Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Totale vrijheid in een maagdelijk witte wereld. Ga sneeuwwandelen!

Wandel door een doodstil en maagdelijk wit landschap en je wilt nooit meer anders. Op sneeuwschoenen kom je op plekken waar geen sterveling zich waagt, een sneeuwhaas of vos nagelaten misschien. Zoek de sneeuw op, ga sneeuwwandelen en geniet van totale vrijheid! Lees hier handige tips.

Header | /sneeuwwandelen

De juiste uitrusting

Meer dan een paar sneeuwschoenen, telescoopstokken en uiteraard dikke kleding heb je niet nodig om te kunnen sneeuwwandelen. Sneeuwschoenen zijn eigenlijk een soort ‘schoenvergroters’, schoenen die je om je wandelschoen heen bindt waardoor je niet meer in de sneeuw wegzakt. Sneeuwschoenen heb je in verschillende modellen en prijsklassen. Zo heb je grotere en compactere modellen. Belangrijk is dat je weet wat je met je sneeuwschoenen gaat doen. Blijf je voornamelijk op vlak terrein dan is een wat grotere sneeuwschoen aan te bevelen. Hoe groter het oppervlak (het deck) van de schoen, hoe minder je wegzakt.

Op sneeuwschoenen loop je dankzij de gekartelde ijzers onder de schoen behoorlijk steile hellingen op en weer af. Wie wat meer ervaring heeft met de schoenen, merkt dat er ontzettend veel mogelijk is. Klimmen, dalen, traverseren en zelfs rennen is met sneeuwschoenen mogelijk.

De wandelschoenen waar je de sneeuwschoenen onder bindt, moeten uiteraard voldoende stevig en waterdicht zijn. Kies daarom voor een hoge wandelschoen met een binnenvoering van Gore-Tex. Verder zijn een paar telescoopstokken onmisbaar. Deze zorgen voor steun en grip tijdens het wandelen. Ga je slechts sporadisch sneeuwwandelen, dan kun je sneeuwwandelschoenen en stokken huren.

Sneeuwwandelschoenen
Sneeuwwandelschoenen bind je onder je wandelschoenen

Pas op voor lawines

Mocht je de hoge bergen ingaan dan zijn lawines absoluut een punt van aandacht. Je moet dan óf veel ervaring hebben óf met een gids op stap gaan. In middelgebergten met ronde toppen speelt dat lawinegevaar een veel minder grote rol.

Neem een kaart mee

Wat wel anders is dan bij gewoon wandelen, is de navigatie. Waar in de zomer routes herkenbaar zijn, moet je in de winter rekening houden met ondergesneeuwde paden en markeringen op bomen en stenen die bedekt zijn. Een goede kaart of gps is dan onontbeerlijk. Lastig? Houd het dan simpel en blijf op paden en pistes die speciaal voor sneeuwschoenwandelaars zijn vrijgemaakt.

/sneeuwwandelen2

Waar moet ik verder nog aan denken?

Onmisbaar zijn verder gamaschen die ervoor zorgen dat er geen sneeuw in de schacht van je schoen binnendringt. Vergeet ook niet om een stevige rugzak mee te nemen, bij voorkeur met bandjes om je sneeuwschoenen aan vast te kunnen binden. Mocht je namelijk onverhoopt toch geen sneeuw hebben of een stuk over asfalt moeten lopen, dan is het fijn dat je de sneeuwwandelschoenen niet in je hand hoeft te houden.

Neem reserveonderdelen mee

Heel belangrijk: reserveonderdelen. Sneeuwschoenen kunnen behoorlijke klappen krijgen en er kan wel eens iets kapot gaan. Reservebandjes, een paar schroefjes, een tangetje; steek het bij je. Kijk vooraf ook vooral goed naar je schoen voor wat je eventueel nodig hebt. Bedenk dat je een serieus probleem hebt als een sneeuwschoen kapot gaat en je net in een halve meter sneeuw zit. En verder? Warme kleding, muts, handschoenen, eventueel regenkleding, een thermosfles met warme thee. En mocht je je toch in lawinegevaarlijk gebied wagen: lawinepiepers!

In welke gebieden kun je sneeuwwandelen?

Een vereiste is uiteraard dat er sneeuw moet liggen. Geschikte gebieden zijn bijvoorbeeld de Alpen, Pyreneeën of landen in Scandinavië. Maar ook dichterbij Nederland vind je gebieden waarin je ’s winters kunt sneeuwwandelen, zoals de Eifel en de Belgische Ardennen. En ligt er in Nederland voldoende sneeuw, dan kun je natuurlijk ook mooi sneeuwwandelen op de Veluwe of in Zuid-Limburg.