Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Wandel je warm: 8x winterwandeltochten

Koud he? Er gaat niets boven de warmte en gezelligheid van een winterwandeltocht. Schrijf je nu in voor een van deze gezellige wandeltochten met een extra winters tintje. In de rustpauzes staat een warme drank of kom snert voor je klaar.

Winterwandeltochten; groep wandelaars
Samen wandelen is wel zo gezellig. (Foto: © Shutterstock)

Merk jij dat je in de winter sneller je smoesjes uit de kast trekt dan je wandelschoenen? De kou en straffe wind slaan een deukje in je motivatie. Wij dagen je uit om door weer en wind naar buiten te gaan. Bij georganiseerde wandeltochten is namelijk heel veel warmte en gezelligheid te vinden. Hieronder tippen we je 8 leuke opties uit onze Wandelagenda. Wandel mee en ontdek een nieuwe omgeving in sprookjesachtige, winterse sferen.

Snertkuier, Mûnein (Friesland)

Wanneer: zaterdag 3 februari 2024
Afstanden: 6, 10, 15 en 25 km

Vanuit het startdorp Mûnein (Molenend) kuier je gezamenlijk een prachtig wandelrondje door de Trynwâlden, ten noordoosten van Leeuwarden. De zandrug, verrassende bospaadjes, natuurgebieden, parken en states zijn een traktatie, net als de warme drank en snert na afloop, die zijn inbegrepen bij het startgeld.

Winterwandeltochten; snert
Warme traktatie na afloop: een kom snert. (Foto: © Shutterstock)

26e SDS Wintertocht, Den Haag (Zuid-Holland)

Wanneer: zaterdag 3 en zondag 4 februari 2024
Afstanden: 5, 10, 15 en 25 km

Maak een mooie wandeling naar Haagse highlights zoals De Uithof, Madestein, Ockenburgh en Kijkduin. Bij Kijkduin zie je de nieuwe boulevard in aanbouw, daarna loop je verder door de duinen richting Scheveningen. In Duindorp is het keerpunt van de langste route. Op de terugweg kom je o.a. langs de Bosjes van Poot, Westduinpark en het park Meer en Bos.

Winterwandeltochten; sneeuw
Een besneeuwd bos: sprookjesachtig winterwandelen. (Foto: © Shutterstock)

33e Snertwandeltocht, Prinsenbeek (Noord-Brabant)

Wanneer: zaterdag 17 februari 2024
Afstanden: 5, 10, 15, 20 en 25 km

In het buitengebied van Prinsenbeek vind je mooie bossen, parken en een rustgevend landschap met oude boerderijen en erven. Een van de karakteristieke plekken met mooie lanen is het Liesbos, het grootste oude zomereikenbos van Nederland. Tijdens deze Snertwandeltocht ligt al dit moois aan je voeten.

Zuurkooltocht, Dordrecht (Zuid-Holland)

Wanneer: zaterdag 17 februari 2024
Afstanden: 6, 10, 15, 25 en 35 km

Dordrecht staat bekend om haar historische charme en aantrekkelijke natuurgebieden in de omgeving. Hier kun je lekker ver van je af turen, over het water en groen. De nieuwe routes die je voorgeschoteld krijgt, zullen je verrassen. Wat je ook voorgeschoteld krijgt is een overheerlijk broodje zuurkool met worst. Als dat geen winters hoogtepunt is.

Winterwandeltochten; het buitengebied van Dordrecht.
Het buitengebied van Dordrecht tijdens de Zuurkooltocht. (Foto: © Stichting Wandelsport Dordrecht e.o.)

Winterwandeltocht, Belfeld (Limburg)

Wanneer: zondag 18 februari
Afstanden: 7, 14 en 21 km

Deze tocht past in een reeks winterwandelingen in de grensstreek van Belfeld, tussen Venlo en Roermond. Tussen de Maas en de Duitse bossen valt zoveel moois te ontdekken! Ook aan de inwendige mens wordt gedacht op de start- en rustlocaties. Hier kun je lekker opwarmen.

12e Kees Wessels Wintertocht, St. Maartensdijk (Zeeland)

Wanneer: zaterdag 24 februari 2024
Afstanden: 5, 10, 15, 20 en 30 km

Elk jaar komen honderden wandelaars vanuit de wijde regio van het Zeeuwse eiland Tholen bijeen voor de gezellige Kees Wessels wandeltocht. Samen lopen zij een unieke tocht door de Thoolse polders, over dijken en deels langs de Oosterschelde. Hier kan jong en oud elkaar ontmoeten en proeven van de historie van het oranjestadje Sint-Maartensdijk en het omliggende natuurschoon.

Winterwandeltochten; Kees Wessels Wintertocht
Kees Wessels Wintertocht. (Foto: © Wsv Oosterscheldestappers)
Winterwandeltochten; Gulpdal
Tijdens de Winterwandeltocht in Gulpen: het Gulpdal. (Foto: © WSV de Veldlopers Gulpen)

Winterwandeltocht, Gulpen (Limburg)

Wanneer: zondag 25 februari 2024
Afstanden: 7, 12, 18 en 24 km

Met afstand het meest romantische landschap van Nederland, dat vind je toch wel in de omgeving van het Zuid-Limburgse Gulpen. De panoramische uitzichten over het heuvellandschap zullen je betoveren. Het is bovenal de verscheidenheid op de routes wat deze winterwandeltocht zo leuk maakt. Een Gulpener biertje heb je na afloop wel verdiend.

Winterwandeling, Apeldoorn (Gelderland)

Wanneer: zaterdag 9 en zondag 10 maart 2024
Afstanden: 5, 10, 15, 20 en 25 km

Bij een wandeltocht in Apeldoorn en Ugchelen weet je: je bent in no time in de bossen met sprengen. De langste afstand gaat ook nog richting de Ugchelse berg, waar je kunt genieten van het uitzicht. Het Veluwse landschap zal in de winter een sprookjesachtige sfeer krijgen. En met de (verwarmende) koek en zopie zit het tijdens de rustpauzes wel snor.

Winterwandeltochten; bos bij Apeldoorn
Wandelen in de bossen bij Apeldoorn. (Foto: © Awv de Trekvogels)
Winterwandeltochten; bos met sprengen
Sprengen bij Apeldoorn. (Foto: © Awv de Trekvogels)

Loop jij al met de Wandel.nl-app?

Houd jij jouw wandelstatistieken al bij met de Wandel.nl-app? In de app kun je een blik werpen op de totaal gelopen afstand, tijd, gemiddelde snelheid, stappen, wandelroutes en evenementen. Leuk om zo een totaalplaatje te krijgen van alle wandelingen die je maakt!

Download de Wandel.nl-app

Meer wandelevenementen

In onze Wandelagenda vind je nog veel meer leuke wandeltochten en -evenementen. Neem je een kijkje?

Ga naar de Wandelagenda