Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Compressiekousen, hoe werken ze?

Compressiekousen zijn steeds populairder bij wandelaars. De kousen zorgen ervoor dat je tijdens en na het wandelen minder last hebt van vermoeide en opgezwollen benen. Hoe werken compressiekousen? We vroegen het aan STOX Energy Socks, partner van KWbN.

compressiekousen

Wandel.nl in samenwerking met STOX Energy Socks

Compressiekousen zijn steeds populairder bij wandelaars. De kousen zorgen ervoor dat je tijdens en na het wandelen minder last hebt van vermoeide en opgezwollen benen. Hierdoor herstel je sneller van je wandeltocht en verklein je de kans op spierpijn en zelfs op blessures. Hoe werken compressiekousen? We vroegen het aan STOX Energy Socks, partner van KWbN.

STOX Energy Socks
Zo werken de STOX Energy Socks

De compressiekousen van STOX Energy Socks geven op verschillende delen van je benen een zorgvuldig bepaalde hoeveelheid druk. Deze vorm van druk noemen we degressieve compressie. Wat is het effect van degressieve compressie precies? ‘Degressieve compressie stimuleert de terugstroom van bloed uit het been richting het hart’, legt vaatchirurg dr. Disselhoff uit. De zwaartekracht zorgt ervoor dat bloed en vocht naar onze voeten zakken, onder meer tijdens het wandelen. Disselhoff: ‘De degressieve compressie die in de kousen zit verwerkt, voorkomt dat zuurstofarm bloed en afvalstoffen in je benen achterblijven. Een beperking van de terugstroom van het bloed kan voor vochtophoping en zwelling in voeten en enkels zorgen. Daarnaast zorgen achtergebleven afvalstoffen voor spierpijn. Dit leidt tot prestatieverlies.’

Wat doen de kousen van STOX Energy Socks precies met je benen tijdens het wandelen? ‘De kousen geven de hoogste compressie bij je enkel en voet’, vertelt dr. Disselhoff. ‘Van daaruit wordt de uitgeoefende druk geleidelijk minder, tot het uiteindelijk de minste compressie uitvoert op je bovenbeen. De compressie zorgt ervoor dat het bloed terug naar boven wordt ‘geduwd’,  richting het hart.’ 

Nauwkeurige metingen

STOX Energy Socks liet de juiste degressieve compressie bepalen door een team van vaatchirurgen en textiel ingenieurs. De compressie van alle verschillende typen kousen en de mate van druk (dit wordt uitgedrukt in mmHg) wordt door STOX nauwkeurig gemeten op Zwitserse compressie meetmachines. De apparatuur meet precies hoe de kousen reageren op een bepaalde drukverandering. Hoe hoger het getal van de compressie, hoe meer druk de kousen uitoefenen op je benen en hoe minder vocht en bloed er in je benen achterblijft. STOX Energy Socks ontwikkelde speciale kousen voor wandelaars die voor een optimale drukverdeling op je benen tijdens het wandelen zorgen. Alle STOX Energy Socks worden geproduceerd in Italië. Bekijk hieronder een video van deze fabriek:

De voordelen van STOX Energy Socks op een rij:

  • minder kans op blessures;
  • minder spierpijn;
  • minder spierschade;
  • minder prestatieverlies de volgende dag;
  • een beter algeheel welbevinden (vanwege minder achterblijvende afvalstoffen in het been).
Meer informatie over STOX Eenergy Socks