Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

December is feestmaand! Trakteer jezelf op zelfgemaakte kniepertjes

Lekker een winterse wandeling gemaakt? Trakteer jezelf op deze zelfgemaakte (Groningse) kniepertjes! Wandel.nl vertelt hoe je in een handomdraai de koekjes op tafel zet.

Kniepertjes
Jan Willem Reusink

Rond oud en nieuw staat in heel wat Groningse keukens het wafelijzer aan. De jaarwisseling wordt hier traditiegetrouw gevierd met kniepertjes. Een kniepertje is een zoete, dunne harde wafel. Je kunt het kniepertje op twee manieren eten: als wafel en als rolletje. Niet alleen in Groningen is deze lekkernij populair, ook in Drenthe, Twente en de Achterhoek eten ze kraag kniepertjes.

Pannenkoeken

De achterliggende gedachte is dat in december het oude jaar volledig is ontvouwen, dan worden de platte koeken gegeten. Terwijl op nieuwsjaarsdag het rolletje het onbekende jaar symboliseert, de opgerolde variant wordt dus in het nieuwe jaar gegeten. De platte versie kan je ook goed meenemen als tussendoortje voor onderweg.

Wat heb je nodig?

Om kniepertjes te maken heb je een kniepertjesijzer nodig. Op deze website vind je meer uitleg over het wafelijzer en een top 5 van goede ijzers.

  • 200 gram boter
  • 400 gram (witte basterd) suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Mespunt zout
  • 500 gram bloem
  • 3 eieren
  • Snufje kaneel
Ingrediënten

Bereidingswijze

Smelt de boter en meng met de suiker, vanillesuiker, kaneel en zout. Voeg vervolgens de bloem en eieren toe en kneed tot een egaal deeg. Laat het deeg een half uurtje in de koelkast rusten zodat de boter kan opstijven.

Draai van het deeg kleine balletjes van ca. 15 gram per stuk, dit zijn balletjes van ongeveer 2-3 cm. Verwarm het wafelijzer voor en vet deze licht in. Leg een balletje deeg op het wafelijzer en klap hem dicht. Bak het kniepertje 45-60 seconden (afhankelijk van het wafelijzer) tot deze goudbruin van kleur is. Haal het kniepertje voorzichtig uit het wafelijzer en leg hem plat neer om af te koelen, pas op: de wafel is nog heel zacht en heet. Bij het afkoelen wordt de wafel knapperig.

Wil je rolletjes maken? Draai dan het hete kniepertje, zodra je hem uit het wafelijzer hebt gehaald, om een stokje. Laat dit even liggen en haal dan voorzichtig het stokje weg. Laat de kniepertjes volledig afkoelen voordat je ze luchtdicht verpakt.

Balletjes Deeg Voor Kniepertjes

Variatietips

Veel mensen vinden kniepertjes op de traditionele manier al lekker genoeg, maar je kunt ook eindeloos variëren met de koekjes. De rolletjes worden vaak gevuld met slagroom. Ook kan je een glaasje jenever of sherry toevoegen aan het deegmengsel. En is het erg lekker om de kniepertjes in een beetje gesmolten chocolade te dippen.

Ken jij nog een variatietip?

Wij zijn benieuwd naar jullie kniepertjes. Heb jij een heerlijke variatie op het traditionele recept? Of vind je het gewoon leuk om jouw baksel met ons te delen? Stuur dan een mailtje naar redactie@wandel.nl of tag ons in een bericht op Facebook of Instagram. Dan kunnen wij het recept weer delen met andere bezoekers van Wandel.nl. Alvast veel bakplezier!