Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Wandel.nl test: Leatherman Wave+

Wie kunnen we nu beter vragen om een Leatherman multitool te testen dan outdoorondernemer Rick Mulder? Hij is bekend van zijn Instagramaccount @ik.wil.hiken en won samen met zijn vriendin Laura het NPO3-programma Hunted Into The Wild 2022. Rick is bijna altijd buiten te vinden voor een wandeling, ijsbad, trektocht of ander outdooravontuur.

afbeelding van de Leatherman Wave+ multitool die Rick Mulder voor zich vasthoudt

Tekst & foto’s: Rick Mulder

Als outdoorondernemer ben ik altijd in de weer met vuurschalen, houten kisten, biertafels, en meer. Dan is het handig om een passende multitool, zoals een Leatherman, op zak te hebben, waarmee je je spullen snel kan repareren of even iets kan aandraaien. Soms wil ik even snel een paracord op maat snijden, ook dan komt de Leatherman mij goed van pas.

afbeelding van een mes in een boomstam.
Een van de 18 functies: het mes.

Meteen mee op pad

Vorig weekend organiseerde ik een winterkampeer- en belevingsweekend 'Embrace The Winter' en had ik de Leatherman Wave+ meteen het hele weekend lang aan mijn broekriem vastzitten! Tijdens een wandeling met een paddenstoelenexpert, hebben we eetbare paddenstoelen meegenomen voor het diner. Wanneer je planten volledig plukt, blijft er natuurlijk niets over voor de natuur. Beter knip je alleen de paddenstoelen af die je nodig hebt, met het kleine schaartje op de Leatherman. In de avond hebben we er een heerlijk winters stoofpotje gemaakt. Bij zo’n maaltijd past wat mij betreft een winters biertje en die maak je gemakkelijk open met de bieropener op de Leatherman.

We gingen uiteraard ook op zoek naar hout om vuur mee te maken. Met het zaagje op de Leatherman kun je dood hout direct onder de stam afzagen. Does the job perfect!

18 toepassingen

De Leatherman Wave+ heeft 18 verschillende functies en is dus geschikt voor elk outdooravontuur. Hij staat sinds 1998 bekend als bestverkochte Leatherman op de markt. Al deze praktische toepassingen gaan wel een keer van pas komen tijdens jouw outdooravonturen. Ik zet alle onderdelen even op een rijtje:

afbeelding van de handzame Leatherman, ingeklapt liggend op een boomstam.
afbeelding van Rick die zaagt met de Leatherman.
Een van de 18 functies: de zaag.
 1. Punttang
 2. Gewone tang
 3. Hoogwaardige kniptangen
 4. Hoogwaardig draadschaar voor hard metaal
 5. Krimptang
 6. Draadstripper
 7. 420HC mes
 8. 420HC gekarteld mes
 9. Zaag
 10. Schaar met veer
 11. Liniaal (19cm)
 12. Blikopener
 13. Flessenopener
 14. Hout-/metaalvijl
 15. Diamant gecoate vijl
 16. Grote bit schroevendraaier
 17. Kleine bit schroevendraaier
 18. Medium platte schroevendraaier
In twee tellen heb je het juiste gereedschap

Makkelijk meenemen

Je kunt het hoesje dus vastmaken aan je broek, rugzak of jas, wat ik heel handig vind. Hij is ook heel eenvoudig in het gebruik: vingervlug kun je met maar één hand beide messen bedienen en in twee tellen heb je het juiste gereedschap.

De Leatherman Wave+ weegt 241 gram en ingeklapt past hij precies in je handpalm. Wat mij betreft is hij geschikt voor outdooravonturen zoals wandelingen, wintersport, klimmen/multipitchen en mountainbiken. Zelf maak ik ook weleens meerdaagse trektochten. Dan zou ik vanwege het gewicht kiezen voor een Leatherman Skeletool, die is echt gemaakt voor meerdaagse hikes.

afbeelding van de Leatherman in een broekzak.
Je kunt de Leatherman makkelijk meenemen en zelfs vastmaken aan je broek.

Mee op wintersport

Ga jij op wintersport dit jaar? Dan wil ik je overtuigen om de Leatherman Wave+ mee te nemen richting de sneeuw. Stel, je bent bijvoorbeeld hoog op de piste en komt erachter dat één ski niet strak genoeg zit? Met de kleine schroevendraaier is dat zo opgelost. Of je wil een stuk hout kloven voor in de haard? Met deze multitool is dat zo gepiept.

Duurzame keuze

De reden voor mij om voor een Leatherman te kiezen, is het duurzame beleid van dit merk. Sinds Tim Leatherman en Steve Berliner in 1983 hun eerste handzame multitool op de markt brachten, zijn ze trots op ieder product dat de fabriek in Portland (VS) verlaat. Bij aanschaf van een Leatherman krijg je 25 jaar garantie. Je mag ervan uitgaan dat een Leatherman je hele leven mee gaat.

Natuurlijk zullen er bepaalde onderdelen kapotgaan of bot raken in loop der jaren. Maar een Leatherman kan volledig uit elkaar gehaald worden, elk onderdeel is vervangbaar. Wil je een nieuw mes, of toch gewoon je schaartje laten vervangen? Je stuurt hem op naar Leatherman (mag zelfs zonder bonnetje) en hun team gaat gelijk voor je aan de slag. Dit wordt allemaal met de hand gedaan, zoals te zien is in deze video.

afbeelding van de tang op de Leatherman Wave+
De tang op de Leatherman Wave+.
afbeelding van Rick die enthousiast is over de Leatherman.
Ook enthousiast geworden?

Winnen: Leatherman Wave+ t.w.v. €159,- (gesloten)

Wil jij net als Rick de Leatherman Wave+ op zak hebben tijdens jouw buitenavonturen? Wandel.nl mag er eentje weggeven t.w.v. €159,00! Deze winactie is exclusief voor onze Instagram-volgers. Volg nu Wandel.nl én Leatherman op Instagram en doe mee! Je leest er meer over op ons account.

Klik hier om direct naar de winactie te gaan

Helaas... De winactie is inmiddels afgesloten. De prijswinnaar heeft persoonlijk bericht van ons gehad.

Over het merk:
Leatherman is een familiebedrijf uit de Verenigde Staten. Hun eerste tool op de markt? Dat was de Pocket Survival Tool (PST) in 1983. 39 jaar later werken er zo´n 600 werknemers en kun je kiezen uit diverse soorten multitools, messen en accessoires. Ze worden in Leatherman's eigen fabriek geproduceerd in Portland, Oregon (VS).

Leatherman Wave+ is een praktische 18-in-1-multitool voor iedereen die veel op pad gaat. Hij is beschikbaar in 3 kleuren: zwart, zilver en een combinatie van zwart en zilver. Op de foto’s zie je de iconische zilveren kleur. Bij de aanschaf is een handig zwart nylon hoesje inbegrepen. Het is ook mogelijk om je Leatherman persoonlijk te laten bedrukken.

De redactie van Wandel.nl heeft voor deze test een gratis exemplaar ontvangen. Het artikel is onafhankelijk tot stand gekomen.