Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Alles over melk- en zuivelvervangers

Calcium is een belangrijk mineraal dat onmisbaar is als bouwstof voor de aanmaak van ons botweefsel. Vooral zuivelproducten als melk en kaas bevatten calcium. Maar wat als je nu door een lactose-intolerantie of vanwege je overtuiging geen zuivel eet en/of drinkt? En wat heeft dat voor gevolgen voor jou als wandelaar? Wandel.nl geeft je tips.

afbeelding van melk- en zuivelvervangers op tafel.
(Foto's: © Shutterstock)

Belang van calcium

Calcium is niet alleen een belangrijke bouwstof voor je botten, maar ook voor je gebit. Daarnaast heeft calcium nog een aantal belangrijke functies:

  • Het ondersteunt de bloedstolling;
  • Het draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels;
  • Calcium bevordert de energiestofwisseling en ondersteunt de spijsvertering.

Het is dus belangrijk om dagelijks je calcium binnen te krijgen via je voeding of supplementen. De referentie inname (Ri) voor calcium ligt voor volwassenen op 950 milligram per dag. Naarmate we ouder worden neemt de kans op botontkalking toe en moeten we wat meer binnenkrijgen. Vanaf 70 jaar geldt voor mannen en vrouwen een Ri van 1200 mg, terwijl voor vrouwen vanaf 50 jaar de Ri al omhoog gaat naar 1100 mg.

Krijg je te weinig calcium binnen, dan kan dat op langere termijn leiden tot symptomen als spierpijn en -krampen, pijnlijke of zwakkere botten en een groter risico op botbreuken. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten! Als wandelaar wil je gewoon lekker kunnen lopen zonder dergelijke problemen.

Zo krijg je voldoende calcium binnen

Ons lichaam haalt calcium uit voeding. Vooral zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium. Maar ook peulvruchten, groenten en noten leveren calcium. Je hoeft dus niet direct bang te zijn dat je te weinig calcium binnenkrijgt als je lactose-intolerant bent of vanuit je principe geen zuivelproducten neemt. Dit handige overzicht geeft je een houvast (maar is niet uitputtend):

afbeelding van een tafel vol met producten die veel clacium bevatten.
Deze etenswaren bevatten calcium.

 

Hoeveelheid

Milligram calcium

Glas halfvolle melk

200 ml

250

Yoghurt

150ml

225

Plak Goudse kaas volvet

20 gr

160

Plak 30+ kaas

20 gr

200

Gekookte boerenkool

150 gr

270

Gekookte spinazie

150 gr

140

Gekookte andijvie

150 gr

90

Gekookte broccoli

150 gr

60

Handje amandelen

25 gr

70

Handje hazelnoten

25 gr

60

Kidneybonen

150 gr

140

Kikkererwten

200 gr

90

Bruine bonen

200 gr

80

Vervangers

Wie lactose-intolerant is of geen zuivelproducten binnen krijgt, bouwt dus niet per definitie een calciumtekort op. Maar wil je toch een plantaardige zuivelvariant eten, dan is de keuze tegenwoordig enorm. Plantaardige yoghurt, melk en kwark puilen de schappen uit in de supermarkt. De basis bestaat uit een plantaardige variant, zoals soja, lupin, kokos, rijst, haver of amandelen.

Let op, want biologische plantaardige zuivelproducten zijn vaak niet verrijkt met calcium. Wil je juist de plantaardige producten voor de hoeveelheid calcium? Zoek dan de verrijkte producten.

afbeelding van twee wandelaars.
Voor de opname van calcium zijn beweging en vitamine D erg belangrijk!

Hoe kun je calcium aanvullen?

Als je denkt te weinig calcium binnen te krijgen, maak dan een afspraak bij de huisarts om je bloed te laten testen. Indien je calciumgehalte te laag is, kun je bij slikken met supplementen. Voor de opname van calcium zijn beweging en vitamine D erg belangrijk. Als wandelaar heb je hier dus een streepje voor!


Bronnen:
ivg-info.nl
Consumentenbond.nl