Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Maarten van der Weijden (zwemt, fietst en) wandelt in juni de Elfstedentocht

Voormalig olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden gaat weer een buitengewone, sportieve uitdaging aan: de Elfstedentriathlon van 18 t/m 24 juni 2023. Met zo min mogelijk rust tussendoor, zal hij de Tocht der Tochten zwemmen, fietsen en lopen. Ook jij kunt meewandelen over de Elfstedenroute! Lees in een interview met Maarten waarom je deze uitdaging niet wil laten lopen.

afbeelding van Maarten van der Weijden die met mensen wandelt.

Met de Elfstedentriathlon zamelt Maarten, samen met een heleboel andere sportievelingen, geld in voor kankeronderzoek. Bij de oprichting van de Maarten van der Weijden Foundation, heeft de voormalig olympisch kampioen beloofd dat hij alles zal geven om kanker de wereld uit te krijgen. Ruim 100.000 mensen krijgen jaarlijks de diagnose kanker en jaarlijks sterven nog steeds 40.000 mensen aan de ziekte. Met zijn stichting hoopt hij het leven van kankerpatiënten te verbeteren.

Schrijf je in
Wandelen is zeker ook een uitdaging!

Maarten roept zoveel mogelijk mensen op om met hem mee te doen. Dat kan op alle sportieve disciplines, maar wij zouden Wandel.nl niet zijn als we je niet extra zouden wijzen op het onderdeel wandelen. Onderaan op deze pagina lees je meer over hoe je kunt meedoen. Om alvast in de stemming te komen, stelden we Maarten 5 vragen.

Ben jij eigenlijk een doorgewinterde wandelaar? Wandel je veel?

Maarten: “In vergelijking met fietsen en zwemmen, vergt het wandelen de minste trainingsuren voor mij. Het is wel het onderdeel waar ik het meest van geniet. Het lijkt wel alsof ik de rust – een soort meditatieve status – het makkelijkste en snelste bereik tijdens het wandelen. Ik woon in Vught en heb hier een favoriet rondje naar Den Dungen. Maar ik vind het ook heerlijk om op de Vughtse heide of in de Drunense duinen te wandelen. Daar kan ik heerlijk verdwalen en verbaas ik me over de schoonheid van de vogeltjes, beekjes en de bomen. In het verleden liep ik een aantal Kennedymarsen, Nijmegen-Rotterdam en een gedeelte van de Bossche 100, maar ook bijvoorbeeld 5 dagen achter elkaar een marathon tijdens een training.”

afbeelding van Maarten die wandelt/traint in de natuur.
afbeelding van Maarten die met mensen samen wandelt.

Je bent een echte sporter. In hoeverre is wandelen nog uitdagend voor jou?

“Wandelen vind ik zeker uitdagend. Als sporter heb ik wel de eigenschap dat ik overal een grens in opzoek. Dat doe ik ook met wandelen en in de wandelsnelheid. Als ik boven de 9 kilometer per uur wandel, merk ik dat ik allerlei klachten krijg, dus dit kan ik beter niet te vaak doen. Een grote uitdaging is de staat van mijn voeten. Inmiddels weet ik dat het intapen van mijn voeten goed werkt en dat ik moet zorgen dat ik niet teveel eeltvorming heb. Eerst was ik bang voor blaren. Inmiddels heb ik de ervaring dat ik die blaar dan kan verzorgen en ik dan prima kan doorlopen. Een extra uitdaging voor de Elfstedentriathlon is dat mijn voeten na het zwemmen heel week zullen zijn. Tot nu toe heb ik ervaren dat een paar uur slaap of een paar uur op de fiets genoeg is om ze ‘droog’ te krijgen. Hopelijk krijg ik daar geen extra problemen mee tijdens de triathlon.”

Waarom moeten zoveel mogelijk mensen mee gaan wandelen?

“Er zijn helaas elk jaar meer dan 100.000 Nederlanders die kanker krijgen en er zijn er elk jaar ruim 40 duizend die daar aan sterven. Het verschil tussen sterven of herstellen heeft niets met daadkracht te maken, maar alles met of er een juiste behandeling is. Daarom is kankeronderzoek zo belangrijk en het mooie is dat via mijn stichting elke euro volledig naar kankeronderzoek gaat. Het was tijdens de eerdere Elfstedenzwemtochten daarnaast een waanzinnig feest in Friesland. Waanzinnig om bij aanwezig te zijn! Het wandelgedeelte zal het hoogtepunt zijn van het hele evenement. Dat wil je niet missen.”

Stel dat je er onderweg doorheen zit, hoe spreek je jezelf dan altijd motiverend toe?

“We weten waarom we het doen, en we weten dat door langer vol te houden er meer geld ingezameld zal worden. Wat mij persoonlijk altijd helpt, is dat ik vooraf weet dat er dode punten zullen komen. Als je op zo'n punt bent beland, moet het dus geen teleurstelling zijn, maar een logische plek waarvan je wist dat die er zou komen. Inmiddels weet ik door ervaring dat het bij zo'n enorm lange uitdaging niet zo is dat het alleen maar zwaarder wordt. Na een zwaarder punt komen er ook altijd weer momenten waarop het makkelijker gaat. Het is eigenlijk net het echte leven!”

Maarten met een duimpje omhoog, wandelend in de natuur.
afbeelding van Maarten die wandelt op straat bij een kerk.

Als jij klaar bent met de triathlon, hoe herstel je dan?

“De blessuregevoeligheid is laag. De inspanning duurt wel heel lang, maar de intensiteit is best laag. Spierpijn duurt een paar dagen, net zoals wanneer je een keer een stevige krachttraining hebt gedaan. Wat het langste herstel vergt, is dat ik een week lang extreem weinig zal slapen. Bij de vorige keer merkte ik dat ik in de weken daarna prikkels minder makkelijk kon verwerken. Gelukkig staat er na de Elfstedentriathlon een fijne zomervakantie op het programma, waarin ik hoop op veel ontspannen activiteiten met mijn vrouw en mijn lieve twee dochters.”

Wandel mee!

Wil jij ook meewandelen tijdens de Elfstedentriathlon van 18 t/m 24 juni 2023? Gevorderde wandelaars kunnen meelopen met de Elfstedenwandeltocht over een route van 200 of 25 kilometer. Voor recreatieve wandelaars is er de mogelijkheid om aan te haken op de laatste Elfstedenwandeletappe van 5 kilometer in Leeuwarden. Naar verwachting zal Maarten op zaterdag 24 juni zijn Elfstedentriathlon gaan finishen. Samen met duizenden wandelaars neemt hij op het Oldehoofsterkerkhof zijn laatste Elfstedenstempel in ontvangst.

Na de finish op het Oldehoofsterkerkhof, zal Maarten op deze plek gehuldigd worden. Hier wordt ook het opgehaalde donatiebedrag bekend gemaakt. Alle deelnemers zijn verzekerd van een plekje op de finishlocatie en zullen Maarten samen onthalen na zijn monstertocht.

Meer informatie

Binnenkort in Magazine Wandel.nl

Onlangs is Maarten van der Weijden met een maagbloeding in het ziekenhuis opgenomen. Gelukkig is hij weer aan de beterende hand en verwacht hij dat dit zijn triathlon niet in de weg zal gaan zitten. Tijdens zijn herstel sprak hij met de redactie van ons Magazine Wandel.nl. Je leest het uitgebreide interview in nr. 1 dat in maart 2023 is verschenen.

 

afbeelding van de cover van het magazine met daarop Maarten van der Weijden.
Deze editie van Magazine Wandel.nl is verschenen in maart 2023