Mooie tochten langs midwinterhoorns

woensdag 20 november 2019

Tussen de eerste zondag van de advent en Driekoningen klinkt jaarlijks het mystieke geluid van de midwinterhoorn over de winterse weiden. Rondom deze traditie wordt een aantal wandeltochten gehouden. Hier tippen we een paar mooie midwinterhoornwandeltochten.

Midwinterhoornblazers Midwinterhoornblazers

Tip 1: Midwinterhoornwandeltocht, Doesburg

Zondag 1 december 2019 - De eerste midwinterhoornwandeltocht van het jaar is in het historische stadje Doesburg. Je kunt 7 of 20 kilometer lopen. Beide afstanden gaan over de vestingwallen en door de historische binnenstad. De langste afstand maakt een extra lus door het buitengebied van Angerlo. Op verschillende plaatsen langs de route klinkt het mystieke geluid van de midwinterhoorn.

Meer info over dit evenement


Tip 2: Reurlse Midwinterhoornwandeling, Ruurlo

Zondag 1 december 2019 - Deze tocht gaat veel door de bossen van Ruurlo en soms zelfs over privéterreinen. Verspreid over de routes staan midwinterhoornblazers. Deze zorgen voor een bijzondere en winterse sfeer tijdens je wandeling. Je kunt 6, 11 of 17 kilometer wandelen.

Meer info over dit evenement


Tip 3: Midwinterhoornwandeltocht, Beltrum

Zondag 8 december 2019 - Terwijl de Sint net weer is vertrokken, organiseren de Midwinterhoornbloazers Beltrum en Het Noasman een Midwinterhoornwandeltocht in de Achterhoek. Je wandelt door authentieke natuurgebieden rondom het dorp Beltrum. Tijdens je tocht hoor je uiteraard het mystieke geluid van de midwinterhoorn.

Meer info over dit evenement


Tip 4: Veluwse Midwienterkuiertocht, Epe

Zondag 15 december 2019 - Wandelen bij het geluid van de midwinterhoorn. Dat kan tijdens de Veluwse Midwienterkuiertòch in Epe/Wissel. De tocht gaat door bossen en over heidevelden. Je kunt 5, 10 of 15 kilometer wandelen. De Tongerense Heide en het Wissels Veen, waar de tocht doorheen gaat, hebben een grote natuurwaarde.

Meer info over dit evenement


Tip 5: Coopwandeltocht, De Krim

Zaterdag 21 december 2019 - Wandel door de veenkoloniale omgeving van het Overijsselse dorp De Krim. Er is een tocht van 10, 20 en 30 kilometer uitgezet. Je loop onder meer door een natuurgebied waarin heel veel vogelsoorten leven. Onderweg hoor je behalve vogels ook het geluid van de Hardenbergse Midwinterhoornblazers. Vuurkorven en glühwein maken deze winterse tocht compleet.

Meer info over dit evenement


Tip 6: Kerstwandeling, Haaksbergen

Donderdag 26 december 2019 - Genoeg van klassiekers als 'Driving home for Christmas' of 'All I want for Christmas'? Op Tweede Kerstdag kun je in Haaksbergen tijdens deze Kerstwandeling midwinterhoorns horen. Je loopt over rustige wegen rondom de Oostendorper watermolen en door landgoed Het Lankheet. Er zijn diverse afstanden, van 5 tot 20 kilometer.

Meer info over dit evenement


Tip 7: Midwinterhoornwandeling, Vasse

Zondag 29 december 2019 - Vanuit Vasse start op zondag 29 december een Midwinterhoornwandeling door het Twentse land. Tijdens je tocht passeer je op diverse plekken blazers op midwinterhoorns. Je kunt een route van 6, 12 of 16 kilometer lopen. Je wandelt door het buitengebied van het Achterhoekse Vasse.

Meer info over dit evenement


Tip 8: Midwinterhoornwandeltocht, Schoonebeek

Zondag 29 december 2019 - De midwinterhoorn wordt vooral in de avondschemering bespeeld. Bij de Midwinterhoornwandelt9cht in Schoonebeek start je tegen de avond, op het moment dat de duisternis haar intrede heeft gedaan. Je kunt kiezen tussen 6 en 10 kilometer. Beide afstanden gaan door het sfeervol verlichte Drentse dorp Schoonebeek.

Meer info over dit evenement


Tip 9: Winterwandeltocht, Silvolde

Zondag 29 december 2019 - In het laatste weekend van 2019 klinken de midwinterhoorns ook in het Achterhoekse Silvolde. De organisatie van deze tocht heeft hier een tocht door het Achterhoekse coulissenlandschap voor je uitgezet. Je wandelt door een gebied met bossen en boerderijen. Er is een tocht van 10, 15 en 20 kilometer. Geniet van mooie winterse taferelen, vergezichten en van de klanken van de midwinterhoorn.

Meer info over dit evenement


Tip 10: Midwinterhoornwandeltocht, Dalfsen

Zondag 29 en maandag 30 december 2019 - Het mooie winterse Vechtdal vormt het decor van de Midwinterwandeltocht in Dalfsen. Je kunt 10, 15 of 20 kilometer lopen. Langs de route staan groepjes midwinterhoornblazers. Er is zelfs een stand waar je kunt zien hoe de muziekinstrumenten worden gemaakt. En mocht je verliefd zijn geworden op de bijzondere klanken, dan kun je hier zelfs een midwinterhoorn aanschaffen. Bij de rustposten onderweg kun je je wandeljaar met snert en Glühwein sfeervol afsluiten. Op naar de oliebollen en naar 2020.

Meer info over dit evenement 


Foto: Fotostudio Fatamorganaa Foto: Fotostudio Fatamorganaa

Tip 11: Snerwandeltocht Rottemeren, Zevenhuizen

Zaterdag 5 januari 2020 - Ook in 2020 klinken er nog midwinterhoorns. In het eerste weekend van het nieuwe jaar klinkt het mystieke geluid door de polders van de Rottemeren. Er zijn routes van verschillende afstanden, van 5 tot 25 kilometer. Het is een snertwandeltocht, dus de erwtensoep mag onderweg niet ontbreken. Bij verschillende rustposten langs de route treden bands en koren op, onder wie dus midwinterhoornblazers.

Meer info over dit evenement


Wat is een midwinterhoorn?

Foto: Wikimedia - Berend Jan Stijf Foto: Wikimedia - Berend Jan Stijf

Een midwinterhoorn is een houten blaasinstrument van ongeveer anderhalve meter lengte. Het werd eeuwen geleden gebruikt om boze geesten te verdrijven. Er komt een lange, weemoedige klank uit, die tot in de wijde omtrek te horen is.  

Jaarlijks vinden er tussen de eerste zondag van de advent en Driekoningen diverse demonstraties plaats. Het is bij het midwinterhoornblazen ‘not done’ om tegelijkertijd te spelen, dus je zult de blazers altijd om beurten horen spelen.

Benieuwd hoe een midwinterhoorn klinkt? Bekijk dan dit filmpje:  


Wandelen in de kou: waar moet je op letten?

Tijdens midwinterhoorntochten kan het natuurlijk winters koud zijn. Wil je lezen waar je op moet letten als je in de (vries)kou gaat wandelen? Wandel.nl geeft je een aantal tips in het artikel Wandelen in winterse kou.

Geïnteresseerd in georganiseerde wandelevenementen?

Zoek in de Wandelagenda


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95
€ 11,95
Ledenprijs € 8,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?