Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Evenement

De Lithse Wandeltocht

Datum
zaterdag, 10 mei 2025
Locatie
clubgebouw Duikteam Lith
Organisatie
De Osse Maaskant
De wandeltocht door de voormalige gemeente Lith begint een klassieker te worden onder de wandeltochten. Deze tocht, die zowel geschikt voor degene die aan het trainen is voor de vierdaagse als ook voor hen die een wat kleinere afstand willen lopen. De start is vanuit het mooi aan de Lithse Ham gelegen clubgebouw van de Duikteam Lith. Van daaruit ga onder andere over de maasdijk, door de natuurgebieden Kesselse Waard en Hemelrijkse Waard en natuurlijk over de eeuwenoude dorpspaden die uniek zijn in Nederland. Natuur en authentieke dorpjes wisselen elkaar af in deze tocht.
Dorpspaden
In de dorpen van de voormalige gemeente Lith liggen prachtige paden. Het gaat om eeuwenoude kerkpaden maar ook om woonpaden. Dit zijn paden die in de Middeleeuwen zijn aangelegd als toegang naar de huizen, vluchtweg bij hoogwater of kerkenpad. De voorzijden van de woningen ligt aan het pad, daartegenover liggen overtuinen. De achterzijden van de woningen sluiten aan op een straat. Deze paden zijn uniek voor het Maasgebied en voor zover bekend voor heel Nederland. Op deze cultuurhistorisch waardevolle paden waan je je even terug in de tijd.
Kesselse Waard
Tussen Lith en Maren-Kessel ligt in de uiterwaarde een mooi stukje natuur. In de vorige eeuw zijn hier de uiterwaarden voor een deel afgegraven voor het maken van innamebekkens voor drinkwatervoorziening. Deze zijn echter nooit in gebruik genomen. De laatste jaren zijn de steile oevers flauwer gemaakt en zijn de stortstenen verwijderd. Hierdoor is een natuurlijk rivierlandschap ontstaan waar de Maas vrij spel heeft. Allerlei moeras- en watervogels hebben hier hen plekje gevonden. Ook de bever heeft hier zijn leefgebied. Een natuurgebied dat zich nog steeds aan het ontwikkelen is, een prachtig wandelgebied. De routes van de 15, 20, 30 en 40 km komen in dit gebied.
Hemelrijkse Waard
Ook dit natuurgebied ligt in de uiterwaarden van de Maas, maar dan tussen Lithoijen en Oijen. Bij de aanleg van dit gebied werden drie vliegen in één klap gevangen. Er werd klei gewonnen, de rivier kreeg meer ruimte en misschien wel het belangrijkste, er ontstond een stukje “nieuwe wildernis”. Nog meer dan in de Kesselse Waard heeft het hier voor het zeggen. ook hier zijn allerlei vogels te bewonderen. Vanaf een uitkijktoren aan de dijk heb je een prachtig overzicht van dit mooie stukje rivierlandschap. In dit deel komen alleen de wandelaars die deelnemen aan de 30 en 40 km route.

Afstanden
5,0km 07:00-12:00 uur
10,0km 07:00-12:00 uur
15,0km 07:00-12:00 uur
20,0km 07:00-11:00 uur
30,0km 07:00-10:00 uur
40,0km 07:00-09:00 uur
Voorzieningen
Bepijld
Korting
Routebeschr
Rust
Verhard
Beloningen
Stempel
Corporate Stel Op Hei Groot In Beeld

Wil jij minimaal €1 korting op jouw volgende KWbN-wandeltocht? Word nu lid!

Ja, ik wil korting