Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Tips & Tricks

Vijf veelvoorkomende knieproblemen bij wandelaars

Knieklachten zijn veelvoorkomende klachten bij wandelaars. Waar komen knieklachten vandaan? Hoe kun je ze voorkomen en een beter vooruitzicht: hoe kun je ze verhelpen? We vroegen het de experts van Bergman Clinics.

Veelvoorkomende knieproblemen bij wandelaars
Veelvoorkomende knieproblemen bij wandelaars (Foto: © Bergman Clinics)

Niets zo vervelend als lekker door het bos lopen en ineens pijn in je knie ervaren. Zeker als je al langer met knieklachten loopt, kan het je wandelplezier ernstig doen afnemen. Welke knieklachten bestaan er? En wat kun je doen aan het verbeteren van je knieklachten? In dit artikel de vijf meest voorkomende knieklachten, plus mogelijkheden om je klachten te verminderen.

Patellofemorale Pijn Syndroom (PFPS)

Patellofemorale Pijn Syndroom is een medische benaming voor allerlei klachten van je knieschijf. Vooral bij het afdalen bij trappen of hellingen kun je last krijgen van je knieschijf. De pijn die hierbij komt kijken kan ontstaan door overbelasting.

Bergman Clinics Expert tip: voor het stabiliseren van je knie(schijf), kun je het beste versterkende oefeningen doen specifiek voor je quadriceps (bundel spieren in je bovenbeen) en gluteus (bilspier). Maak geen lange of zware wandelingen en draag goed dempende schoenen.

Veelvoorkomende Knieproblemen Bij Wandelaars - Onderzoek naar de knie
Onderzoek naar de knie (Foto: © Bergman Clinics)

Meniscusproblemen

Meniscusproblemen zijn veelgehoorde klachten bij wandelaars. Een meniscus is een schijfje van kraakbeen in de knie, iedere knie heeft er 2. De meniscus kan beschadigd raken door bijvoorbeeld verdraaiing of langdurige belasting.

Bergman Clinics Experttip: probeer zoveel mogelijk activiteiten te vermijden die ervoor zorgen dat je een draaibeweging moet maken met je knie. Rust en een icepack kunnen helpen bij acute pijn. Hou je langer klachten? Bezoek dan een specialist voor verder onderzoek.

Afbeelding 2 | Veelvoorkomende Knieproblemen Bij Wandelaars | Bergman Clinics
In gesprek met Bergman Clinics (Foto: © Bergman Clinics)

Iliotibiale Band Syndroom (ITBS)

Iliotibiale Band Syndroom staat ook wel bekend als de ‘lopersknie’. Deze klachten worden veel gezien bij wandelaars. Het veroorzaakt pijn aan de buitenkant van je knie en wordt vooral veel gezien bij wandelaars die wandelen op harde oppervlakten.

Bergman Clinics Experttip: verminder je wandelintensiteit en wandelduur om je knie rust te bieden. Ook het rekken van je iliotibiale band (peesweefsel) en heupspieren kan enige verlichting bieden.

Artritis in de knie

Vooral bij oudere wandelaars wordt artritis in de knie vaker gezien. Artritis is een verzamelnaam voor gewrichten die ontstoken zijn. Klachten zijn bijvoorbeeld een pijnlijke knie en een stijve knie.

Bergman Clinics Experttip: om de belasting van je knie te verminderen, is een gezond gewicht belangrijk. Zwemmen en fietsen kan eveneens helpen om te klachten te verminderen. Ervaar je ernstige artritis? Dan kan een medische behandeling of zelfs een knieprothese noodzakelijk zijn.

Kniepeesontsteking (tendinitis)

Als je je kniepees overbelast, kun je last krijgen van een kniepeesontsteking. Bijvoorbeeld als je ineens je knie veel meer gaat gebruiken dan gewoonlijk. De beste remedie om een kniepeesontsteking te voorkomen of te behandelen, is minder wandelen. Zo kan je knie het beste herstellen.

Bergman Clinics Experttip: Rust en een icepack kunnen de ontsteking verminderen. Ook helpen specifieke oefeningen voor je bovenbenen helpen bij kniepeesontstekingen.

Veelvoorkomende Knieproblemen Bij Wandelaars
Onderzoek naar de knie (Foto: © Bergman Clinics)

Klachten? Raadpleeg altijd een specialist

Voor al deze klachten geldt eigenlijk: ervaar je veel problemen? Raadpleeg dan een specialist zoals Bergman Clinics om je te helpen bij het verminderen van de knieklachten. De zorg van Bergman Clinics wordt vergoed door je zorgverzekeraar bij een verwijzing van de huisarts of bij een medische indicatie. Door deze tips te volgen, heb je meer plezier en minder pijn bij het wandelen.

Bekijk de behandelingen van Bergman Clinics

⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯⎯

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Bergman Clinics. Samen willen we zoveel mogelijk mensen in beweging brengen.