Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wandelen bij warme temperaturen: tips

Mooiweerwandelaars kunnen er geen genoeg van krijgen, wandelen in de zomertemperaturen. Maar warm weer kan ook ongemakken met zich meebrengen: dorst, zweetvoeten, licht in je hoofd of gezwollen benen en handen. Herkenbaar? We geven je een aantal tips om deze klachten te voorkomen.

Wandelaars met STOX Energy Socks

Of je nou een (meerdaagse) wandeltocht gaat lopen deze zomer of zelf een mooie wandeling op de planning hebt staan. Bij warm weer is het altijd belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan, dit kan zelfs van levensbelang zijn. We geven je vier voorbereidingstips zodat jij vervelende klachten en blessures die gepaard gaan met wandelen bij warme temperaturen kunt voorkomen.

Tip 1: Zorg dat je vooraf én onderweg genoeg drinkt

Vocht zorgt voor het transport van voedingsstoffen en afvalstoffen. Ook reguleert het je lichaamstemperatuur. Als je weinig drinkt kun je klachten als spierpijn en hoofdpijn krijgen of in het ergste geval uitdrogingsverschijnselen zoals duizeligheid en misselijkheid. Hoeveel je moet drinken verschilt per persoon. Drink tijdens het wandelen in ieder geval regelmatig, ieder kwartier enkele flinke slokken. Als je pas gaat drinken als je dorst hebt ben je eigenlijk te laat. Tijdens het wandelen kun je het beste water drinken. Maar ook thee, limonade of sportdrank is geschikt. Drink geen alcohol, want dat onttrekt juist vocht aan je lichaam.

Ga je een lange tocht lopen of een meerdaagse zoals de Vierdaagse, drink dan ook de dagen van te voren voldoende. Zo zorg je ervoor dat je vochtbalans bij de start al goed op peil is. Meer weten over drinken tijdens het wandelen? Klik hier voor meer informatie.

Water wordt in handen gegoten
STOX Energy Socks

Tip 2: Zorg voor de juiste uitrusting 

Wanneer je lichaam de warmte niet goed kwijt kan wordt er vaak meer vocht vastgehouden, met opgezwollen benen, voeten en vingers tot gevolg. Compressiesokken zoals STOX Energy Socks helpen daarbij. Het kan dan tegenstrijdig voelen om hoge kniekousen van wol te dragen. Echter zorgen de sokken ervoor dat vocht en afvalstoffen makkelijker kunnen worden afgevoerd. Dit voorkomt opzwelling van de voeten en benen. Je voeten en benen zullen nog slank, fris en fit aanvoelen na een wandeling. Daarnaast levert het temperatuur regulerend effect van het Merino wol ook een bijdrage. Merino wol heeft als eigenschap dat het vocht kan verplaatsen en afgeven aan de buitenlucht. Hierdoor voorkom je zweetvoeten en blijven je voeten koel.

Ook tegen de dikke vingers hebben we een remedie. Houd iets in je handen vast en knijp er regelmatig in. Dit kan val alles zijn, zoals een stressbal of flesje water, maar er zijn ook speciale stokjes op de markt die precies in je hand passen. Hier zit bovendien een polsbandje aan zodat je ze niet kunt verliezen en je je handen tussendoor makkelijk kunt gebruiken.

Weten wat je nog meer in je rugzak moet stoppen voordat je gaat wandelen bij warm en zonnig weer? Klik hier om erachter te komen.

Tip 3: Let op je looptempo en luister goed naar je lichaam

Loop niet te hard van stapel en pas waar nodig je wandeltempo onderweg aan. Hierdoor produceer je minder warmte en hoeft het lichaam ook minder warmte af te voeren. Neem daarnaast regelmatig pauze. Wandelen moet immers ook genieten zijn en geen uitputtingsslag. Neem meteen rust als je denkt last te krijgen van onder andere:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Overgeven
  • Misselijkheid
  • Verwardheid
  • Kramp in de spieren

Deze symptomen kunnen namelijk duiden op een zonnestreek, een tekort aan vocht of oververhitting. Neem direct pauze, zoek de verkoeling op en eet en drink iets.

Tip 4: Stem je wandelroute af op de weersverwachting

Bij het wandelen van een wandeltocht heb je hier natuurlijk geen invloed op. Maar als je zelf op pad gaat doe je er goed aan om je wandeling af te stemmen op de weersverwachting. Zoek de verkoelende schaduw in het bos op of wandel langs het water. Bij een wandeling langs het water kan je jouw wandeling combineren met een verfrissende duik. Let er wel op dat het water veilig is om in te zwemmen. Op zwemwater.nl staat aangegeven waar je veilig kunt zwemmen in natuurwater. Ook hebben wij al enkele wandelroutes langs verfrissend zwemwater voor je uitgezocht.

Blauwe Meer (Afbeelding Wikimedia: Vinkje83)
Blauwe Meer (Afbeelding Wikimedia: Vinkje83)