Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Evenement

De Lithse Wandeltocht: natuur en authentieke dorpjes

Deze wandeltocht begint een klassieker te worden ter voorbereiding op de 4Daagse Nijmegen, maar ook voor liefhebbers van kortere afstanden. Op zaterdag 4 mei kun je weer meelopen met de De Lithse Wandeltocht, georganiseerd door WSV De Osse Maaskant. Natuur en authentieke dorpjes wisselen elkaar af tijdens deze tocht.

Datum
zaterdag, 04 mei 2024
Locatie
clubhuis Duikteam Lith
Organisatie
De Osse Maaskant
De Lithse Wandeltocht: natuur en authentieke dorpjes
(Foto's: © De Osse Maaskant)

Schrijf je in voor een van de afstanden van 5 tot 40 kilometer. Wandelaars starten allemaal vanuit het clubgebouw van Duikteam Lith, mooi gelegen aan de Lithse Ham. Van daaruit ga je onder meer over de Maasdijk, door de natuurgebieden Kesselse Waard en Hemelrijkse Waard en natuurlijk over de eeuwenoude dorpspaden die uniek zijn in Nederland.

Inschrijven

Afstanden
5,0km 07:00-12:00 uur
10,0km 07:00-12:00 uur
15,0km 07:00-12:00 uur
20,0km 07:00-11:00 uur
30,0km 07:00-10:00 uur
40,0km 07:00-09:00 uur
Voorzieningen
Bepijld
Korting
Routebeschr
Rust
Verhard
Beloningen
Stempel

Dorpspaden in Lith

In de dorpen van de voormalige gemeente Lith liggen prachtige paden. Het gaat om eeuwenoude kerkpaden maar ook om woonpaden. Dit zijn paden die in de middeleeuwen zijn aangelegd als toegang naar de huizen, vluchtweg bij hoogwater of kerkenpad. De voorzijde van de woningen liggen aan het pad, daartegenover liggen overtuinen. De achterzijden van de woningen sluiten aan op een straat. Deze paden zijn uniek voor het Maasgebied en voor zover bekend voor heel Nederland. Op deze cultuurhistorisch waardevolle paden waan je je even terug in de tijd.

De Lithse Wandeltocht: natuur en authentieke dorpjes
Dorpspaden in en om Lith.
Op de cultuurhistorisch waardevolle paden waan je je even terug in de tijd
De Lithse Wandeltocht: natuur en authentieke dorpjes
Uiterwaarden.

Kesselse Waard

Tussen Lith en Maren-Kessel ligt in de uiterwaarden een mooi stukje natuur. In de vorige eeuw zijn hier de uiterwaarden voor een deel afgegraven voor het maken van innamebekkens voor drinkwatervoorziening. Deze zijn echter nooit in gebruik genomen. De laatste jaren zijn de steile oevers flauwer gemaakt en zijn de stortstenen verwijderd. Hierdoor is een natuurlijk rivierlandschap ontstaan waar de Maas vrijspel heeft. Allerlei moeras- en watervogels hebben hier hen plekje gevonden. Ook de bever heeft hier zijn leefgebied. Een natuurgebied dat zich nog steeds aan het ontwikkelen is, een prachtig wandelgebied. De routes van de 15, 20, 30 en 40 km komen in dit gebied.

Hemelrijkse Waard

Ook dit natuurgebied ligt in de uitwaarden van de Maas, maar dan tussen Lithoijen en Oijen. Bij de aanleg van dit gebied werden drie vliegen in één klap gevangen. Er werd klei gewonnen, de rivier kreeg meer ruimte en misschien wel het belangrijkste: er ontstond een stukje ‘nieuwe wildernis’. Ook hier zijn allerlei vogels te bewonderen. Vanaf een uitkijktoren aan de dijk heb je een prachtig overzicht van dit mooie stukje rivierlandschap. In dit deel van de wandeltocht komen alleen zij die deelnemen aan de 30 en 40 kilometerroutes.

Meer informatie en inschrijven
De Lithse Wandeltocht: natuur en authentieke dorpjes
Corporate Stel Op Hei Groot In Beeld

Wil jij minimaal €1 korting op jouw volgende KWbN-wandeltocht? Word nu lid!

Ja, ik wil korting