Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Blog

Cas (11) wandelt liever prikkelarm de Avond4daagse

De Avond4daagse is op veel plekken in Nederland een jaarlijks wandelfestijn waarbij duizenden kinderen de wandelschoenen aantrekken, vaak samen met hun ouders, vrienden of familieleden. Maar wat als je dit om een goede reden niet kan meemaken? Cas (11) uit Nijmegen loopt bijvoorbeeld liever prikkelarm, vanwege zijn autisme. Hij doet mee met de Avond4daagse Home Edition.

Lydia Alkema
kinderen wandelen in de natuur.
(Foto: © Shutterstock)
kinderen die de Avond4daagse lopen.
Tijdens de reguliere Avond4daagse kan het best druk zijn.

Dat wandelen gezond is weten we allemaal. Veel kinderen ervaren dit al op jonge leeftijd door mee te doen met de Avond4daagse. Vier avonden gezellig met alle kinderen uit de klas en/of de buurt meelopen met het grootste wandelevenement voor kinderen. Muziekje erbij, leuke thema's per avond alles wordt uit de kast gehaald om er een groot feest van te maken.

Toch is de Avond4daagse niet voor iedereen een feest. Cas is 11 jaar en liep al een aantal jaren mee met de Avond4Daagse in Nijmegen. “Hij leek er echt van te genieten, maar werd ook altijd heel erg druk. Naarmate hij ouder werd, werd het steeds lastiger om naast de Avond4daagse ook de schoolactiviteiten te volgen”, vertelt zijn moeder. “Hij bleef vorig jaar zelfs een dag thuis van school omdat hij echt niet meer de energie had om na het wandelen naar school te gaan.”

In de natuur komt hij echt tot rust, in plaats van overprikkeld te raken

Toch een medaille

Wat konden zijn ouders doen? Het jaarlijkse wandelfeest ontnemen of dan misschien maar wat dagen op school missen? “Vlak na de Avond4daagse kreeg Cas de diagnose autisme. Dat verklaarde een heleboel. Cas had vooral last van de hoeveelheid prikkels die hij binnenkrijgt.”

Na lang wikken en wegen besloten ze hem niet in te schrijven voor de eerstvolgende editie. “Cas was erg verdrietig. Hij had inmiddels al vijf medailles. Enerzijds werd hij al benauwd van de gedachte aan de hoeveelheid prikkels. Maar om de medaille mis te lopen…?” Via een kennis werden ze gewezen op de Avond4daagse Home Edition. Daar werd Cas wel enthousiast van! Op dit moment is hij twee dagen op weg en geniet hij samen met zijn vader of moeder van 10 kilometer per wandeldag. “Het is mooi om te zien hoe rustgevend hij dit vindt. Doordat we in de natuur wandelen, komen we tot de leukste gesprekken. Hij komt echt tot rust, in plaats van overprikkeld te raken.”

De avond4daagse medaille.
twee kinderen in Avond4daagse t-shirt.

Hoe werkt de Avond4daagse Home Edition?

De Avond4daagse Home Edition is ontstaan in coronatijd, als alternatief voor de Avond4daagse. Inmiddels is het een blijvend alternatief voor kinderen die anders geen Avond4daagse kunnen lopen. Bijvoorbeeld als je ergens woont waar het überhaupt niet wordt georganiseerd. Of voor kinderen met een gevoeligheid voor prikkels of een beperking. Van 1 mei t/m 30 september 2023 kun je meedoen, individueel of in een kleine groep. Met behulp van de Wandel.nl-app loop je in 4 dagen je eigen Avond4daagse. Uiteraard ontvang je na afloop de officiële Avond4daagse medaille!

Schrijf je in

Om privacyredenen is de naam van Cas gefingeerd. Op de foto's zien we ook niet Cas maar andere kinderen.