Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

Waarom bamboe als materiaal voor je wandelkleding een duurzame keuze is

We denken steeds vaker na over onze aarde en over het klimaat. Duurzaamheid wordt ook steeds belangrijker voor fabrikanten van kleding. Bamboe is als grondstof van (wandel)kleding een duurzame keuze. Hier leggen we uit waarom.

CR Header | /bamboe-duurzame-keuze

Steeds meer mensen worden zich bewust van de klimaatveranderingen en willen hun verantwoordelijkheid nemen. Duurzaamheid wordt daarom ook steeds belangrijker voor fabrikanten van kleding. We willen een betere kwaliteit van kleding, een minder belastende productie voor het milieu en het productieproces moet op een eerlijke wijze verlopen. Bamboe is als grondstof voor kleding in opkomst. En dat is niet voor niets!

Duurzame keuze

Bamboe is een grassoort die van origine in China voorkomt. Er zijn wel 10.000 verschillende soorten bamboe, waarvan de Moso het snelst groeit en voor textielproductie wordt gebruikt. Nadat de bamboe geoogst is, maakt het weer nieuwe stammen aan. Hierdoor verspreidt bamboe zich in een razend tempo. Bovendien groeit deze soort bamboe ook heel snel, tot wel een meter per dag! Omdat bamboe van zichzelf al antibacteriële stoffen bevat, hoeven er geen bestrijdingsmiddelen en pesticiden gebruikt te worden.
Er is minder landbouwgrond nodig voor de productie, wat ontbossing voorkomt en dus beter is voor het milieu. Bovendien blijven de wortels van bamboe behouden en die houden de grond vast, wat erosie tegengaat. Bamboe heeft maar een derde van het water nodig dat voor katoenteelt nodig is. Bamboe houdt ook nog eens goed CO2 vast, tot wel vier keer meer dan een gewoon bos. Hiermee is de productie van bamboe een duurzame  grondstofproductie voor textiel en tot wel 80 procent minder belastend voor het milieu dan de productie van katoen.

/bamboe-duurzame-keuze1

Circulair productieproces

De verwerking van bamboe middels een circulair productieporoces garandeert een duurzame en milieuvriendelijke productiewijze. In een zogeheten ‘closed loop’ systeem worden minder schadelijke chemicaliën gebruikt die ook nog eens continu worden hergebruikt in een 100 procent gesloten en circulair productieproces. De vezels die hierbij gecreëerd worden zijn dus op een duurzame en milieuvriendelijke wijze geproduceerd.

In de winkel

In dit artikel kon je al lezen welke voordelen kleding van bamboetextiel biedt ten opzicht van katoen. Met bamboekleding maak je een duurzame keuze als het gaat om de levensduur van je kleding. Door de eigenschappen van het materiaal hoef je je kleding relatief weinig te wassen en blijven de kwaliteit en kleur van de kleding lang mooi. Bovendien is bamboe in een blend met natuurlijke materialen biologisch afbreekbaar.

Wil je je nog meer verdiepen in het productieproces? Surf dan eens naar de site van het merk dat je voor ogen hebt. Als een merk werkt op basis van duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid, dan zal daar zeker informatie van op de site te vinden zijn.