start to Run’, samen met een groep van 15 andere mensen zonder hardloopervaring. “In het begin kon ik nog geen minuut rennen, dan lag de tong op mijn schoen! Maar het programma was zo goed opgebouwd, je ging stap voor stap verder. Ik had niet verwacht dat ik elke keer mijn grenzen zou verleggen.”

Het programma was laagdrempelig en Irma vond het motiverend om in groepsverband te trainen. “Iedere week kreeg je een schema, maar als je niet kon, mocht je de training zelf doen. Voor mij werkte de groep echt. De variëteit in snelheid onder de deelnemers maakte het leuk, we renden allemaal op ons eigen tempo. Het mooie is dat de snelle lopers altijd even omkeren om de langzamere lopers weer ‘op te vegen’.

Ik had verwacht dat ik na elke training veel spierpijn zou hebben, maar dat was niet het geval.

Ongemakken, spierpijn en blessures

Het hardlopen bracht natuurlijk ook de nodige uitdagingen met zich mee. Irma heeft astma, wat het ademhalen in het begin lastig maakte. Spierpijn was ook een zorg, maar Irma werd aangenaam verrast. “Ik had verwacht dat ik na elke training veel spierpijn zou hebben, maar dat was niet het geval. Dankzij de warming-up en de geleidelijke opbouw van de kilometers had ik nauwelijks last van spierpijn.

Irma had zelf ook geen last van blessures, maar merkte dat sommige andere deelnemers wel klachten hadden. “Dat kwam vaak doordat ze te snel gingen of niet de juiste houding hadden. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en je eigen tempo aan te houden. Als je lichaam zegt dat je moet stoppen, dan moet je stoppen. Gelukkig geeft de trainer altijd goede tips over je renhouding en krijg je specifieke loopoefeningen.”

De grootste verandering: energie en motivatie

Irma merkte al snel een grote verandering in haar lichaam en energielevels. “Ik voelde me steeds beter in mijn vel zitten. Mijn energie nam toe en ik viel zelfs een paar kilo’s af, vooral in combinatie met een gezonder eetpatroon. Het werkt als een sneeuwbaleffect: Ik begon steeds meer zin te krijgen in het hardlopen. En het leuke: ‘It runs in the family’. Mijn man en dochters zijn sinds ik begonnen ben, ook meer gaan hardlopen’.

Na 6 weken

En ja hoor, zes weken later kon Irma 3 kilometer achter elkaar rennen! “Dat was zo’n mooi moment. Het was mijn eerste grote doel. Daarna kreeg ik de keuze: wil ik doorgaan naar 5 kilometer? Ik heb voor die optie gekozen, omdat het zo leuk was. Als je eenmaal rent, wil je steeds meer rennen. Ik wil geen wedstrijden doen, maar ik wil altijd kijken of ik de volgende keer sneller of makkelijker kan rennen.”

Wat zijn je doelen voor de toekomst met hardlopen?

“In het begin was mijn doel: gewoon 20 minuten kunnen rennen. Maar nu heb ik zoveel plezier in het hardlopen dat ik steeds nieuwe doelen voor mezelf stel. Op korte termijn wil ik mijn persoonlijke record op de 5 km verbreken – mijn doel is om het in 30 minuten te doen. Daarna ga ik voor de 7km!”

Van Wandelen Naar Hardlopen (4)

Tips voor anderen: starten met hardlopen

Irma heeft ondertussen haar draai gevonden in het hardlopen en deelt graag haar tips. “Als je de stap naar hardlopen wilt maken, zorg dan voor goede schoenen, met genoeg demping. Zo voorkom je klachten. En verder, gewoon doen! Twijfel niet en meld je aan voor een programma bij jou in de buurt.

En het wandelen, doe je dat nog steeds?

“Zeker! De wandelingen met de hond zijn nog steeds een vaste dagelijkse routine. Maar nu hebben we er een gezamenlijke hobby bij: hardlopen. In het weekend gaan mijn man, de hond en ik samen op pad. Al rent mijn man twee keer zo snel, en de hond drie keer zo snel – ze komen me altijd wel weer ‘opvegen’.”

“En lange afstandswandelen doe ik ook nog steeds graag. De eerstvolgende lange wandeling is al gepland: in april gaan we 4 à 5 dagen naar België, om een stuk van de GR5-route te lopen.”