Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Zo voorkom je verstoring van de natuur tijdens je wandeling

Sinds de coronacrisis zijn we massaal gaan wandelen en is het drukker geworden in natuurgebieden. Hoe voorkomen we verstoring van de natuur tijdens onze wandeling? Wandel.nl geeft tips.

Foto: Photodigitaal.nl / Shutterstock
Foto: Photodigitaal.nl / Shutterstock

We zijn sinds het voorjaar van 2020 massaal gaan wandelen. In natuurgebieden is het drukker geworden. Voor de natuur heeft verstoring ernstige gevolgen. Daarom geven we je hier een aantal tips, zodat we op een verantwoorde manier kunnen blijven genieten van de natuur.

Te gast bij wilde dieren

In de natuur ben je te gast in het leefgebied van dieren, van reeën tot eekhoorns en van hazen tot edelherten. Verstoor deze dieren niet tijdens je wandeling, want een dier op de vlucht kan zich verwonden aan een hek of worden aangereden door het verkeer. Zie je een dier, geniet hier dan op afstand van. Blijf op de paden en betreed geen gebieden die niet toegankelijk zijn. Wandel je met de hond, houd deze dan aan de lijn (tenzij je in een losloopgebied wandelt). Een loslopende hond kan door een gebied rennen en daardoor veel stress veroorzaken bij wilde dieren. Een ree kan bijvoorbeeld in paniek raken en zich vastlopen in een hek. Soms wordt een ree zelfs doodgebeten door een loslopende hond.

Zwerfafval

Het spreekt voor zich dat zwerfafval niet in de natuur thuishoort. Laat dus geen verpakkingen, zakdoekjes (of mondkapjes) achter in de natuur. Is er geen afvalbak in de buurt, gooi je afval dan thuis weg en neem eventueel een zakje mee om lege verpakkingen in op te bergen. Wil je tijdens je wandeling de natuur echt een groot plezier doen? Ga dan plandelen (dat is een combinatie van wandelen en tegelijkertijd zwerfafval opruimen). In de blogs van de Plandelman op Wandel.nl lees je hier meer over.

Zwerfafval

Hoge nood?

In natuurgebieden is het over het algemeen niet verboden om te wildplassen. Laat hierbij natuurlijk geen afval als toiletpapier achter.

Maak geen onnodige herrie

Maak geen onnodige herrie als je in een natuurgebied bent. Praten is natuurlijk geen enkel probleem, maar ga niet schreeuwen en ga niet met draagbare speakers met muziek op pad. Daar doe je zowel de natuur als andere bezoekers een groot plezier mee.

Herten

En verder... Blijf op je eigen pad

In natuurgebieden komen steeds meer paden voor verschillende doelgroepen, zoals ruiters, mountainbikers en wandelaars. De verschillende recreanten zitten elkaar op die manier minder de weg. Maar: dan moet je als recreant wel op je ‘eigen’ pad blijven. Ga bijvoorbeeld niet wandelen op een ruiterpad, dan schrik je ook niet van een paard dat in volle vaart langs komt draven. Toon bovendien respect voor andere bezoekers en geef elkaar de ruimte.

Vermijd drukte

Vermijd drukte, ook om je aan de coronamaatregelen te kunnen houden. De drukste momenten zijn meestal tijdens het weekend en feestdagen tussen 11.00 en 15.00 uur. Sta eens extra vroeg op en ga in de ochtend op pad. Hier lees je meer tips om drukte te vermijden.

Geniet!

En tot slot: geniet van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft. Hoe respectvoller we met de natuur omgaan, hoe meer we ook in de toekomst van de natuur kunnen blijven genieten.