8e De Leientocht

zaterdag 31 augustus t/m zondag 01 september 2019

Omschrijving

Tocht in de Kromme Rijnstreek en langs de Utrechtse Heuvelrug over landgoederen en door boomgaard.
zie: www.dakvanwerkhoven.nl
honden zijn niet toegestaan.

Startbureau sluit om 17.00u

Start: De Pastorie

Herenstraat 11, 3985 RP
WERKHOVEN

peter@lissenberg.net
0343-551767

Afstanden & starttijden

 • 40km 7:30-9:00 uur
 • 30km 7:30-10:00 uur
 • 20km 8:30-12:00 uur
 • 15km 9:00-13:00 uur
 • 10km 9:00-13:00 uur
 • 5km 9:00-13:00 uur

Bereikbaarheid

 • Bus Het startbureau is bereikbaar per bus
 • Trein Het startbureau is bereikbaar per trein

Voorzieningen

 • AED Er is een AED aanwezig
 • Bepijld De route is bepijld
 • EHBO Er is EHBO aanwezig
 • Korting Leden van KWBN ontvangen korting op het inschrijfgeld
 • Onverhard Deze wandeltocht gaat grotendeels door onverhard gebied
 • Routebeschr Er is een routebeschrijving beschikbaar
 • Rust Er zijn rustplaatsen met zitgelegenheid
 • Verhard Deze wandeltocht gaat grotendeels door verhard gebied

Beloningen

  Opmerkingen

  Wandel over klompenpaden, landgoederen en de Utrechtse heuvelrug tijdens de Leientocht. Onderweg passeer je diverse historische bouwwerken.

  Vanuit het dorp Werkhoven zijn er routes van verschillende afstanden uitgezet. De kortste afstanden (5 en 10 kilometer) gaan door en om het dorp. In Werkhoven kom je langs diverse historische gebouwen. Alle afstanden starten bij de kerk ‘Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming’. Dit is niet zonder reden, want de opbrengst van de Leientocht is bedoeld voor de restauratie van het dak van de kerk.

  Kasteel Beverweerd
  Bijzondere plaatsen langs de route. In Werkhoven passeer je onder meer kasteel Beverweerd. Dit kasteel is in de dertiende eeuw gebouwd. Eerste bewoner was ridder Zweden van Zuylen. Driehonderd jaar later was het kasteel het onderkomen van Filips Willem, een zoon van Willem van Oranje. Andere bijzondere plaatsen langs de route zijn: een grafmonument van een omgekomen Franse piloot tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Sint Stevenskerk uit het jaar 900, de ruim 43 meter hoge Werkhovense watertoren, het vroegere klooster Gods Werkhof en de molen Rijn en Weert. Deze molen werd in 1882 gebouwd en is na een restauratie sinds de jaren negentig weer in gebruik. Op zaterdag kun je de molen bezoeken.

  Langs de Kromme Rijn
  De routes van 15 en 20 kilometer gaan van Werkhoven naar Doorn. Je loopt onder meer over klompenpaden en over een pad langs de Kromme Rijn. De langere routes gaan bovendien naar de Utrechtse heuvelrug bij Driebergen en Doorn. Je wandelt door de heuvelrijke bossen in dit gebied en komt ook hier langs bijzondere plaatsen. Buitenplaats Broekbergen is een ommuurd voormalig kloostercomplex uit 1743. Bij Doorn kom je langs de Doornse watertoren. Op zaterdag kun je in Doorn de historische moestuin van Bartimeús bezoeken. Er is hier een theeschenkerij en een rosarium en je kunt producten uit de moestuin plukken en kopen. Aan de lommerrijke Langbroekwetering zie je kasteel Sterkenburg liggen. Dit kasteel met landgoed heeft de diverse krijgswoelingen in de afgelopen eeuwen weten te doorstaan. Wel is de burcht in de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw steeds aan de tijd aangepast. Vanaf de route van de Leientocht heb je tevens zicht op het oude duiventorentje bij het kasteel.


  De organisatie zorgt bij de tochten van 10 kilometer en langer voor rustpunten waar je eten en drinken kunt kopen. Ook zijn er toiletten. Bij de finish kun je bovendien bier en wijn krijgen en worden er warme wafels gebakken. De opbrengst van de Leientocht is bestemd voor de renovatie van het dak van de kerk ‘Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming.’ Je kunt de kerk voor of na je wandeling bezichtigen. Bovendien kun je een kijkje nemen in de oude keuken bij de pastorie. Hier waan je je in de tijd van Swiebertje.

  Grootsheid van de gotiek
  De kerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming werd in 1908 plechtig ingewijd door de toenmalige bisschop van Utrecht, Henricus van de Wetering. De kerk was in een recordtijd van 8 maanden gebouwd. Veel roomskatholieke kerken die in die tijd werden gebouwd, waren gebaseerd op grote gotische (Franse) kathedralen. Grote, brede en lichte ramen van het priesterkoor en een mooi hoogaltaar moesten in Werkhoven de grootsheid van de gotiek tonen.

  Na ruim 100 jaar is het dak van de kerk aan vervanging toe. De leien van het dak en de toren moeten worden gerenoveerd. Een groep vrijwilligers zamelt geld in om de renovatiekosten bij elkaar te krijgen. Eén van de manieren om dit te doen, is de organisatie van de Leientocht.


  In de Wandel.nl webshop