Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Zo duurzaam mogelijk op pad: 6 tips

We krijgen steeds meer oog voor de voetprint die we op deze aarde en voor de volgende generatie achterlaten. En alhoewel wandelen een hele duurzame en natuurvriendelijke bezigheid is, zijn er toch veel mensen die zich afvragen hoe ze zo duurzaam mogelijk kunnen wandelen. Wandel.nl geeft je tips hoe jij wandelen en duurzaamheid kunt combineren.

Afbeelding voetprint

Kledingkeuze

Als je een fervent wandelaar bent, weet je dat goede wandelschoenen en fijn zittende wandelkleding toch wel een toevoeging zijn op je wandelbeleving. En wie ook de bergen intrekt of trektochten maakt, kent de noodzaak van een goede rugzak, wandelstokken en andere materialen maar al te goed. Uiteindelijk heb je toch best wel veel spullen in je bezit. Als je duurzame keuzes wilt maken in je garderobe, is er een aantal punten waar je op kunt letten: hoe worden de producten geproduceerd, welke materialen worden gebruikt en hoe worden deze gewonnen of geteeld, hoelang gaat een product mee en wat doet het merk zelf terug voor bijvoorbeeld het milieu en mensenrechten? Dat is heel lastig in te schatten als je in een winkel staat en rekken vol spullen ziet. Wij schreven eerder al eens een artikel over duurzaamheid in de outdoorbranche. Maar de meest duurzame overweging is: bedenk, voordat je iets aanschaft, of je het item wel echt nodig hebt.

Afbeelding rugzakken
Foto’s: © Shutterstock
Afbeelding OV

Vervoer

Wandelen kun je overal. Je doet de deur open en stapt naar buiten. Maar niet ieder gebied is inspirerend om te wandelen en zo nu en dan wil je ook wel eens wat anders dan je standaard wandelrondje. Het meest CO2-neutraal is om de (accu-loze) fiets te pakken. Maar kies je voor een wandeling buiten je fietsbereik, onderzoek dan de opties om met het openbaar vervoer te reizen. Is die optie er niet? Kijk dan of je met wandelvrienden kunt carpoolen.


Wist je dat voor reizen in Europa je ook prima de trein kunt pakken in plaats van het vliegtuig of de auto? Interrail heeft soms interessante aanbiedingen. Je vakantie begint al als je instapt, want je hoeft nergens op te letten en kunt genieten van het landschap dat aan je voorbij gaat.

Wat doet het kledingmerk zelf terug voor het milieu en mensenrechten?

Recyclen en verpakking

Tijdens je wandeling neem je wel eens wat te drinken en te eten mee. Veel voedingsproducten zitten in (plastic) verpakkingen. Daar kun je een verschil maken! Neem een herbruikbaar fruit- en groentetasje mee als je boodschappen gaat doen en kies zo mogelijk voor onverpakte versproducten.

Gebruik voor snacks of lunch tijdens de wandeling het liefst herbruikbare bakjes en zakjes. De Keep Leaf boterhamzakjes bijvoorbeeld houden je boterhammen lekker vers. Ze zijn niet van plastic gemaakt, maar van nylon. Doordat ze wasbaar zijn, zijn ze oneindig te gebruiken. Wil je je snackgroenten, crackers of andere snacks lekker vers houden? Verpak ze dan luchtdicht in herbruikbare bakjes. Roestvrijstalen of glazen bakjes hebben het voordeel dat ze geen lucht doorlaten, geen geurtjes opnemen en ze zijn vormvast.
Tegenwoordig zit er op kleine plastic flesjes ook statiegeld, dus lever ze weer in bij de supermarkt! Maar duurzamer (en gezonder dan bijvoorbeeld frisdrank) is je eigen gemaakte fruitlimonade in een herbruikbare fles mee te nemen. De flessen zijn er ook in dubbelwandige roestvrijstalen versie, zodat je limonade lekker koud blijft (of je thee of koffie heet).

Afbeelding eten meenemen
Afbeelding afvalzakje

Afval meenemen

Misschien overbodig om te melden, maar laat niets dan je voetsporen achter in de natuur. Alles wat je meeneemt van huis, neem je ook weer mee terug of deponeer je onderweg in de prullenbak. Let er op, dat als je kleine stukjes verpakkingsmateriaal in je zak stopt, het er niet uit kan vallen. Zonder dat je er erg in hebt, kun je zo alsnog afval achterlaten in de natuur. Fruitschillen en ander organisch afval? Ook dat neem je mee terug. Het is waar dat de natuur organisch afval afbreekt, maar voor schillen van bananen en mandarijnen kan dat tot twee jaar duren. Bovendien trekt afval afval én vogels en ongedierte aan.
Handig: gebruik je leeggegeten snackbakje om afval in te verzamelen of neem een vuilniszak mee en ruim de troep op die je tijdens je wandeling tegenkomt.

Gooi ook géén bananen- of mandarijnenschillen in de natuur

Toiletstop

Bovenstaande geldt dus niet alleen voor verpakkingsmateriaal, maar ook voor gebruikt toiletpapier bij een eventuele sanitaire stop of snotneus. Sterker nog: ook een grote behoefte hoor je niet achter te laten in het bos. De menselijke ontlasting kan schadelijk zijn voor flora en fauna. Ruim dus, net als bij het uitlaten van de hond, de drol op, of graaf eerst een kuiltje van 15 tot 20 centimeter diepte en begraaf hem, zodat micro-organismen hun gang kunnen gaan met verteren. Nog beter: maak gebruik van een toilet en laat de natuur schoon. Wildplassen en -poepen is binnen de bebouwde kom sowieso strafbaar. Buiten de bebouwde kom is het afhankelijk van de daar geldende APV. Een boete bedraagt al snel € 150,-.

Afbeelding toiletpapier in de natuur

Zakasbak

Voor de rokers onder ons: roken in de natuur is over het algemeen niet verboden, maar het achterlaten van afval, brandende of smeulende dingen, zoals as en peuken, vaak wel. Bij 70 procent van de natuurbranden is menselijk gedrag de oorzaak. Roken in de natuur wordt daarom ten zeerste afgeraden en is bij fase 2 in veel gebieden wel verboden. Voor de verstokte rokers zijn er handige zakasbakken te verkrijgen. Ze zijn klein, voorzien van een brandwerende binnenzijde en je stopt ze makkelijk in je zak. Zo voorkom je de kans op natuurbrand en vervuiling van de natuur door chemicaliën en microplastics, die in sigaretten zitten.