Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Review: Grisport Terrain Mid wandelschoenen

Begin 2023 introduceerde Grisport haar nieuwste premium wandelschoen: de Grisport Terrain Mid, een schoen om mee te hiken. Een schoen voor ruiger terrein, dus. Hoe bevallen de schoenen op de onverharde paden van de bossen in Groesbeek? Wandelfanaat Mariëlle ging ermee op pad.

Review: Grisport Terrain Mid wandelschoenen
(Foto: © Grisport)

Door: Mariëlle Vissers-van Hulst

Nadat ik eind vorig jaar – nog jong – een nieuwe heup kreeg, gaat langzaamaan de wandelwereld weer voor me open. En ik geniet ervan! Met behulp van dit handige schema ging ik op pad. Rustig opbouwen, dat leek me verstandig. Ik trok mijn sneakers aan (nieuwe wandelschoenen stonden nog op mijn lijstje) en maakte mijn eerste kilometers. Hoe verder ik kon lopen, hoe meer ik verlangde naar goede wandelschoenen. Op de vraag of ik de Grisport Terrain Mid schoenen wilde testen, zei ik dan ook volmondig “ja”. Benieuwd naar mijn ervaringen? Lees vooral verder!

Review Grisport Terrain Mid wandelschoenen
(Foto: © Mariëlle Vissers-van Hulst)

De eerste indruk

Als ik de doos open, lachen twee antracietkleurige stevige wandelschoenen me toe. Leuk detail: de zolen zijn blauw. Het oog wil ook wat, toch? Ook bevat de doos een paar naadloze wandelsokken van Grisport. Die komen zeker ook goed van pas!

Ik besluit de schoenen eerst rustig in te lopen. Dus: eerst een stukje in huis lopen. De eerste uitdaging: passen de zooltjes, die ik heb sinds mijn nieuwe heup, in de schoen? Dat gaat gelukkig goed. De Terrain Mid’s blijken er breed genoeg voor. Stap één is gezet.

Extra lus

Getooid in de nieuwe Grisport sokken trek ik de schoenen aan en zet mijn eerste passen. Oh nee! Ze floepen bij de hak. Wat is er aan de hand? Zijn de zooltjes te hoog? De schoenen te groot? Ik trek de schoenen weer uit en ontdek aan de zijkant een extra lusje voor de veters. Hé, die kende ik van eerdere wandelschoenen nog niet. Veter er doorheen. Tijd nemen om de veters goed en wat strakker te strikken. Et voilà: de schoenen sluiten prima om mijn voeten. Ook bij het lopen blijven ze zitten zoals het hoort. De wat dikkere rand bij de enkels geeft me een stevig gevoel zonder dat het knelt. Fijn!

Review Grisport Terrain Mid wandelschoenen: in het bos
(Foto: © Mariëlle Vissers-van Hulst)
Review Grisport Terrain Mid wandelschoenen, in het bos bij Groesbeek
Groesbeekse bos.

Stevig én soepel

Tijd om naar buiten te gaan: een korte ronde over de dijk vlak bij huis. Eerst maar eens verhard lopen. Hoewel de schoenen niet heel lichtgewicht zijn, zijn ze wel soepel. De Grisport Terrain Mid heeft een stevige zool met grof profiel die verbazingwekkend goed afrolt. Ik heb het gevoel dat ik stevige schoenen aan mijn voeten heb, en dat bevalt me wel. Op naar een wat langere wandeling én onverhard.

Review Grisport Terrain Mid wandelschoenen: bos in Groesbeek
Het bos in Groesbeek. (Foto: © Mariëlle Vissers-van Hulst)
Review Grisport Terrain Mid wandelschoenen: bos in Groesbeek
Mariëlle in het bos in Groesbeek.

