Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Zo kies je een functionele dagrugzak: tips van de rugzakpionier

Een goede dagrugzak kan jouw wandeling een stuk aangenamer maken. Maar hoe kies je er eentje die bij jouw lichaam past? En waar moet je allemaal nog meer op letten qua comfort en ventilatie? Rugzakpionier deuter geeft je tips!

Deuter rugzak

Waarom loop je fijner met een dagrugzak?

Een goede wandelrugzak heeft allerlei voordelen boven een normale rugzak. Je kan er meer spullen in kwijt en je kunt gebruik maken van verschillende vakken waardoor je je spullen, zoals snacks, een telefoon en drinkfles goed kan scheiden. Verder draagt een goede rugzak bij aan je houding. Wanneer je het gewicht gelijkmatig verdeelt over de schouders, heupen en rug, verminder je de kans op het ontwikkelen van rug- of nekklachten.

Waar moet je op letten?

Natuurlijk wil je altijd wel een flesje water kwijt kunnen, maar wat dacht je van extra snacks en attributen zoals wandelstokken, een kompas of extra kleding. Als je weet wat je wilt meenemen, dan weet je ook hoeveel liter inhoud je tas nodig heeft (zie hieronder). Ook kun je letten op de aanwezigheid van handige voor- en zijvakken, maar bijvoorbeeld ook op de ventilatie en hoe gemakkelijk je de tas opent.

Deuter rugzak
Deuter rugzak

Tip: meet de lengte van je rug

De ruglengte van een dagrugzak is best belangrijk. Hij moet namelijk zodanig passen dat de last gelijkmatig over je rug wordt verdeeld. Alleen zo valt comfort te garanderen. Rugzakken kunnen vaak variabel worden ingesteld, maar toch moet je bij de aanschaf letten op de juiste ruglengte. De enige manier om te testen of de lengte echt bij jou past, is door hem zelf te passen. Je kunt echter vooraf de lengte van je rug bepalen als uitgangspunt. Hieronder zie je goed uitgelegd hoe groot de verschillen in lichaamsbouw kunnen zijn en wat dit bekent voor jouw keuze voor een dagrugzak.

Opmeten ruglengte

Volume: hoe groot is een dagrugzak?

Welke inhoud het beste bij jou past, hangt natuurlijk af van hoeveel spullen je graag meeneemt. Over het algemeen heeft een dagrugzak een inhoud tussen de 10 en 35 liter. Bij deuter is de lichtgewicht Speed Lite 13 de kleinste (en lichtste!) dagrugzak. Ideaal voor als je niet zoveel spullen meeneemt. Wil je liever wat meer meenemen, zoals extra kleding op wisselvallige dagen? Ga dan bijvoorbeeld voor een grotere Futura of AC Lite.

Als je naar de winkel gaat om rugzakken te testen, neem dan een realistische hoeveelheid bagage mee. Zo kun je het beste testen of de rugzak bij jou comfortabel zit.

Deuter rugzak
Deuter rugzak

Zoveel modellen, zoveel features

De collectie dagrugzakken van deuter is ontzettend groot en biedt hierdoor voor ieder wat wils. De meeste rugzakken hebben comfortabele schouderbanden of een handige borstband, die de rugzak perfect op z’n plaats houdt. Ook hebben de meeste rugzakken een heupband. Kies je voor een rugzak met een stevige heupband, dan draag je het gewicht voor het grootste deel op je heupen. In dit artikel leggen we je uit hoe je zo'n rugzak het beste kunt afstellen.

Op het gebied van rugsystemen is deuter een ware pionier. In 1984 bracht het merk de grootste revolutie op het gebied van rugzakken op de markt: Aircomfort, het eerste rugsysteem met een mesh rugpand. Vandaag de dag zorgt het Aircomfort-rugsysteem nog steeds voor maximale ventilatie. Dit zorgt weer voor minder transpiratie, wat garant staat voor een comfortabelere wandeling. Dé klassieker van deuter, de Futura, is voorzien van het Aircomfort-rugsysteem.

Maak je dagrugzak compleet met diverse accessoires

Ga je wandelen, neem dan in ieder geval wat te drinken mee. Je kunt natuurlijk een fles water meenemen, maar deuter heeft ook handige waterzakken, de zogenoemde Streamers. Diverse rugzakken van deuter hebben de mogelijkheid voor een drinksysteem, waardoor je heel makkelijk een Streamer mee kunt nemen. Erg handig: met een Streamer kun je drinken, zonder te hoeven stoppen met wandelen. Toch liever een fles? De deuter Streamer Flask is een handige, opvouwbare bidon met een inhoud van 0,5 liter.

De meeste dagrugzakken kunnen wel tegen een buitje, maar zijn niet waterdicht. Een aantal modellen, zoals de bekende Futura, hebben een geïntegreerde regenhoes. Heeft jouw rugzak geen regenhoes? Geen probleem, deuter heeft ook diverse losse regenhoezen in de collectie.

Regenhoes Deuter rugzak
Reparatieservice Deuter

Duurzaamheid in het middelpunt

Elke wandelaar wil een rugzak die lang meegaat. En als je rugzak dan onverhoopt tóch stuk gaat, dan kun je gelukkig gebruik maken van een reparatieservice. Natuurlijk worden we helemaal blij als de rugzak op een duurzame, milieuvriendelijke en eerlijke manier is gemaakt.

Het beschermen van het milieu en duurzaamheid staan centraal in de filosofie van deuter. Dat begint volgens de ‘deuter Promise’ al vanaf het begin van de levenscyclus van het product. Van het gebruik van gerecyclede en duurzame materialen tot het vervaardigen van hoogwaardige producten die duurzaam zijn en het aanbieden van een levenslange, wereldwijde reparatieservice. Ook gebruikt deuter sinds 2008 het Bluesign® systeem om de hele productiecyclus hulpbronnenefficiënter en ecologischer te maken. Dankzij het invoeren van eerlijke werk- en productieomstandigheden, heeft deuter in 2021 voor de tiende keer op een rij de felbegeerde Leader Status van de Fair Wear Foundation behaald. Daarnaast zijn alle rugzakken en slaapzakken van deuter sinds 2020 PFC-vrij, om zo het milieu en de gezondheid te helpen beschermen.

Kortom, met een rugzak van deuter ga je comfortabel én met een goed gevoel op pad!

Vind hier je deuter-rugzak