Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Getest door 4Daagselopers: STOX Energy Socks

Zes debutanten van de 4Daagse Nijmegen mochten tijdens hun voorbereiding de compressiesokken van STOX Energy Socks uitproberen. Ze vertellen je meer over hun ervaring met de wandelsokken.

4Daagselopers Testen De Compressiesokken Van STOX Energy Socks

STOX Energy Socks stelt dat hun compressiesokken vermoeide benen tijdens en na het wandelen verminderen. Daarnaast kunnen de sokken blessures aan schenen en kuiten voorkomen, blessures die vaak voorkomen bij wandelaars van lange afstanden. Zes wandelaars hebben dit getest tijdens hun voorbereiding op hun eerste 4Daagse van Nijmegen.

Jacques van der Aart

Jacques van der Aart probeerde de STOX wandelkousen tijdens zijn voorbereiding op zijn eerste deelname aan de 4Daagse van Nijmegen. "In het begin waren de sokken wat wennen; ze waren erg lang waardoor ik de bovenkant omsloeg. Dit bleek echter niet zo’n goed idee, want mijn benen werden hierdoor afgekneld, wat een dood gevoel in mijn voeten veroorzaakte. Toen ik de sokken weer omhoog deed en gelijk over mijn benen verdeelde, verdween dat gevoel gelukkig.

Een voordeel is dat mijn voeten niet zo warm werden zoals bij andere sokken, en mijn benen voelden minder vermoeid aan. Hoewel ik niet precies kan zeggen of dat door de sokken komt of door de training, ben ik blij met de STOX wandelkousen en zal ik ze blijven gebruiken als een essentieel onderdeel van mijn wandeluitrusting."

Jacques Van Der Aart Teste Compressiesokken STOX Energy Socks
Fleur Valk Test De Compressiesokken Van STOX Energy Socks (1)

Fleur Valk

De afgelopen maanden heeft Fleur samen met haar moeder intensief getraind voor hun eerste 4Daagse Nijmegen, ondanks dat ze ook een scheurtje in haar enkelband had opgelopen. “De compressiesokken van STOX kwamen precies op het juiste moment, nu mijn enkel begint te herstellen kan ik dankzij de sokken mijn langeafstandstrainingen weer goed oppakken.”

“De Merino Wol Hiking Socks van STOX zitten erg comfortabel. De pasvorm is nauwsluitend zonder te strak te zijn, wat zorgt voor een goede ondersteuning van de voeten en kuiten. Het merinowol voelt zacht aan op de huid, wat het draagcomfort aanzienlijk verhoogt, zelfs tijdens lange wandelingen. Ondanks dat ze strak zitten om de kuiten, voelde ik geen oncomfortabele drukpunten, wat ik als zeer positief heb ervaren. Een van de belangrijkste kenmerken van deze sokken is de compressie. Tijdens mijn wandelingen in het Vechtdal, waar ik begin juni twee dagen achter elkaar 40 km heb gelopen, merkte ik duidelijk het verschil. De compressie zorgde ervoor dat mijn benen minder vermoeid aanvoelden, vooral op de tweede dag. Dit gaf me extra motivatie om door te blijven gaan, ondanks de lange afstanden.”

De compressie zorgde ervoor dat mijn benen minder vermoeid aanvoelden, vooral op de tweede wandeldag. Dit gaf me extra motivatie om door te blijven gaan, ondanks de lange afstanden.

Blaren zijn voor mij altijd een probleem geweest. Ik krijg snel blaren, ongeacht de schoenen die ik draag. Tot mijn verrassing had ik met de STOX-sokken minder last van blaren, mede dankzij het ontbreken van vervelende naden die vaak voor wrijving zorgen. Op de tweede dag ontwikkelde ik wel een blaar op mijn hak, maar gezien de afstanden en mijn blaargevoeligheid, beschouw ik dit als onvermijdelijk en niet als een tekortkoming van de sokken zelf.”

“Kortom, de STOX Merino Wol Hiking Socks hebben mij geholpen om mijn trainingen voor de Vierdaagse succesvol voort te zetten, ondanks mijn eerdere blessure. Ze maken lange afstanden draaglijker en zorgen voor minder vermoeidheid en blaarvorming. Ik ga ze zeker gebruiken tijdens de Vierdaagse!”

