Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Je wandelkleding wassen: tips

Regen, stof, zweet: het is geen overbodige luxe om je wandelkleding regelmatig te wassen. Waar moet je op letten bij een wasbeurt van je jas, vest of broek? Wandel.nl geeft je tips, zodat je outdoorkleding én schoon wordt én langer mee gaat.

Persoon zet wasmachine op juiste stand
Kledingrek met broeken en truien voor wandelen

Tip 1: Lees het waslabel goed

Lees altijd eerst het label van het kledingstuk voordat je het in de wasmachine stopt. Bekijk op hoeveel graden je het mag wassen, of het in de droger kan en of je het mag strijken. Dit laatste is bij outdoorkleding meestal niet nodig.

Tip 2: Welk wasmiddel?

Meestal kun je outdoorkleding met een gewoon vloeibaar wasmiddel wassen. Heb je een zwart kledingstuk, dan kun je eventueel een speciaal wasmiddel gebruiken dat de zwarte kleur behoudt. Ditzelfde geldt voor witte en gekleurde kleding. Probeer kleding voor een wasbeurt te sorteren op kleur (geen rode bij witte kleding bijvoorbeeld). Haal oude zeepresten voor een wasbeurt uit je machine. Gebruik bij het wassen van waterdichte kleding geen wasverzachter.

Tip 3: Controleer je kleding

Controleer of er niets meer in je zakken zit (van zakdoeken tot sleutels of zelfs je smartphone) en doe alle ritsen en klittenbandsluitingen dicht. Is je kleding heel erg vies, dan kun je los zand alvast met een borstel afvegen (doe dit bij voorkeur buiten), zodat je hier minder van in je wasmachine krijgt. Doe je kleding altijd binnenstebuiten in de wasmachine om slijtage en verkleuring te voorkomen.

Tip 4: Laat je kleding goed drogen

Is het wasprogramma afgelopen? Laat je kleding goed drogen op een goed geventileerde plaats. Droog je kleding niet met een kunstmatige warmtebron als een verwarming of föhn. Je kleding is dan weliswaar sneller droog, maar kan hierdoor beschadigd raken. Wees ook voorzichtig met centrifugeren. Gebruik alleen een droger als dit volgens het waslabel van het kledingstuk kan.

Tip 5: Maak je kleding weer waterdicht

Na een paar wasbeurten kan de waterafstotende werking van je jack of broek minder worden. Je ziet dan dat waterdruppels niet meer langs de stof van het kledingstuk glijden, maar hier in trekken. Het is dan tijd om je kledingstuk opnieuw te impregneren.

5B0c3fd2 161F 496A 88B4 857Cf836de9b Image6668433871663601171

Dit kan op twee manieren: met een impregneermiddel in je wasmachine of met een spray. Het voordeel van een spray is dat je alleen de buitenlaag van je kleding impregneert. Een impregneerwasmiddel heeft als voordeel dat dit zich beter over het kledingstuk verdeelt en dat je geen stukken kunt vergeten. Er zijn tegenwoordig trouwens ook producten te koop waarmee je kleding kunt wassen en impregneren in één wasbeurt. Je hoeft je kleding dan maar één keer in je wasmachine te stoppen. Middelen om je kleding te impregneren, kun je kopen in sport- en outdoorspeciaalzaken.

Misschien stop je waterdichte of -afstotende kleding liever niet in de wasmachine, uit angst dat de kleding hier niet tegen kan. Bedenk je dan dat kleding net als je huid uit hele kleine poriën bestaat, die door vuil op een gegeven moment verstopt raken. Het gevolg is dat het kledingstuk niet meer goed ademt. Gebruik daarom een vloeibaar wasmiddel in plaats van waspoeder (ook dit kan in de poriën van de stof gaan zitten). Door de kleding te wassen en vervolgens te impregneren, kan je kleding er weer een tijdje tegenaan.  

Heb jij nog andere wastips voor wandel- en outdoorkleding? Mail je tip dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan deze pagina.