Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Plantaardig koken met de feestdagen: 3 kerstrecepten

Wil jij het met de feestdagen een keer over een andere boeg gooien? Of je nu zelf een keer vegan wilt koken en bakken of voor het kerstdiner gasten over de vloer krijgt die graag plantaardig eten: deze kerstrecepten bieden je hopelijk uitkomst.

Plantaardig koken met de feestdagen 3 kerstrecepten, tulband met cranberry's
Tulband met cranberry's. (Foto: © Lisette Kreischer)

We hebben Maartje Borst van het kookboek ‘Very Merry Vegan Christmas’ gevraagd om drie overheerlijke recepten met Kerst. Ze combineert pure seizoensproducten met vertrouwde smaken, waardoor haar recepten geschikt zijn voor iedereen. Zowel voor de doorgewinterde vegans als andere lekkerbekken die eens wat nieuws willen proberen.

Voorgerecht

Knolselderij-scallops

Als je van creatief koken houdt is dit een leuk recept om eens uit te proberen. Knolselderij is een mooie, grote groente die je makkelijk in allerlei vormen kunt snijden. Door er kleine schijfjes van te maken, kun je een sint-jakobsschelpeffect creëren. Ze worden vervolgens gesmoord met plantaardige boter, waardoor ze een botermalse textuur krijgen. Zo maak je met een goedkope groente een heel chic gerechtje. En de trend is gezet, in de Kerst-Allerhande van vorig jaar verscheen een variatie op dit recept. Echt een succesnummer dus.

Plantaardig koken met de feestdagen 3 kerstrecepten, knolselderij scallops.
Knolselderij scallops. (Foto: © Lisette Kreischer)

Ingrediënten voor ca. 6 personen

  • 1 knolselderij, in dikke plakken van ca. 3 cm dik
  • 75 g plantaardige bakboter
  • 2 takjes dragon
  • 1 teen knoflook, geplet
  • zout en peper naar smaak
  • 100 g zeekraal
  • 1 portie bearnaisesaus (zie hieronder)
  • eetbare bloemetjes, ter garnering

Extra benodigdheden

koeksteker, Ø ca. 4-5 cm

Bereidingswijze

Steek met de koeksteker rondjes uit de knolselderijplakken. Je wilt twee tot drie stuks per bordje kunnen serveren. Snijd in één kant van de rondjes met een scherp mesje een rasterpatroon. Verhit de boter in een koekenpan en bak de rondjes aan beide kanten in de boter tot ze mooi gekleurd zijn. Bak de takjes dragon en de geplette teen knoflook mee.

Draai alle rondjes met de ingekerfde kant naar boven toe. Voeg 200 ml water toe. Breng royaal op smaak met zout en peper (je hebt zeker wel 1 theelepel zout nodig). Hiermee valt of staat de smaak van het gerecht. Laat het vocht helemaal inkoken op laag vuur. De rondjes nemen de boter op waardoor ze een heerlijke textuur krijgen. Als het vocht helemaal verdampt is, zijn de rondjes als het goed is perfect gegaard.

Breng een pannetje met water aan de kook en blancheer de zeekraal enkele seconden. Giet af in een vergiet en spoel meteen na met koud water om het garingsproces te stoppen.

Schep 1 tot 2 eetlepels bearnaisesaus op de bordjes, zet de bolle kant van een lepel erin en maak een snelle zwier over het bordje. Leg twee of drie knolselderijrondjes (met de ingekerfde kant naar boven) in de saus. Garneer met de zeekraal en eetbare bloemetjes.

Bearnaisesaus

Bearnaise is een klassieke saus op basis van een wijnreductie met dragon, en heerlijk bij allerlei soorten groenten. Het is net als mayonaise een saus die zich vormt op basis van een emulsificatie-proces, maar dan voor warme bereidingen.

Ingrediënten

  • 100 ml droge witte wijn
  • 2 el azijn
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 5 takjes dragon
  • 200 g ongezouten plantaardige
  • harde boter, gesmolten en afgekoeld tot lauwwarm
  • 100 ml sojamelk (dit kun je niet vervangen door een andere melk)
  • 1 ½ tl mosterd
  • 1 tl zout

Extra benodigdheden

maatbeker
staafmixer

Bereidingswijze

Laat de witte wijn met de azijn, het sjalotje en drie takjes dragon in een steelpan zachtjes trekken. Het mag tot ongeveer de helft inkoken. Giet het door een zeef en weeg af. Je moet uiteindelijk 50 g overhouden. Kook de gezeefde reductie eventueel nog iets meer in tot er 50 g over is.

Voordat je de volgende stap zet, wil ik je op het hart drukken om absoluut niet te roeren of te mengen. Doe de gesmolten boter in een maatbeker. Voeg de sojamelk, mosterd, het zout en de 50 g wijnreductie toe. Roer dit dus niet door elkaar, maar laat de laagjes los op elkaar liggen. Zet een staafmixer onder in de beker, laat draaien en trek langzaam omhoog. Zo kan zich een mooie emulsie vormen.

Hak de blaadjes van de overige twee takjes dragon fijn en voeg ze toe aan de saus. Serveer de saus lauwwarm.

Hoofdgerecht

Seitan-stoofpie

Bij het eten van deze pie dwalen je gedachten af naar vroegere tijden en waan je je in een oude burcht aan een feestelijk banket. De aromatische groenten smaken verrukkelijk bij de seitan, de kruiden en wijn binden alle smaken samen. En wie houdt er nou niet van zo'n lekker bladerdeegdakje?

