19e Zeemansloop

zaterdag 18 april 2020

Omschrijving

Wandel vanuit Den Haag naar diverse markante plaatsen in de omgeving, zoals de haven van Scheveningen en monumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. De tocht zal dit jaar aandacht besteden aan 75 jaar vrijheid.

Start: Houtrust Squash

Laan van Poot 18, 2566 EC
'S-GRAVENHAGE

Organisatie
Wandelsportvereniging De Zeemansloop
https://www.de-zeemansloop.nl
voorzitter@de-zeemansloop.nl
06-14197010

Afstanden & starttijden

 • 40km 7:00-10:00 uur
 • 30km 7:00-10:00 uur
 • 20km 8:00-11:00 uur
 • 15km 8:00-11:00 uur
 • 10km 9:00-11:00 uur
 • 5km 9:00-12:00 uur

Bereikbaarheid

 • Bus Het startbureau is bereikbaar per bus
 • Trein Het startbureau is bereikbaar per trein
 • Trammetro Het startbureau bereikbaar per tram/metro

Voorzieningen

 • Bepijld De route is bepijld
 • Verhard Deze wandeltocht gaat grotendeels door verhard gebied
 • Honden Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd
 • Rust Er zijn rustplaatsen met zitgelegenheid
 • EHBO Er is EHBO aanwezig
 • Routebeschr Er is een routebeschrijving beschikbaar
 • AED Er is een AED aanwezig
 • Korting Leden van KWBN ontvangen korting op het inschrijfgeld

Beloningen

  Bereikbaarheid

  Bereikbaarheid naar de startlocatie:
  vanaf Den Haag HS tramlijn 11 halte Houtrustweg
  vanaf Den Haag CS buslijn 24 halte Houtrustweg

  Extra informatie

  Omdat in 2020 75 jaar vrijheid wordt gevierd, is er tijdens de tocht aandacht voor enkele bijzondere herdenkingspunten op de route: het Indië-monument, het Herdenkingsmonument op de Waalsdorpervlakte, de gevangenis van Scheveningen “het Oranje-hotel” en het monument van de Engelandvaarders op de Boulevard.

  Bij de start kun je kiezen uit afstanden tussen de 5 en 40 kilometer. De kortste afstand is ook geschikt voor rolstoelen. Deze route gaat door de Bosjes van Poot naar Duindorp en dan naar de haven in Scheveningen. Langs een groene laan loop je terug naar de startlocatie. De overige afstanden gaan vanaf de start naar het Indië-monument. Deze plaats herinnert de Nederlandse burgers en militairen die in de Tweede Wereldoorlog slachtoffer werden van de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands-Indië en om het leven kwamen.

  De route van 10 kilometer gaat verder langs het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog hield de Duitse bezetter hier ruim 25.000 mensen gevangen: van verzetsstrijders tot Joden. De 15, 20, 30 en 40 km gaan na het Indië-monument langs Madurodam en via de Waalsdorperweg naar de eerste rust bij de “Haagsche Rugby Club (HRC)”, waarna ze via een brug over de Landscheidingsweg naar de duinen in de nabijheid van de Waalsdorpervlakte lopen. Na de Landscheidingsweg gaat de 15 km rechtdoor en daarna langs/om het Oranjehotel naar de Pier op de Boulevard.

  De 20/30/40 km lopen door de duinen en langs het “Herdenkingsmonument op de Waalsdorpervlakte” naar de tweede rust bij “Boerderij Meyendel”, waar je pannenkoeken kunt krijgen. Vanaf Boerderij Meyendel gaat de 20 km door de duinen langs de Watertoren. De routes van 30 en 40 kilometer gaan door de duinen naar de Ganzenhoek, vanwaar de 30 kilometer door de duinen naar de Wassenaarse Slag gaan naar een rust bij het strand. De 40 km-lopers gaan naar de rust bij “Paviljoen de Klip” en daarna via het landgoed Pan van Persijn (Panbos) en de duinen tussen Katwijk en Wassenaar naar Wassenaarse Slag. Hier is een rust met een prachtig uitzicht over zee. Hierna loop je een vrij lang stuk over het strand naar de Watertoren om bij de route van 20 kilometer uit te komen.

  Vanaf de Watertoren loop je naar het “Oranjehotel” en is er de samenkomst met de 10 en 15 km-lopers. Hierna wordt de route vervolgd naar de Scheveningse Boulevard (voor rolstoelgebruikers kan de organisatie de route aanpassen om toch op de Boulevard te komen). Alle afstanden lopen via de Boulevard langs het herdenkingsplateau van de “Engelandvaarders” (naast de Pier) en het beeld van het “Vissersvrouwtje” naar de Scheveningse Haven(s). Vanaf de Tweede Binnenhaven gaan de deelnemers via een groene laan terug naar de startlocatie. Bij de finish wacht de hele middag een Shantykoor de deelnemers op met gezellige muziek en zang.


  In de Wandel.nl webshop

  € 6,95
  Ledenprijs € 5,00
  € 4,95
  Ledenprijs € 3,95
  € 11,95
  Ledenprijs € 8,95