Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Onmisbare wandelgadgets: hiermee ga je goed en veilig op pad

Of je er nu af en toe op uittrekt of een fervent wandelaar bent: er zijn van die gadgets die je wandeling een stuk aangenamer en veiliger maken. We noemen zes handige producten waarmee je goed voorbereid op pad gaat.

Onmisbare Wandelgadgets Hiermee Ga Je Goed Een Veilig Op Pad: Hiken berg
(Foto: © Pexels)

1. Een GPS-systeem

Bijna elke smartphone of smartwatch is tegenwoordig voorzien van een GPS-systeem. Er zijn ook nog losse handheld GPS-apparaten. Waar je ook voor kiest, het is altijd handig om een GPS-systeem bij je te hebben, zeker als je naar meer afgelegen gebieden gaat met slecht of zelfs helemaal geen bereik. Je kunt er mee navigeren, je eigen wandelroutes maken, maar met GPS kun je indien nodig ook hulp inschakelen via satelliet. Zeker als je alleen op pad gaat, is het belangrijk om wel hulp in te kunnen schakelen. 

2. Powerbank met zonnepanelen

Een nadeel van apparaten met GPS-systemen kan nog wel eens zijn dat de levensduur van de accu beperkt is. Bij een korte wandeling red je het nog wel, maar maak je een lange of zelfs meerdaagse wandeling, dan loopt je batterij uiteindelijk leeg. Om toch bereikbaar te blijven en te kunnen navigeren komt een powerbank van pas. Met zo’n externe batterij kun je je smartphone of sporthorloge onderweg opladen. Er zijn tegenwoordig powerbanks te koop die worden opgeladen door kleine zonnepanelen. Tijdens het wandelen kun je steeds bijladen in de zon. Handig voor als je geen stopcontact in de buurt hebt.  

Onmisbare Wandelgadgets Hiermee Ga Je Goed Een Veilig Op Pad: Zonnepanelen powerbank
Laad je powerbank met kleine zonnepanelen op in de zon. (Foto: © Shutterstock)
Onmisbare Wandelgadgets Hiermee Ga Je Goed Een Veilig Op Pad: Hiken wandelstokken
Gebruik wandelstokken om beter rechtop en in een gelijkmatig tempo te lopen. (Foto: © Shutterstock)

3. Wandelstokken

Wandel- of trekkingstokken kunnen je wandeling een stuk comfortabeler maken. Je loopt er beter mee rechtop en in een gelijkmatiger tempo. Ook ontlast je je spieren en verdeel je de spanning beter over je lichaam als je wandelstokken gebruikt. Bovendien sta je veel stabieler, vooral als de ondergrond ongelijk of glad is. Met wandelstokken heb je twee extra steunpunten die voor een beter evenwicht zorgen.  

4. Multitool

Als we het over onmisbare wandelgear hebben, dan staat een multitool toch wel bovenaan het lijstje. Naast de functie als zakmes, heeft een multitool vele andere functies, afhankelijk van het type. Je kunt er  bijvoorbeeld ook blikjes mee openen, je tanden mee flossen, draden mee doorknippen en teken mee verwijderen (pincet). Er is tijdens je wandeling altijd wel iets waar je hem voor kan gebruiken. Kies voor een exemplaar met zoveel mogelijk verschillende functies, zoals bijvoorbeeld de multitools van Leatherman. 

Onmisbare Wandelgadgets Hiermee Ga Je Goed Een Veilig Op Pad: Multitool schoen
Naast de functie als zakmes heeft de multitool veel verschillende andere functies. (Foto: © Rick Mulder)
Onmisbare Wandelgadgets Hiermee Ga Je Goed Een Veilig Op Pad: Hervulbare waterfles
Neem een hervulbare waterfles mee voor minder gewicht. (Foto: © Shutterstock)

5. Hervulbare waterfles

Onderweg is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Dat betekent dus veel drinken. Kies voor een hervulbare waterfles zodat je niet teveel gewicht hoeft mee te slepen. Het kan ook handig zijn om te kiezen voor een (drinkfles met) waterfilter. Een waterfilter filtert namelijk water, zodat het schoon en drinkbaar wordt. Je kunt hem bijvoorbeeld dus ook gebruiken om onderweg water uit een beek of rivier te filteren. Zo heb je altijd schoon drinkwater bij de hand. Dit is vooral handig als je op een afgelegen plek gaat wandelen. 

6. Een zitlap

Maak je een lange wandeltocht, dan kun je behoefte hebben aan een rustmoment waarbij je even kunt gaan zitten. Een zitlap of zitmatje kan handig zijn als je geen bankje kunt vinden. Het is een handige lichtgewicht wandelgadget die je beschermt tegen natte plekken in je broek of een koude ondergrond. Kies voor een waterafstotende en opvouwbare zitlap die in je dagrugzak past. Of maak er zelf een van een stuk voorruit-isolatie. 

Onmisbare Wandelgadgets Hiermee Ga Je Goed Een Veilig Op Pad: Gps hiken
(Foto: © Shutterstock)

Natuurlijk is er nog veel meer handige gear voor tijdens je wandeltocht. Wat dacht je van een (waterdichte) rugzak, een veiligheidsvest, een zonnehoed, EHBO-kit op reisformaat of zelfs een portable espresso machine? Wat is jouw favoriete gadget? ? Laat het ons weten! Stuur jouw tip naar redactie@wandel.nl en inspireer andere wandelaars.