Plantaardig koken met de feestdagen 3 kerstrecepten, seitan stoofpie
Seitan stoofpie. (Foto: © Lisette Kreischer)

Ingrediënten voor 4 personen

  • 75 g plantaardige boter om in te bakken + extra om mee in te vetten
  • 350 g seitan in grove stukken gesneden of gescheurd, vocht opgevangen
  • 250 g kastanjechampignons, schoongeborsteld en in kwarten
  • 2 winterpenen, geschild en in schuine stukken
  • 1 grote rode ui, gepeld en verticaal in partjes
  • 1 prei, gewassen en in schuine ringen
  • ¼ knolselderij, geschild en in blokjes
  • 3 el bloem
  • 150 ml wijn (droge witte of rode, net wat je nog open hebt staan)
  • 200 ml groentebouillon of seitanbouillon
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 7 plakjes bladerdeeg, ontdooid

Extra benodigdheden

ovenschaal, ca. 18 x 26 cm

Bereidingswijze

Verhit de boter in een grote braadpan en bak de seitanstukjes aan. Voeg de kastanjechampignons toe en bak ze even mee op hoog vuur, tot ze mooi bruingebakken zijn. Voeg de wortel, rode ui, prei en knolselderij toe en bak alles mee. Strooi de bloem over de groenten en bak ook deze even mee. Blus af met de wijn en voeg vervolgens het opgevangen seitanvocht, de knoflook, laurierblaadjes en het kaneelstokje toe. Schep alles goed om zodat er een mooie gebonden stoof kan ontstaan. Leg het deksel op de pan en laat ca. 20 minuten zachtjes stoven. Verwijder daarna het kaneelstokje en de laurier.

Verwarm intussen de oven voor tot 200 °C (heteluchtfunctie met onder- en bovenwarmte). Schep de stoofpot in een ruime ovenschaal. Vet de randen eerst een beetje in met wat plantaardige bakboter. Maak een lap van zes bladerdeegplakjes en leg dit als een dakje over de stoofpot. Maak een gaatje in het midden zodat eventuele lucht kan ontsnappen. Gebruik het overgebleven plakje bladerdeeg om versiering uit te snijden, bijvoorbeeld blaadjes, bloemetjes of sterren. Plak ze op het bladerdeeg. Zet de pie in de oven en bak in ca. 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar.

Nagerecht

Tulband met cranberry’s

Dit is zo’n lekkere kerstachtige traktatie, echt een aanrader om eens te maken! Van oorsprong is het een glutenvrij recept (zie Tip), maar je kunt het ook prima met tarwebloem maken, zoals hier. Zorg dat je de cranberry’s goed inspecteert; er zitten soms papperige bessen tussen die al een beetje aan het gisten zijn, die wil je niet tegenkomen in je tulband.

Plantaardig koken met de feestdagen 3 kerstrecepten, tulband met cranberry's.
Tulband met cranberry's. (Foto: © Lisette Kreischer)

Ingrediënten

  • 350 g tarwebloem
  • 150 g suiker
  • 1 zakje (bourbon)vanillesuiker van 8 g
  • 1 zakje bakpoeder van 16 g
  • tl zout
  • geraspte schil + sap van 1 biologische citroen
  • 100 ml olie
  • 250 ml kokosmelk (een vloeibare, liefst wat minder vette variant)
  • 4 el uitgelekte boerenjongens + 4 el van het boerenjongensvocht
  • 170 g goed uitgezochte en gewassen verse cranberry’s
  • 1 bakje van 100 g sukade of gekonfijte citroen- of sinaasappelsnippers (verkrijgbaar bij de notenwinkel)
  • 100 g poedersuiker

Extra benodigdheden

Tulbandvorm

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een tulbandvorm in met wat plantaardige boter of olie en bestuif hem met bloem.

Meng in een kom de bloem, suiker, vanillesuiker, het bakpoeder, zout en de geraspte citroenschil. Meng in een grote maatbeker de olie met de kokosmelk en het boerenjongensvocht. Spatel het natte door het droge mengsel tot net gemengd; bewerk niet langer dan nodig is. Spatel de boerenjongens, cranberry’s en fruitsnippers door het beslag, doe over in de tulbandvorm en zet ca. 45 minuten in de oven. Test of een satéprikker die je in het midden van de tulband steekt er schoon uit komt. Zo niet, dan verleng je de baktijd met 10 minuten. Haal de tulband uit de oven als hij gaar is en laat hem in 10 minuten een beetje afkoelen. Stort hem vervolgens op een bord. Meng de poedersuiker met wat druppels citroensap (doe er niet te veel sap in één keer bij!) tot een dik glazuur. Giet dit over de nog lauwwarme tulband en laat voor het aansnijden verder afkoelen en opdrogen.

Tip: gebruik voor een glutenvrije versie in plaats van 350 g tarwebloem, 150 g maismeel (geen polenta), 200 g rijstmeel en ½ theelepel xanthaangom. Maismeel geeft de tulband een lekkere, romige smaak maar een wat korreligere structuur. Voeg dan wel 50 ml extra kokosmelk toe.

Plantaardig koken met de feestdagen 3 kerstrecepten, cover kookboek

Meer feestrecepten

Van borrelplanken tot baksels, van oliebollen of speculaas tot een vegan ‘garnalencocktail’ en van chique ravioli’s tot een mooi gebraad. Met het kookboek ‘Very Merry Vegan Christmas’ door Maartje Borst kun je 60x uitpakken tijdens Sint, Kerst en Oud & Nieuw en dat alles 100% plantaardig. Het boek bevat de lekkerste recepten uit Maartje’s eerdere boeken waaronder ‘Elke dag Feest’ en ‘Man.Eat.Plant’ (i.s.m. Lisette Kreischer). Het ideale cadeautje voor met de feestdagen! Verschenen bij uitgeverij Kosmos, prijs: € 24,99.

Bestel het boek bij Kosmos