Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Motivatietips van wandelcoaches: zo blijf je aan de wandel

Even het werk afmaken, uitpuffen op de bank en hoppa, daar is weer iemand die aan je mouw trekt. Je zou wel wat vaker willen wandelen maar hebt genoeg smoesjes om het vandaag niet te doen. Herken je dat? Hoe blijf je gemotiveerd om met regelmaat op pad te gaan? Lees de tips van drie FitStap-wandelcoaches om aan je motivatie te werken.

afbeelding van een coachgroepje wandelaars
Foto: © Theo Tangelder

Ben je net begonnen met wandelen, dan kan het een uitdaging zijn om jezelf te blijven motiveren. Gelukkig zijn er heel veel wandelcoaches die er een sport van maken om jou in beweging te krijgen en te houden. Astrid Mensink, Hanneke Strato en Remko Wemmenhove zijn enthousiaste FitStap-wandelcoaches die regelmatig met groepen op pad gaan. Vanuit die ervaring geven zij een paar tips om je te blijven motiveren.

3 tips van wandelcoach Astrid Mensink

Astrid Mensink (52) uit Tubbergen is FitStap-wandelcoach, holistisch coach en werkt daarnaast als trainer Leefstijl en Vitaliteit. Ze helpt mensen om letterlijk en figuurlijk in beweging te komen. Dat kan iedereen zijn, maar in het bijzonder mensen die geraakt worden door ziekte, zoals kanker en reuma.

  • Haar eerste tip is – uiteraard – om samen te wandelen, in een coachgroepje. “Door samen plezier en energie te ervaren, groeit het groepsgevoel. Samen werken aan een doel is niet alleen supergezellig, het werkt motiverend en er worden ervaringen en tips gedeeld. Wij werken met een groepsapp die dit ondersteunt. Ik nodig regelmatig uit om tussen de trainingen door een mooie wandelfoto te delen in deze app of ik vraag of ze de wandelschoenen al klaar hebben gezet voor die dag. Kleine positieve reminders die vaak onbewust doorwerken.”

  • “Goed bezig! Voelen jullie die bovenbeenspieren ook? We zijn onze spieren sterker aan het maken! Voor jou te weinig uitdaging? Dan een paar extra squats speciaal voor Miranda.” Klinkt dat niet motiverend? Met extra fitness-uitdagingen kun je volgens Astrid je brein op scherp zetten en wordt er meteen lekker veel gelachen. “Zo houd je het plezier en de energie erin. Dit noem ik de FitStap Fun Factor. Hierdoor voelen de wandelingen lichter en makkelijker.”

  • Nadat ze samen op pad zijn geweest, zet Astrid meestal wat koffie, thee, water en iets lekkers klaar. Dat is ook een goede motivator, zegt ze. “Ik word er zelf blij van dat ik kan laten proeven en ervaren dat iets gezonds ook oprecht lekker kan zijn. Er is ruimte voor vragen, uitwisseling van een recept of een gezellig praatje."
afbeelding van Astrid Mensink tijdens een wandeltraining.
Astrid Mensink tijdens een van haar wandeltrainingen als FitStap-coach.
afbeelding van Hanneke Strato tijdens een wandeling
FitStap-coach Hanneke Strato.

3 tips van wandelcoach Hanneke Strato

Hanneke Strato (52) is FitStap-wandelcoach en Leefstijl en Vitaliteitscoach in Utrecht en de Gooi- en Vechtstreek. Het is haar missie om meer mensen in beweging te krijgen en te werken aan een gezondere leefstijl en meer vitaliteit voor iedereen.

  • Een van haar gouden motivatietips is om wandelen onderdeel te maken van je weekplanning. Hanneke: “Samen afspreken om te wandelen op een vast tijdstip in de week, zal je helpen om van wandelen een gewoonte en routine te maken. Dit kan samen met je partner of een vriend of vriendin of een groepje.”

  • Maak je wandeling een stukje afwisselender en uitdagender door te oefenen met verschillende wandeltempo’s, oppert ze. “Tijdens de FitStap-weken oefenen we hiermee en leer ik de wandelaars om deze tempowisselingen ook toe te passen in hun wandelingen tussen de training.”

  • Hanneke vindt het, net als Astrid, een goed idee om wat cognitieve fitnessoefeningen tussen het wandelen door in te bouwen. “Dit doen wij ook tijdens een FitStap-training. De oefeningen zijn vaak hilarisch en ik hoor vaak terug dat wandelaars deze oefeningen ook met familieleden doen tijdens een wandeling. Dit stimuleert het plezier tijdens de wandeling en brengt mensen in een positieve stemming.”

3 tips van wandelcoach Remko Wemmenhove

Remko Wemmenhove (50) is FitStap-wandelcoach en sportzorgmasseur in zijn woonplaats Meppel en in het Drentse Zuidwolde. Dit najaar kan hij zijn zevende wandelcoachgroep aan zijn lijstje toevoegen. Hij vindt het belangrijk om deelnemers alle kennis en vaardigheden bij te brengen om hun hernieuwde leefstijl zelfstandig door te zetten. Wat zijn z'n motivatietips?

  • Volgens Remko is het goed om stil te staan bij je succeservaringen en deze ook te benoemen. Hij doet dit heel bewust tijdens het FitStap-programma. “Je wandelsnelheid gaat echt met sprongen vooruit, Jeannette!” of: “Klasse Jan, je kijkt al veel minder naar de grond tijdens het wandelen.” Vaak zien mensen zelf niet goed waarop men verbetert. Ik spreek dat bewust uit en vraag ook op welke punten men zélf vindt dat ze vooruitgang hebben geboekt. Dit motiveert!”

  • Net als Astrid, vindt Remko een groepsapp (WhatsApp) belangrijk voor de motivatie. “Ik post regelmatig wat. De core stability-oefeningen uit FitStap vereisen bijvoorbeeld discipline. Door periodiek dit soort oefeningen en het belang ervan te benoemen in de app-groep, is de kans groter dat je het integreert in je levensstijl.”

  • Deelnemers aan het FitStap-programma van drie maanden, vroegen aan Remko hoe ze door konden gaan met samen wandelen. Zodoende heeft hij de ‘jaargroepen’ gelanceerd. In een jaargroep kom je elke maand bij elkaar voor een wandeltraining van twee uur. “Zo blijf je actief bezig en word je getriggerd om ook in de tussenliggende weken te blijven wandelen. Ik hoor terug dat wandelaars dit echt als een goede stok achter de deur zien.”
afbeelding van Remko Wemmenhove tijdens een wandeling.
FitStap-coach Remko Wemmenhove.
afbeelding van een groep wandelaars.
Foto: © Shutterstock

Extra zetje nodig?

Vraag je je af of het echt gaat lukken om meer te wandelen en je fitter te voelen? Schrijf je dan in voor een FitStap-beweegprogramma van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN). Tijdens het programma van 12 weken krijg je begeleiding van een gecertificeerde FitStap-coach. Naast het wandelen, ga je ook aan de slag met gezonde voeding en mental coaching.