Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Eetbare planten in de zomer

Hou je er ook zo van om tijdens de zomermaanden te wandelen door velden en bossen? Wist je dat je tijdens je zomerse wandeling prima kruiden en planten kunt plukken voor consumptie? Ga met Wandel.nl op pad en kom van alles te weten over wildplukken in de zomer.

Iemand pluk bramen in de natuur.
Bramen plukken. (Foto's: © Shutterstock)

Eerder schreven we al over eetbare planten die je in de winter kunt vinden, maar eigenlijk kun je het hele jaar door in de natuur eetbare planten en kruiden vinden. De zomer leent zich uitstekend voor het speuren naar eetbare bloemen en kruiden. Houd je met het wildplukken wel aan de ‘regels’. Officieel is wildplukken in Nederland verboden, zeker in bepaalde natuurgebieden. Informeer dan ook vooraf goed of en waar je de mogelijkheid tot wildplukken hebt en welke regels er specifiek voor dat gebied gelden.

Blauwe bosbes
Plukseizoen: juli-oktober


Wist je dat blauwe bosbessen gewoon in het wild groeien en je ze niet alleen in een bakje in de supermarkt vindt? Je vindt ze op zonnige plekken en plekken in halfschaduw. Ze groeien aan lage struiken, dus was ze goed voordat je ze gaat eten. Pas op voor wespen, want deze (en andere) insecten zijn er gek op!

iemand plukt blauwe bessen.
vrouw plukt brandnetel in een veld.

Brandnetel
Plukseizoen: maart-november


Je zult de brandnetel vast wel eens vervloekt hebben, als je er weer met je been langsheen bent gelopen. Maar de jonge scheuten (15-20 cm) zijn zeer geschikt voor consumptie nadat ze goed gedroogd zijn. Je kunt er thee van trekken of soep mee bereiden. Trek voor het plukken handschoenen aan, want als je tegen de haartjes instrijkt veroorzaakt dat een branderig gevoel.

Bramen
Plukseizoen: augustus – oktober


Vanaf augustus kun je ook weer bramen plukken. De donkerpaarse tot zwarte vruchten zijn heerlijk, maar zorg wel dat je ze even goed wast voordat je ze eet of er jam van maakt. Vooral de laag groeiende vruchten kunnen wel eens ondergeplast zijn door voorbij lopende dieren. Bramenstruiken kunnen flink woekeren en hebben nare stekels. Wees dus voorzichtig met plukken.

Madeliefje
Plukseizoen: mei - september


Het schattige witte bloempje met geel hartje ziet er niet alleen leuk uit, maar wist je dat ze ook eetbaar zijn? Gebruik daarvoor de bloem die nog in de knop zit. Als je ze in het zuur legt, zijn ze te gebruiken als vervanger van kappertjes voor bijvoorbeeld in de salade. Bloeiende madeliefjes kun je ook eten. Ze zijn dan wel wat bitter, maar zijn een prima toevoeging aan bijvoorbeeld een salade of curry.

hand houdt een madeliefje vast in een veld.

Zevenblad
Plukseizoen: mei – augustus


De meesten kennen zevenblad als hardnekkig woekerend onkruid in de tuin, maar deze plant is een veelzijdige eetbare plant. De smaak komt (vooral in gedroogde vorm) aardig overeen met dat van peterselie. Daarom is zevenblad een toevoeging aan veel verschillende soorten gerechten.

Dovenetel
Plukseizoen: mei – september


De dovenetel lijkt op de brandnetel, maar heeft witte bloemetjes en prikt niet. Als je de witte bloemetjes plukt, kun je de nectar eruit zuigen. Maar ook de bladeren zijn zowel rauw als gekookt bruikbaar. Gebruik de jonge blaadjes voor in je salade of om er soep van te maken. Of droog de bladeren zodat je er later thee van kunt zetten.

stengels lisdodde aan het water,

Grote lisdodde
Plukseizoen: april – november


Iedereen kent wel die bruine sigaren die aan de waterkant groeien en vaak in het interieur als decoratie worden gebruikt. De grote lisdodde heeft echter ook eetbare delen. De witte binnenkant van de jonge scheuten van de plant zijn rauw te eten en de jonge knoppen zijn te vergelijken met asperges.

Witte en rode klaver
Plukseizoen: mei – oktober


Klaver kan overal voorkomen en kent een witte en een paarse variant. Zowel de bloemetjes als de blaadjes zijn eetbaar en goed te gebruiken in wokgerechten of een salade.

Goed wassen!

Een belangrijke noot: er zijn altijd risico's bij het eten van laaghangende, wilde vruchten uit de natuur. Je kunt bijvoorbeeld besmet raken met de vossenlintworm. De eitjes van de vossenlintworm komen via de uitwerpselen van vossen op wilde vruchten terecht. Was de geplukte vruchten daarom goed.

Wildplukwandelingen

Wil je wildplukken, maar weet je niet goed hoe te beginnen of wil je dit samen met anderen doen? Sluit je dan aan bij één van de vele initiatieven.

vrouw plukt roze eetbare bloemen in de natuur.