Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer

Avond4daagse: een wandelfeestje voor iedereen

Herinner jij het je nog? Met vriendjes en vriendinnetjes vier avonden lang wandelend door je woonplaats, luidkeels zingend, met je rugzak met drinken en lekkers en op de vierde avond trots je medaille in ontvangst nemen. Menigeen is opgegroeid met de Avond4daagse.

Avond4daagse: een wandelfeestje voor iedereen; Vrolijke kinderen wandelen en steken duim op

Vraag aan een wandelaar wat de eerste ‘echte’ kennismaking met wandelen was, en de Avond4daagse wordt veelvuldig genoemd. Wat overigens niet wil zeggen dat men destijds ook warm liep voor wandelen: het was vanuit school of het gezin soms ook een ‘moetje’. Toch brengt de Avond4daagse voor velen warme gevoelens met zich mee. En juist het maken van een mooie herinnering op die jonge leeftijd is de basis om een leven lang plezier te ervaren van wandelen.

Avond4daagse: een wandelfeestje voor iedereen; vier meiden springen vrolijk in de lucht

Ontstaan van de Avond4daagse

De Avond4daagse ontstond in 1940. Een bijzonder periode, want het was oorlog in Nederland. Het was verboden om overdag wandeltochten te organiseren. En zo werd in het Gooi het initiatief genomen om ’s avonds te wandelen. Dit initiatief werd na de oorlog ook door andere plaatsen overgenomen en zo werd een traditie geboren. Echter waren het tot 1980 voornamelijk volwassenen die deelnamen aan de Avond4daagse en begonnen daarna veel meer scholen mee te doen.
De Avond4daagse kenmerkt zich vooral door het vier avonden aaneen samen in beweging zijn met je wandelmaatjes, of voor kinderen; met vriendjes en klasgenoten en vooral veel plezier met elkaar te hebben.

Jong en oud

Omdat de Avond4daagse tegenwoordig vooral bekend is onder schoolgaande jeugd wordt gedacht dat het een evenement voor kinderen is. Maar dat is helemaal niet zo! De Avond4daagse is er voor jong en oud, voor iedereen die het leuk vindt om vier avonden achtereen een route van 5 of 10 kilometer te wandelen. Inmiddels is de Avond4daagse uitgegroeid tot een traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven.
André Talboom is misschien wel de man met de meeste deelnames op zijn naam. Hij loopt in 2024 voor de 77e keer mee. Hij begon als jong jochie, vlak na de oorlog, op 7-jarige leeftijd en heeft sindsdien ieder jaar deelgenomen
“Ieder jaar gaat dat belletje in mijn hoofd en schrijf ik me weer in. Het is een gewoonte geworden om ieder jaar deel te nemen aan de Avond4daagse,” vertelt André. Sinds 1978 wandelt hij mee in Papendrecht en kent daar de routes op zijn duimpje. “Ik vind het wel jammer dat ze geen medailles hebben met mijn aantal deelnames, maar daar heeft de organisatie in Papendrecht wat op bedacht: die maken speciaal een medaille voor mij.”

Avond4daagse: een wandelfeestje voor iedereen; André (rechts) tijdens zijn 70ste Avond4daagse
André (rechts) tijdens zijn 70ste Avond4daagse
Avond4daagse: een wandelfeestje voor iedereen; meisje met bloemen en medaille krijgt high five

Warmlopen

Loop je warm voor de Avond4daagse en wil je graag deelnemen aan deze gezellige en sportieve traditie? Dan kun je op honderden plekken in Nederland in de periode april tot en met juni (en hier en daar zelfs nog in juli, augustus en september) de wandelschoenen aantrekken. Je hoeft niet in je eigen woonplaats van start te gaan, je kunt bijvoorbeeld ook eens elders deelnemen. Kijk voor alle mogelijkheden op de site van de Avondv4daagse.

Agenda

Prikkelarm

Wil je wel deelnemen aan de Avond4daagse,  maar is er geen bij jou in de buurt, of vind je het niet fijn om in een grote menigte te wandelen? Kies dan voor de Avond4daagse Home Edition. De Avond4daagse Home Edition is ontstaan in coronatijd, als alternatief voor de Avond4daagse, die toen niet door kon gaan vanwege de maatregelen. Inmiddels is het een blijvend alternatief voor hen die anders geen Avond4daagse kunnen lopen. Vooral kinderen en volwassenen, die gevoelig zijn voor prikkels of een beperking hebben, zijn erg blij met deze mogelijkheid. Zo liep Cas (11) jaar vorig jaar de Home Edition. In plaats van overprikkeld te raken door de drukte, waardoor hij school moest missen of niet deel kon nemen aan de Avond4daagse, kwam hij nu tijdens het wandelen in de natuur en leuke gesprekken met zijn ouders tot rust. Bovendien krijgt hij, net als alle deelnemers aan de Avond4daagse, zijn welverdiende medaille.
Meedoen aan de Avond4daagse Home Edition? Van 1 mei t/m 30 september 2024 kun je meedoen, individueel of in een kleine groep. Met behulp van de Wandel.nl-app loop je in 4 dagen je eigen Avond4daagse. Uiteraard ontvang je na afloop de officiële Avond4daagse medaille!

Meer informatie over de Avond4Daagse Home Edition
Avond4daagse: een wandelfeestje voor iedereen; close up medaille