Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Een blik op de route van de Zevenheuvelenhike

Op zondag 22 september 2024 kun je weer meelopen met de Zevenheuvelenhike. Een uitdagende en vooral mooie wandeltocht door de heuvelachtige bossen rondom Nijmegen. Hike-fanaat Rick Mulder verkende in 2023 de route van 21 kilometer. Hij vertelt over zijn wandeling en geeft meteen een paar praktische tips.

Proeflopen Zevenheuvelenhike

Tekst en foto’s door Rick Mulder

21 kilometer door heuvelachtige bossen

Toen ik de uitnodiging kreeg om de route van een wandeltocht te verkennen, hoefde ik niet lang na te denken. En al helemaal niet toen ik hoorde dat het om de Zevenheuvelenhike ging. Ik heb enorm veel goede verhalen gehoord over de pieken rondom Nijmegen, maar zelf was ik hier tot op heden nog nooit geweest. Dus het was tijd om mijn rugzak, drone en camera in te pakken en op pad te gaan!

Op een zonnige woensdagmorgen start ik mijn wandeling vanaf het Museumpark Orientalis. Dit is in september ook het startpunt van de hike. Via een wandeling langs een bedoeïenentent uit de Egyptische oudheid loop ik de bossen in. Je merkt al bij de eerste kilometers dat je over heuvelachtig terrein loopt. Je bent in Nederland, maar je krijgt al snel het gevoel dat je in een ander land loopt. Wellicht hebben de buitenlandse sferen van het museumpark hier ook een aandeel in.

Proeflopen Zevenheuvelenhike
Proeflopen Zevenheuvelenhike

De hoogte in

Je beslist tijdens de Zevenheuvelenhike zelf hoe uitdagend je het maakt. Zo kun je kiezen uit routes van 7, 14, 21 of 28 kilometer. Maar welke je ook kiest, je zal het flink in de kuiten gaan voelen. Want bij elke afstand maak je flink wat hoogtemeters. Ik maakte tijdens mijn 21 kilometer lange tocht zo’n 547 hoogtemeters. Op bepaalde stukken van de route was het even goed aanzetten. Maar de moeite wordt beloond in de vorm van prachtige uitzichten.

Langs de route staan voldoende bankjes om even op uit te puffen en te genieten van de omgeving. Ikzelf had een handig zitmatje meegenomen, zodat ik overal kon gaan zitten zonder een natte kont te krijgen. Een tip voor als jij meedoet in september!

Veel smalle, onverharde paden

In Nederland vind je weinig uitgestrekte natuurgebieden, je komt al snel stukken asfalt tegen. Dat is echt iets waar ik een hekel aan heb. Daarom vind je mij vaak op de Veluwe, maar ik heb er een nieuwe omgeving bijgekregen. Want waar je op de Veluwe veel rechte paden vindt, zijn hier nog veel ‘wildpaden’ te vinden. Smalle onverharde en soms dik begroeide paden. Regelmatig moest ik even stilstaan om het pad op te zoeken.

Waar je bij een blokje om constant mensen tegen het lijf loopt, ben je hier helemaal op jezelf aangewezen. Slechts enkele keren groette ik een wandelaar of trailrunner. Struinen en dwalen, het kan op de Zevenheuvelenhike.

Proeflopen Zevenheuvelenhike
Proeflopen Zevenheuvelenhike
Proeflopen Zevenheuvelenhike - Rick Mulder

Wandelschoenen en een goed gevulde rugzak

Zelf loop ik altijd het lekkerst op mijn trailrunners of lage wandelschoenen. Maar met de hoogtemeters kan ik toch adviseren om stevige wandelschoenen te dragen. De zomer begint droog, dus het kan zomaar zijn dat het einde van de zomer een stuk natter is. Wanneer je door de modder loopt is een waterdichte schoen wel zo fijn.

Ik had een fles water van 1 liter mee. Onderweg zijn er een aantal waterpunten waar jij je fles kunt vullen, dus 1 liter is ruim voldoende voor deze tocht. Een lekkere reep, een appeltje en een flinke lunch, en je bent helemaal klaar voor de Zevenheuvelenhike. Die snacks krijg je overigens van de organisatie en hoef je niet zelf mee te nemen!

Start- en eindpunt: Museumpark Orientalis

Zo’n honderd jaar geleden ontmoetten kunstenaar Piet Gerrits en architect Jan Stuyt elkaar. Zij gingen op pelgrimsreis naar het Heilige land. Deze unieke ervaring wilden ze meenemen naar huis zodat anderen het ook konden zien. Zo werden met een kleine portemonnee het dorp Heilig Landstichting, een begraafplaats en een kerk gebouwd. In de jaren is er meer en meer bijgekomen en inmiddels is er een prachtig museumpark ontstaan. Je wordt meegenomen door verschillende landen, culturen en religies.

Het park is een perfect start- en eindpunt van de Zevenheuvelenhike. De slogan van het park is dan ook: ‘Hier verruim je je wereld en ontdek je de pelgrim in jezelf.’

Museumpark Orientalis

Dit vond ik van de route

Voor mij was het de eerste keer dat ik in dit gebied wandelde en ik was enorm verrast toen ik over de paden stapte. De tocht heeft zo veel te bieden, van kleine wildpaden tot uitgestrekte weides en van pittige klimmetjes tot prachtige uitzichten. Wat mij vooral opviel, waren de vele onverharde paden dwars door de natuur. In Nederland is het ontzettend moeilijk om niet constant binnen de bebouwde kom te lopen. Maar de Zevenheuvelenhike heeft het voor elkaar gekregen. Je ontdekt met deze tocht echt een prachtig stuk natuur rondom Nijmegen. Ik heb nu al zin in het evenement!

Je kunt je tot en met 15 september inschrijven voor de Zevenheuvelenhike.

Schrijf je in