Demping

Op een mooie ochtend trek ik het bos van Groesbeek in. Ik start met de Krombeukenlaanroute. Lopend op een onverharde ondergrond merk ik nog beter dat de stevige zool zorgt voor een goede demping. Wortels, stenen, ik merk er niets van. Maar vooral de combinatie met de soepelheid van de zool valt mij ook nu weer in positieve zin op. Omdat ik niet meer gewend ben om lange afstanden te lopen, is het voor de spieren in mijn voet erg prettig dat ze niet heel zwaar werk hoeven te doen.

Waterdichtheid

Ik ben ook erg benieuwd naar de waterdichtheid van de schoen. Vooral in het winterseizoen hecht ik daar veel waarde aan. Niets vervelender dan met natte voeten in de kou lopen, toch? Voorzichtig zet ik mijn voet in een plas. In mijn hoofd ben ik voorbereid op een koud, nat gevoel, maar er gebeurt niets. Om het zeker te weten, stamp ik met mijn voet in de plas. Het modderwater valt op de schoen en loopt er net zo makkelijk weer vanaf. Hier heb ik zeker vertrouwen in!

Review Grisport Terrain Mid wandelschoenen: waterdicht
(Foto: © Mariëlle Vissers-van Hulst)
DSC 0213

Hoogteverschillen

Na deze korte route, wil ik meer. Ik steek de rijweg (de Rijlaan) over en loop een deel van de Filosofenroute. Een aantrekkelijke route mét hoogteverschillen. Perfect om ook het aansluiten van de schoen om mijn voet en de ruimte bij mijn tenen te testen. Sinds ik jaren geleden een keer te kleine wandelschoenen kocht (vooral bij afdalingen heb ik wat afgezien) let ik altijd bijzonder goed op de maat. De Grisport Mid Terrain zijn een maat groter dan mijn normale schoenmaat en dat zit prima. Voldoende ruimte bij de tenen, ook bij het dalen blijkt tijdens deze wandeling (pfwie!). Maar de schoenen zijn ook zeker niet te ruim. Je merkt het, ik ben enthousiast.

Verbeterpunten?

Ervaar ik dan geen nadelen? Slechts een paar kleine. Ik vind de schoenen erg warm als ik ze aantrek. Fijn voor in de winter, maar ik ben benieuwd hoe dat in de zomer is. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik op de mooie warme herfstdag, waarop ik mijn eerste wandeling maakte, er tijdens het wandelen geen last van had. Verder mogen wat mij betreft de veters wel iets langer. Ik houd ervan een dubbele knoop te leggen. En daar is nu geen ruimte voor. Maar eerlijk is eerlijk: ook met een enkele knoop gaan de veters niet snel los. En tot slot: ondanks de blauwe zool, oogt het antraciet niet heel flitsend. Gelukkig speelt Grisport daar op in door verschillende kleuren in de collectie op te nemen.

Review Grisport Terrain Mid wandelschoenen: veters.
(Foto: © Mariëlle Vissers-van Hulst)

Eindoordeel

Als ik echt lange afstanden ga wandelen over niet te ruig terrein, dan kies ik wellicht voor een iets lichtere wandelschoen. Dat heeft er ook mee te maken dat door mijn eerdere klachten en de operatie mijn bovenbeenspieren nog niet op niveau zijn. Wat zwaardere schoenen leveren daarom meer belasting op. Maar is het terrein afwisselend en natuurlijker en is het bijvoorbeeld nat of vochtig, dan trek ik vol overtuiging mijn Grisport Terrain Mid’s aan.

Review Grisport Terrain Mid wandelschoenen
(Foto: © Grisport)

Meer informatie

De Grisport Terrain Mid heeft een neopreen schacht voor extra comfort en goede stabiliteit. De vernieuwde Vibram zool heeft een zelfreinigend vermogen, goed profiel en is antislip. De schoen is waterdicht en ademend dankzij het Waterproof Membraan. De Terrain Mid is verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren. Adviesprijs: € 169,95.

Ga naar Grisport