Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes langs natuurlijk zwemwater

Op warme dagen is het heerlijk om je wandeling te combineren met een verkoelende duik. Daarom heeft Wandel.nl acht routes voor je uitgezocht waar je zo het water in kan plonsen.

Natuurlijk zwemwater

“Het is nog een verrassing wat we gaan doen, maar vergeet niet je zwemkleding mee te nemen!” Iedereen kent deze typische verjaardag uitnodiging van vroeger wel. En hij gaat perfect op voor dit lijstje van acht wandelroutes langs natuurlijk zwemwater. Let wel op: check voor vertrek altijd of het water veilig is om in te zwemmen via: www.zwemwater.nl

Natuurgebied Kardinge
Natuurgebied Kardinge (afbeelding: Sjaak Kempe)

Kardingerplas, Groningen

Vlakbij de stad Groningen vind je het verrassende natuurgebied Kardinge. Een heerlijke plek om even te ontsnappen aan de stad en te genieten van een picknick, wandeling of verfrissende duik in de Kardingerplas. Vanaf parkeerplaats Transferium Kardinge start de wandelroute van 5 kilometer. De route leidt langs bloemrijke graslanden, door bossen en langs moerassen. Het gebied zit vol leven en is rijk aan allerlei vogels en insecten. De route is ook nog eens gemakkelijk te lopen via de gele paaltjes.

Meer informatie

Het Blauwe Meer, Drenthe

Waan je even helemaal in buitenlandse sferen tijdens een bezoek aan het Blauwe Meer in Drenthe! Kijk je ogen uit over het uniek blauw gekleurde water. Het meer is ontstaan door zandwinning en dankt zijn blauwe kleur aan het mineraal glauconiet dat plaatselijk voorkomt. Net voor de ingang van de parkeerplaats vind je een pad aangegeven met gele pijlen. Vanaf hier loopt een korte wandeling van 2 tot 3 kilometer langs de mooiste plekjes langs het water. Na afloop kan je voor 3 euro de recreatieplas bezoeken. Mocht je liever een langere wandeling maken? De wandelroute ‘Ster van Dwingelo’ (23 kilometer) komt ook langs het Blauwe Meer.

Meer informatie
Het blauwe meer
Het Blauwe Meer (afbeelding Wikimedia: Vinkje83)
Het hulsbeek
Het hulsbeek (afbeelding Wikimedia: Frans-Banja Mulder)

Het hulsbeek, Overijssel

In Oldenzaal vind je recreatieplas Het Hulsbeek, een mooie locatie voor waterpret omringd door mooie natuur van het voormalig landgoed. Op parkeerplaats Twee vind je Toeristisch Overstap Punt Twente, vanuit hier vertrekken meerdere mooie wandelroutes. Wandel bijvoorbeeld de Bomenroute, een wandeling van 10 kilometer door een afwisselend landschap. Van waterplassen, bosranden en steile oevers tot hei en een coulissenlandschap. Je wandelt de route door de aangegeven knooppunten te volgen en na afloop plons je zo het Hulsbeek in. Een dag parkeerkaart kost 6 euro in het hoogseizoen.

Meer informatie

De Gouden Ham, Gelderland

Met 330 hectare aan natuur, strand en water is De Gouden Ham één van de grootste recreatiegebieden van Nederland. De waterplas ligt in het Land van Maas en Waal. Genoeg ruimte dus voor een mooie wandeling! Wandelaars kunnen terecht bij het struinommetje Door de Moringerwaarden van 9 kilometer. De route is bewegwijzerd en loopt via bruggetjes over een smalle strook land. Onderweg kom je vele doorkijkjes op het binnenmeer en recreatiegebied tegen en geniet je van de vele zangvogels. Ook loop je een stuk over de dijk waar je ver over het landschap uitkijkt. De route is gemarkeerd met groene paaltjes en start bij Hotel Moeke Mooren.

Meer informatie
Watervilla's De Goude Ham
Watervilla's De Goude Ham (afbeeling wikimedia: Marion Golsteijn)
Maasplassen bij Thorn
Maasplassen bij Thorn (afbeelding: ekenitr)

De Grote Hegge, Limburg

Tegen de grens van België aan, naast het idyllische dorpje Thorn, ligt waterplas De Grote Hegge. De plas is onderdeel van de Maasplassen. Een prima plek voor een wandeling door het witte stadje Thorn en het rustige buitengebied. Vanuit Restaurant De Pannenkoekenbakker loopt een korte rondwandelroute van 4,2 kilometer. De route brengt je door het dorp, langs de Maasplassen en door het buitengebied van Thorn. Zwemmen kan bij Dagstrand Thorn, dit strand passeer je vrij vroeg tijdens je wandeling. De route is te lopen via een routebeschrijving en GPX bestand.

Meer informatie

Engelermeer, Noord-Brabant

Onder de rook van Den Bosch ligt de recreatieplas en het gelijknamige natuurgebied Engelermeer. Een mooi groen gebied naast de grote stad. Om de plas te bezoeken, kan je parkeren bij Parkeerplaats Engelermeer. Vanuit hier loopt ook Kastelenroute De Haverleij. Dit is een rondwandeling langs onder meer 7 kastelen, het Slot van de Haverleij, de Maas en het Engelermeer. De route is 11 kilometer lang en te lopen via een routebeschrijving en GPX bestand.

Meer informatie
Engelermeer
Markermeer

Markermeer, Flevoland

Zwem in het Markermeer tijdens een bezoek aan de Marker Wadden. Geniet van het weidse eilandgevoel en raak gefascineerd door de ongerepte natuur overal om je heen. Het door de mens aangelegde natuureiland is een ware oase geworden voor vogels. Een bezoek aan het eiland voelt meteen goed, omdat je er alleen met de boot kunt komen (maak vooraf een reservering voor de boot). Natuurmonumenten heeft verschillende wandelroutes op het eiland uitgezet van 3 tot 7 kilometer waarna je heerlijk kunt afkoelen op het strandje naast de haven of op het Noorderstrand.

Meer informatie

Maarsseveense Plassen, Utrecht

De Maarsseveense Plassen vormen een mooi mozaïek van groen en blauw net boven de Domstad Utrecht. Je kunt heerlijk wandelen in het gebied en onderweg ontdek je de cultuurhistorie. Zo liggen er meerdere forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het gebied. De Fortenwandeling brengt je in 13 kilometer langs deze historie. Na afloop van je wandeling neem je een welverdiende verkoelende duik bij Strandbad Maarsseveense Plassen. De route start bij Fort Maarsseveen en is te volgen via de aangegeven knooppunten of de Route.nl app.

Meer informatie
Maarsseveense Plassen
Maarsseveense Plassen (afbeelding Wikimedia: Thea van den Heuvel)

Een duik in de zee

Niet alleen de Nederlandse meren zijn perfect voor een zomerse duik. Ook de zee is heerlijk om even af te koelen van je wandeling. Nadat je hebt kunnen genieten van prachtige vergezichten vanaf de duintoppen stap je zo het strand op en hup de zee in tijdens een wandeling over één van deze mooie duinwandelingen in Nederland.

Naar wandelroutes duinen

Ken jij nog mooie zwemlocaties?

Ken jij nog mooie locaties waar je in heerlijk kunt afkoelen tijdens of na het wandelen? Stuur dan een mailtje naar redactie@wandel.nl en inspireer andere wandelaars. Of benader ons via Facebook of Instagram.