Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Is een wandellegging wat voor mij?

Ze lijken de alom bekende afritsbroeken van de troon te verstoten: wandelleggings. Ook wel bekend als outdoortights of outdoorleggings. Een voorbijgaande trend voor de wandelaar, of is het een blijvertje? Wandel.nl zet de ins en outs voor je op een rijtje.

afbeelding van wandelaars op een trap in een wandellegging.
(Foto: © Shutterstock)

Anders dan een sportlegging...

De wandellegging moet je niet verwarren met de ‘reguliere’ sportlegging. De wandellegging is, net als de wandelbroek, namelijk speciaal ontworpen voor het wandelen (of hiken) en de omstandigheden waar je onderweg mee te maken kunt krijgen. Alleen dan in een nauwsluitend model. Ze zijn vaak van steviger materiaal, zodat ze tegen een stootje kunnen en je optimale bescherming bieden tegen bijvoorbeeld takken of stenen en ongedierte.

Weersomstandigheden zijn voor de wandellegging geen partij. Ze zijn zo ontworpen dat ze je beschermen tegen de zon en transpiratievocht afvoeren door gebruik van vochtafdrijvende materialen of juist warm houden in koude omstandigheden. Maar ook in de regen heb je aan de wandellegging een goed maatje, want ze zijn ook met waterafstotende en windwerende werking te verkrijgen. Bovendien is het gebruikte materiaal meestal wat dikker, maar toch superlicht, en duurzaam en heb je alle bewegingsvrijheid die je je kunt bedenken, zonder dat je inlevert op de kwaliteit. No way dat ze zullen doorschijnen!

Nog een voordeel van de wandellegging is dat ze vaak zijn voorzien van meerdere zakken, die afsluitbaar zijn. Zo houd je je belangrijke spullen makkelijk bij de hand.

afbeelding van een vrouw in een wandellegging in de bergen.
Wandellegging

... met voordelen boven wandelbroeken

Tot zover nog niet veel verschillen met de wandelbroek. Maar ook hier heeft de wandellegging een voordeel, want qua comfort laat de wandellegging de wandelbroek achter zich. Doordat de wandellegging strak aangesloten zit heb je minder kans op schuring van het (stugge) materiaal en de naden en biedt de legging je veel meer bewegingsvrijheid.

Sorry heren. De wandellegging lijkt toch vooral een damesaangelegenheid. Voor zover bij ons bekend zijn alleen in de thermische leggings en leggings als baselayer ruime keuzes voor de heren. Dit in tegenstelling tot de sportlegging, waar de keuze voor mannen groot is.

Kies je wandellegging

Wandelleggings zijn er in enorm veel verschillende soorten. Zo kun je voor jouw wandeling altijd de beste variant kiezen. Maar waar moet je je keuze op baseren als er zoveel verschillende soorten zijn? We geven je een aantal tips.

1. Handig in de bergen

Wandel je graag in de bergen, waar de temperatuur verraderlijk snel kan zakken, of zoek je graag de koude gebieden op? Dan heb je veel aan een thermische legging van bijvoorbeeld merino-wol. Deze zorgt ervoor dat je je lichaamswarmte niet kan verliezen. Vaak is de legging naadloos en ideaal om te dragen onder een wandelbroek, als eerste laagje.

Voorbeeld: Falke heren Tights Maximum Warm als onderlaag.

afbeelding van een vrouw in wandellegging.
Legging Backcountry Pro van het merk Royal Robbins.

2. In de zomer of als je het snel warm hebt

Als het warm is, transpireren we sneller. Belangrijk is het om dan te kiezen voor een legging met een goede vochtafdrijvende en ademende werking, zodat je je lichaamstemperatuur goed kunt reguleren. Deze leggings zijn vaak ook wat dunner qua materiaal, zonder dat ze doorschijnen.

Voorbeeld: Royal Robbins Backcountry Pro 7/8 legging voor dames.

3. Compressie bij lange wandelingen en trektochten

Wanneer je lange wandelingen maakt, of zelfs trektochten, is het fijn als de wandellegging wat compressie biedt. Vaak hebben deze ook een hogere tailleband, om je lichaam extra steun te geven. De compressie vermindert de spiervermoeidheid.

Voorbeeld: The North Face Men’s Pro Tights als onderlaag.

afbeelding van een zwarte wandellegging
Wandellegging van The North Face.
afbeelding van een been met een wandellegging in de regen.
(Foto: © Pexel, Cottonbro Studio)

5. Beschermd tegen regen en wind

Laat jij je door een flinke regen- of stormbui niet uit het veld slaan? Kies dan voor een wandellegging met een waterafstotende en windwerende laag, of voor een goed ademende en naadloze legging die je onder een waterafstotende wandelbroek kunt dragen.

Voorbeeld: Jack Wolfskin Salmaser Tights voor dames.

6. Om in te klimmen en klauteren

Staat geen berg jou in de weg, dan heb je veel baat bij een wandellegging die al je bewegingen moeiteloos volgt en tegen een stootje kan. Let bij de aanschaf goed op de elasticiteit en stevigheid van de legging.

Voorbeeld: Fjällraven Abisko Tights voor dames.

Wandel.nl-redacteur Suze mocht de Fjallraven Abisko Tights zelf uitproberen: “Ik ben enorm blij met deze legging. Naast dat ik ze persoonlijk een stuk lekkerder vind zitten dan de klassieke afritsbroek, biedt de elasticiteit veel bewegingsvrijheid. Het nadeel van andere leggings is de kwetsbaarheid van de stof. Wanneer je bijvoorbeeld even gaat zitten op een afgebroken boomstam, krijg je soms pillen op de stof. Maar daar heb je bij deze legging geen last van. De verdikte stof bij de billen en knieën is echt een goede toevoeging!”

afbeelding van een vrouw in een wandellegging in de bergen.
Wandellegging Abisko Tights van Fjällraven.

7. Alles op zak?

Ben jij iemand die het liefst alles in je zakken stopt in plaats van in een rugzak? Of in ieder geval wat dingen makkelijk bij de hand wilt hebben? Wandelleggings met meerdere afsluitbare zakken zijn dan ideaal voor jou.

Voorbeeld: Revolution Race Summit Core Tights voor dames.