Fleur Valk Test De Compressiesokken Van STOX Energy Socks (2)

Lieke van Meel

Lieke van Meel, een frequente hardloper, was benieuwd naar de compressiesokken voor wandelaars. Ze was al bekend met hardloopcompressiesokken. "Ik heb forse kuiten en benen door lipoedeem en vond het verrassend dat de sokken goed om mijn kuiten pasten. Ze zijn zachter dan hardloopcompressiesokken. Vooral het voetbed voelt heerlijk zacht aan.”

“Tijdens het trainen van de langere afstanden kreeg ik last van een beginnende shin splint aan mijn linkerscheen. Door de compressie van de sokken ervaarde ik hier geen last meer van. Het is fijn dat die blessure de kop in kan worden gedrukt.”

“Er zijn voor mij wel twee minpunten, waar niet veel andere wandelaars last van zullen hebben. De kous knelde bij mijn knieholte. Hier had ik tijdens het wandelen geen last van, maar als ik stil stond of even ging zitten voelde ik de stof in mijn huid snijden. Zoals ik al zei heb ik flinke kuiten en wat lipoedeemachtige vorming in mijn bovenbenen. Niet veel wandelaars zullen last hebben van de snijdende stof in de knieholte. Het feit dat de kousen al zo goed om mijn kuiten pasten was een wonder an sich! Daarnaast ervaarde ik sneller zweetvoeten en warme onderbenen. Maar ik denk dat als ik de sokken vaker ga dragen, ik eraan zal wennen en deze warmte ook sneller zal wegtrekken. Al met al ga ik ze denk ik wel meenemen naar de 4Daagse."

Lieke Van Meel Test De Compressiesokken Van STOX Energy Socks
Tijdens het trainen van de langere afstanden kreeg ik last van een beginnende shin splint aan mijn linkerscheen. Door de compressie van de sokken ervaarde ik hier geen last meer van.

Alex en Tineke Duizer

Alex Duizer vond de STOX sokken comfortabel na een beetje oefening bij het aantrekken. "Het dikke voetbed voelt erg fijn tijdens het wandelen en de gespecificeerde linker- en rechtersokken zijn handig. Na de eerste wandeling merkte ik echt verschil; ik kon langer doorlopen met minder vermoeide voeten. Het uittrekken gaat ook goed. Kortom, dit zijn fijne sokken en ik zou ze zeker aanraden."

Ook de vrouw van Alex mocht de compressiesokken testen. Tineke had altijd last van vermoeide kuiten na het wandelen, maar de compressiesokken veranderden dat. "Ik had minder last van mijn kuiten en dankzij de wol in de sokken ervaarde ik drogere voeten. Ik gebruik ze nu ook tijdens mijn werk, waarbij ik veel sta. Mijn benen zijn veel minder moe na een dag werken. Ik ben blij dat ik deze sokken heb ontdekt en zal ze zeker blijven gebruiken."

Alex Duizer Test De Compressiesokken Van STOX Energy Socks

Koen Defoort

Koen Defoort, een beginnende wandelaar, testte de STOX sokken onder andere tijdens de Kalorama wandeltocht, een tweedaagse van 30 en 20 km. "Ik mocht de M3 compressiesokken van STOX ontvangen. Het aantrekken van de sokken ging prima, iets lastiger dan gewone sokken maar niet zo strak als medische compressiekousen. Het voetbed bestaat uit een relatief dikkere laag wol – vergelijkbaar met gewone merino wol wandelkousen (zoals Falke). Het voetbed voelt comfortabel aan zonder grote naden.”

Koen Defoort Test De Compressiesokken Van STOX Energy Socks

“De compressie is goed voelbaar, vooral boven de enkel. Over de kuit ervaar je een geleidelijke compressie. Tijdens het trainen en de Kalorama wandeltocht kreeg ik geen blaren, wat aangeeft dat het voetbed goed ontworpen is. Daarnaast had ik onderweg niet het gevoel dat ik op een gegeven moment de sokken moest wisselen, dus wat betreft vochtafvoer zit het wel goed.”

“Mijn benen voelden minder vermoeid na het wandelen, hoewel ik de sokken wel warm vond. In warmere omstandigheden kunnen ze misschien te warm zijn, maar dat zal ik binnenkort kunnen testen als het weer wat warmer wordt!"

Ervaar het zelf

Wil jij de compressiesokken zelf ervaren? Je koopt ze op de website van STOX Energy Socks. Ondertussen heeft STOX ook een nieuwe collectie online staan met nieuwe kleurtjes én een laag model compressiesok.

Bekijk de collectie