Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Hier kun je samen (kleine) dieren zoeken tijdens je wandeling

De natuur barst momenteel van het nieuwe leven, dus dit is dé tijd om samen met (klein)kinderen op ontdekkingstocht te gaan. Wij geven je wandeltips waarbij zeker de nodige (kleine) dieren zult zien. Dat levert leuke avonturen op voor jong en oud.

afbeelding van kinderen die iets zoeken met een loep.
(Foto's: © Shutterstock)

Lammetjes in de wei, vogels die af en aan naar hun nesten vliegen om het jonge grut te voeren, reptielen die uit hun winterslaap ontwaken en met een beetje mazzel kom je oog in oog te staan met een hinde en haar jong. In het voorjaar ontwaakt de natuur en valt er heel veel te beleven op de wandelpaden. Deze wandeltips staan garant voor ontmoetingen met (kleine) dieren.

En psst... vergeet je niet een mooie foto te maken voor de Wandel.nl Fotowedstrijd #inhetzonnetje? Je kunt nog meedoen tot 30 april 2023.

Ga naar de fotowedstrijd

Zandhagedissen spotten

Je moet er goed voor naar de grond turen en het grootste succes heb je als je zo stil mogelijk over de paden sluipt. De zandhagedis is een schuw diertje en vlucht zodra het beweging ziet. Het geritsel in de lage begroeiing verraadt zijn aanwezigheid. Ze zijn net uit hun winterslaap en op zoek naar een partner om te paren. De mannetjes zijn dan makkelijk te herkennen aan hun felgekleurde smaragdgroene glans, waarmee ze lopen te pronken.

Zandgronden zijn de ideale plek voor zandhagedissen om zich op te warmen en de duinen van Schoorl bieden daarom een ideaal thuis voor ze. Vergeet ook niet om goed om je heen te kijken, want voor je het weet sta je oog in oog met de kudde runderen die er graast.

Wandeltip: Wandelroute zandhagedissen bij Schoorl (11,5 km)

afbeelding van een groene zandhagedis.
afbeelding van een ringslang.

Kronkelende ringslangen

Nog moeilijker te spotten zijn ringslangen. Deze ongevaarlijke slangen zijn herkenbaar aan hun grijszwarte lijf en het witte ringetje achter de kop. Ze kunnen wel langer dan een meter worden en leven in waterrijke gebieden grenzend aan zandgronden. De ringslang is dan ook de meest voorkomende slang in Nederland en vind je onder andere aan de randen van Utrechtse Heuvelrug.

In april en mei vinden de paringen plaats en de zwangere vrouwtjes zoeken dan veelvuldig de zon op om de lichaamstemperatuur te laten stijgen ten gunste van de ontwikkeling van de embryo’s.

Wandeltip: Vanaf het startpunt tegenover het Wachthuisje op de Leusbroekerweg 6 in Leusden, heb je de keuze uit twee klompenpaden. Het Termatenpad van 14 kilometer en het Schutpad van 3 kilometer. Houd de ogen open kijk goed de velden in. De kans om ringslangen te zien is klein, maar over de reeën struikel je hier bijna.

Grappige geitjes

Het voorjaar is niet compleet zonder het schrille geblaat van stuiterende lammetjes in de wei. Bij een wandeling door het Amsterdamse Bos mag een bezoek een Geitenboerderij Ridammerhoeve dan ook niet ontbreken. Je kunt de geitjes zelfs een flesje melk geven en met ze in de stal knuffelen.

Wandeltip: De wandeling Boerderijen en Vogeleiland in Amsterdam, start bij boerderij Meerzicht en halverwege kom je langs de geitenboerderij. Deze wandeling (nummer 3) is 5 kilometer en is gemarkeerd met rode paaltjes.

afbeelding van een meisje dat een geitje knuffelt.
afbeelding van een meisje met een vlinder op haar neus.

Fladderende vlinders

Citroentjes, witjes, dagpauwogen. Weet jij alle namen van deze gekleurde vliegers? Gebruik de app Obsidentify om je waarnemingen te determineren. Niet alleen vlinders, maar alle flora en fauna kun je in deze app checken.

Wandeltips: Vlinders laten zich overal zien, maar op deze wandelingen heb je extra veel kans en bovendien zijn dit mooie wandelingen waar van alles te zien is:

Wandel met een expert

De boswachter weet echt alles van wat er in de natuur leeft. Van de nestelende vogels in de bomen, de uilenballen op de grond, tot de mierenkolonies onder je voeten. Als je met de expert op pad gaat ,weet je zeker dat je van alles gaat zien! In de meivakantie kun je door het hele land deelnemen aan leuke en leerzame wandelexcursies speciaal voor kinderen.