Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Tips bij een slechte doorbloeding

Regelmatig last van koude handen en voeten, of pijn in de benen? Dat kan duiden op een probleem in de doorbloeding. Wandel.nl sprak met Ed Hendriks over problemen met de doorbloeding. Hij is als arts betrokken bij Via Vierdaagse, het begeleidingsprogramma van mensen die voor de eerste keer de 4Daagse gaan lopen. Met de tips kun je zelf aan de slag om je doorbloeding een handje te helpen.

een hand met een slechte doorbloeding.
(Foto's: © Shutterstock)

Een goede doorbloeding is van groot belang voor het functioneren van het lichaam. “Een goede bloedsomloop zorgt er namelijk voor dat zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen naar alle belangrijke plekken in je lichaam worden getransporteerd en dat afvalstoffen worden afgevoerd,” legt Ed uit. “Als er problemen in de doorbloeding ontstaan, kan dit vervelende tot zeer ernstige gevolgen hebben.”

vrouw wandelt in het bos met wandelstokken.

Symptomen

Problemen in de doorbloeding kunnen leiden tot veel verschillende symptomen. Ed licht dit toe: “Vaak zie en voel je dit het eerste in de uiteinden van het lichaam, zoals handen, voeten, oren en neus. Die kunnen koud aanvoelen en wit kleuren. Als dit gepaard gaat met andere verschijnselen kan dit een serieus probleem zijn. Een verminderde bloedtoevoer naar de uiteinden van het lichaam, de haarvaatjes, kan onder meer leiden tot haaruitval, spierpijn, broze nagels of een vertraagde spijsvertering.” Vrouwen hebben vaak last van koude handen en voeten, terwijl mannen dan weer meer last hebben van pijn in de benen.

Het wordt echt ernstig als er sprake is van vernauwing of verstopping van de bloedvaten door bijvoorbeeld aderverkalking. Hierdoor kan zuurstofrijk bloed niet meer naar bepaalde delen in het lichaam vervoerd worden. Er kan dan schade aan weefsel ontstaan en in ernstige gevallen kan dit leiden tot een TIA, of infarct. Hart- en vaatziekten zijn nog steeds één van de meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland.

De klachten komen vooral voor bij mensen met diabetes type 2, rokers, mensen met overgewicht, trombosepatiënten en vrouwen in de overgang. Ook bepaalde (aangeboren) ziekten kunnen problemen met de doorbloeding tot gevolg hebben, zoals de Ziekte van Duchene, het Fenomeen van Raynaud en Acrocyanose.
“Ervaar je problemen met je doorbloeding? Blijf er dan niet te lang mee doorlopen, maar maak een afspraak met de huisarts,” adviseert hij.

Tips om je doorbloeding te stimuleren

Toch kun je zelf ook wat doen om je doorbloeding in topconditie te houden:

  • Bewegen is altijd goed. Wandelen is een perfecte manier om te bewegen of om meer te gaan bewegen. Het is niet al te belastend en het kan overal. Vooral mensen met diabetes type 2 hebben baat bij veel bewegen en het kan zelfs de klachten behorende bij diabetes type 2 flink verminderen.
iemand die compressiekousen aantrekt.
Compressiekousen.
  • Last van de onderbenen als je wandelt of als je veel zit? Compressiekousen kunnen uitkomst bieden. Let hierbij wel op dat de kousen een juist drukverloop hebben. Ze moeten rondom de voet en enkel strak zitten en naar de knie toe aflopen in druk. De kousen van Herzog Medical hebben een aflopend drukverloop en worden op maat aangemeten. Heb je kousen die geen goed drukverloop hebben, dan creëer je een averechtse werking wat zelfs tot stuwing kan leiden! Laat je kousen dus altijd goed aanmeten.
man in koud ijswater bad.
(Foto: © Michele Ursi, Shutterstock)
  • Een massage kan helpen om de doorbloeding op gang te helpen en met name de afvalstoffen uit het lichaam af te voeren. Afvalstoffen kunnen een goede doorbloeding namelijk hinderen. Een massage voordat je gaat wandelen kan de doorbloeding alvast op gang helpen. Een soort van warming up.

  • Veel mensen zweren bij een ijsbad of koud douchen. Door je lichaam bloot te stellen aan kou vernauwen de bloedvaten en gaat de bloeddruk omhoog, waardoor het bloed krachtiger door het lijf wordt gepompt. Als je lichaam weer opwarmt, zakt de bloeddruk weer, maar het effect op de doorbloeding blijft positief. Nieuw met ijsbaden en koud douchen? Doe dit dan enkel onder begeleiding van een expert!
  • Rokers stop met roken! Roken verhoogt de kans op aderverkalking, waardoor de doorbloeding ernstig in gevaar kan komen.

  • Drink voldoende. Vooral tijdens een inspanning, waarbij je veel transpireert is het belangrijk om je vochtverlies goed aan te vullen. Als je te weinig vocht in je lichaam hebt, wordt je bloed namelijk wat stroperiger en heeft het lichaam meer moeite om het bloed door het lichaam te pompen.

  • Gezonde voeding is altijd belangrijk. De voedingstoffen in je voeding zijn namelijk de bouwstenen van de cellen in je lichaam. Je cellen blijven zich continue vernieuwen, dus voor een goed herstel en een gezond functionerend lijf is het belangrijk de juiste voeding tot je te nemen.