Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wandel.nl test: de Shoefresh opod schoenverfrisser

Zowel voor jezelf als voor je eventuele huisgenoten zijn stinkende wandelschoenen geen pretje. Voor dit vervelende euvel heeft Shoefresh de opod schoenverfrisser bedacht. Onze redacteur Suze testte het nieuwe apparaat uit.

Shoefresh opod schoenverfrisser met wandelschoenen

Tekst en foto's: Suze Vermeer

Het Shoefresh-verhaal begon toen Anton van den Brand als vader in een sportief gezin zelf worstelde met zijn stinkschoenen. Op zoek naar een oplossing testte hij diverse methoden, zoals krantenproppen maar ook verschillende schoenendeo’s. De optimale oplossing kwam in 2013, toen hij de kracht van ozon ontdekte, een middel om schimmels en bacteriën aan te pakken. Door zijn uitvinding verder te innoveren en optimaliseren, ontstond de Shoefresh schoenverfrisser. Van deze eerste versie zijn inmiddels 100.000+ stuks verkocht in Europa. Voor dit artikel mocht ik de nieuwe, verbeterde Schoefresh opod uittesten. Dit apparaat claimt je schoen van binnenuit snel te drogen, verfrissen en hygiënisch te maken. Werkt het ook voor mijn wandelschoenen?

Shoefresh opod schoenverfrisser
De Shoefresh opod schoenverfrissen zonder schoenen (dit is overigens niet het krukje in mijn berging)

Dagelijks verfrissing

Voordat ik op pad ga, installeer ik mijn Shoefresh opod. Er staat dat ik het apparaat in een goed geventileerde ruimte moet plaatsen. Omdat ik van gebruikersgemak houd, zet ik hem op een krukje in onze berging, waar mijn schoenen staan. Zo kan ik na mijn wandeling mijn schoenen gemakkelijk op het apparaat plaatsen. Voor het beste resultaat plaats je je schoenen na elke wandeling even op de Shoefresh opod. Omdat mijn wandelschoenen nog vrij nieuwe zijn en nog geen nare luchtjes bevatten, test ik de verfrissende werking eerst met mijn sneakers. Die trek ik over het algemeen vaker aan tijdens mijn dagelijkse ommetje, lunchwandeling of een bezoekje aan de supermarkt.

Een week lang plaats ik na elke wandeling mijn schoenen op de schoenverfrisser. Ik gebruik hiervoor de stand ‘sneaker’ (30 minuten). Het apparaat heeft nog twee andere standen, namelijk ‘sport’ (60 minuten; voor het hardnekkige werk) en leather (30 minuten; voor wandelschoenen waarin leer is verwerkt). Leer kan niet zo goed tegen hogere temperaturen, dus dit programma gebruikt minder warme lucht op 40 graden. De andere programma’s draaien op 60 graden.

In het begin merkte ik niet heel veel verschil. Maar naarmate het einde van de week naderde, voelde de schoenen echt een stuk frisser aan en ben ik hier zeer over te spreken. Ik durf mijn neus er weer in te stoppen! Een groot pluspunt is dat mijn steunzooltjes ook een stuk schoner zijn geworden. Hoewel schoenen makkelijk te verwisselen zijn, moet ik die zooltjes toch echt telkens weer dragen.

Het echte werk

Dit apparaat test ik uiteraard voor wandelaars, dus mijn wandelschoenen moeten er ook aan geloven. Zoals ik al zei, ruiken mijn wandelschoenen nog goed, dus hebben ze alleen een preventieve verfrissing nodig. Ik ben ongeveer drie uur op pad geweest om mijn voeten echt even aan het werk te zetten. Bij thuiskomst trek ik mijn warme en een beetje vochtige wandelschoenen uit, zet ze op de schoenverfrisser en klik het ‘leather’ programma aan. Dertig minuten later kom ik terug en zijn mijn schoenen helemaal opgefrist en klaar om mij weer van dienst te zijn. Geslaagd dus voor de milde test.

Shoefresh opod schoenverfrisser
Het leather-programma van de Shoefresh opod doet zijn werk
Wandelschoenen onder de douche
Een representatie van de hoosbui

Door een flinke hoosbui

Uiteraard ben ik ook benieuwd hoe de Shoefresh opod functioneert als mijn schoenen een flink natte wandeling hebben doorstaan. Voor deze test creëer ik een fictieve hoosbui onder de douche. Het water stroomt de hals van mijn schoenen binnen, langs het waterafstotende materiaal. Normaliter zou ik nu krantenproppen gebruiken en hoop ik maar dat de proppen de volgende dag genoeg vocht hebben opgenomen om weer op pad te kunnen. Met de Shoefresh opod is het gelukt om mijn schoenen diezelfde avond alweer droog te krijgen. We begrijpen natuurlijk allemaal dat dit apparaat niet kan toveren: mijn natte schoenen hebben één ronde op het sport-programma gestaan en drie rondes op het leather-programma tot ze weer volledig droog waren.

Zelf uitproberen?

Ik ben in ieder geval heel enthousiast. Mocht ik je nog niet voldoende hebben overtuigd, dan kun je de Shoefresh opod 90 dagen zelf uitproberen. Leden van KWbN ontvangen het hele jaar door 10 euro korting op hun aankoop. Meer informatie vind je via je ledenvoordeelpagina op KWbn.nl. (Let op: de acties zijn niet te combineren).

Bestel hier je eigen Shoefresh opod
Shoefresh opod schoenverfrisser