Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Henny's inspirerende herstel: van heupoperaties naar lange wandeltochten

Wat doe je als je lichaam het niet meer toelaat om je grote passie voor wandelen te beoefenen? Henny van Gortel besloot om direct actie te ondernemen. In een gesprek ontdekken we Henny's buitengewone reis naar herstel na twee heupoperaties.

Henny Meerdaags Wandelevent Venray 2 (1)
Henny's inspirerende herstel: van heupoperaties naar lange wandeltochten (Foto: © Henny van Gortel)

In 2022 onderging Henny van Gortel een dubbele heupoperatie bij Bergman Clinics. Ondanks haar uitdagende herstel, hervond ze haar passie voor wandelen en volbracht ze indrukwekkende tochten. Dit artikel belicht haar inspirerende reis, van pijnlijke mobiliteit tot het stellen van nieuwe doelen zoals de Nijmeegse 4Daagse.

De pijnlijke realiteit

In 2022 werd Henny van Gortel geconfronteerd met een moeilijke realiteit: beide heupen waren versleten, en eerdere operaties aan haar voeten hadden hun tol geëist. "Wandelen was altijd mijn passie," vertelt Henny. "Maar de pijn maakte het onmogelijk om de afstanden te lopen die mijn man en ik zo graag aflegden." De pijn had niet alleen invloed op haar mobiliteit, maar ook op haar gemoedstoestand.

Afbeelding 2 | Veelvoorkomende Knieproblemen Bij Wandelaars | Bergman Clinics
In gesprek met Bergman Clinics (Foto: © Bergman Clinics)

Onder behandeling bij Bergman Clinics

Met de wetenschap dat zowel haar linker- als rechterheup geopereerd moest worden, koos Henny voor Bergman Clinics, dezelfde kliniek waar haar dochter eerder succesvol geholpen was. Binnen twee weken na het eerste consult lag Henny al onder het mes voor haar rechterheup. Omdat het herstel zo vlot verliep, werd de operatie aan haar linkerheup net voor de kerst gepland.

Een vlotte herstelperiode

Ook het herstel van Henny's linkerheup verliep opmerkelijk goed. Met haar echtgenoot als grootste steun en zonder formele fysiotherapie, deed Henny eigenhandig oefeningen en bouwde ze haar wandelafstanden langzaam maar zeker op. Binnen een jaar na haar operaties had Henny al indrukwekkende wandelprestaties neergezet, waaronder de vierdaagse van Girona, Spanje (4x25 km). "Het was geweldig om te zien hoe mijn lichaam weer in staat was om zulke afstanden af te leggen," vertelt ze trots.

Grenzen verleggen

Inmiddels heeft Henny deelgenomen aan talloze wandelevenementen, zoals de vierdaagse van Mallorca (4x25 km) en het meerdaags wandelevent in Venray (3x20 km). "Elke woensdag en zondag trekken mijn man en ik er samen op uit voor een mooie wandeltocht," deelt Henny.

Henny's volgende grote uitdaging is de Nijmeegse 4Daagse, een evenement dat qua afstand langer is dan ze gewend is, maar minder heuvelachtig. Ze bereid zich voor door deel te nemen aan verschillende wandelevenementen in Nederland en Spanje. Met haar doorzettingsvermogen en vastberadenheid verlegt ze al haar grenzen!

Meerdaags Wandelevent Henny
Henny tijdens het Meerdaags Wandelevenement Venray (Foto: © Henny van Gortel)
Bergman Clinics Specialist
Dr. Hanneke Weel (Foto: © Bergman Clinics)

Advies van de specialist

Dr. Hanneke Weel, orthopedisch chirurg bij Bergman Clinics, geeft advies voor 4Daagse lopers: "Het is belangrijk om, net als Henny, je wandelafstanden langzaam op te bouwen en goede wandelschoenen te dragen. Je voeten en benen moeten wennen aan de toenemende afstand om sterker te worden. Dus bouw wekelijks met 5 tot 10 % de afstanden uit.”

Na de 4Daagse is het voor je lijf van belang om niet zomaar stil te gaan zitten. Geef je lichaam rust, maar blijf bewegen om blessures te voorkomen. Luister altijd naar de signalen van je lichaam. Bij ernstige pijnklachten is van belang om medische hulp te zoeken.

Bekijk de website van Bergman Clinics voor meer wandeltips. 

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Bergman Clinics. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.

Henny van Gortel's verhaal is een inspirerend bewijs van wat mogelijk is met vastberadenheid, steun en de juiste medische zorg.