Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Uitrusting

De voordelen van bamboe als materiaal voor wandelkleding

Van bamboe heb je natuurlijk wel gehoord. Maar wist je al dat dit een uitstekend materiaal voor kleding, waaronder wandelkleding, is? Op deze pagina vertellen we je over de positieve eigenschappen van bamboe.

Header | /de-voordelen-van-bamboe

Materiaalkeuze is belangrijk als je gaat wandelen. Je wilt niet dat je kleding schuurt, knelt of doorweekt raakt van het transpiratievocht. Naast de bekende stoffen als katoen en polyester zijn er tegenwoordig ook milieuvriendelijkere en duurzamere materialen verkrijgbaar. Ooit gedacht aan kleding van bamboe?

Bamboe

We kennen bamboe vooral van de pandabeer, die dagelijks kilo’s van deze groene stengels moet eten om aan zijn energiebehoefte te voldoen. Maar bamboe is ook flink in opkomst in de textielindustrie als milieuvriendelijke vervanger van bijvoorbeeld katoen. Deze lange groene staken hebben namelijk flink wat voordelen. Ook voor de wandelaar.

/de-voordelen-van-bamboe1
CR /de-voordelen-van-bamboe2

Comfort

Alhoewel de groene lange stengels er behoorlijk hard en stevig uitzien, is textiel gefabriceerd van bamboe zijdezacht. Het ligt daarmee comfortabel en zacht op de huid. Voor mensen die een gevoelige huid of allergieën hebben is bamboe zelfs een aanrader. Bamboe is namelijk hypoallergeen. Behalve ondergoed zijn er ook sokken gemaakt van bamboe verkrijgbaar.

Kwaliteit

Een kenmerkende eigenschap van bamboe is de stevigheid van de vezels. Kleding van bamboe kent daardoor een lange levensduur. Het is naast vormvast ook nog eens een materiaal dat niet kreukt. Na een wasje in de wasmachine zijn je bamboekleren zo goed als kreukvrij. Dat scheelt weer strijken. Bamboe wordt vaak gebruikt in combinatie met elastaan en katoen. Door deze ijzersterke combinatie behoudt je kleding altijd een perfecte pasvorm en worden de eigenschappen van de verschillende materialen optimaal gebruikt.

Regulerend

Bamboe kent een open structuur van de vezels. Hierdoor wordt in de winter je lichaamswarmte vastgehouden, terwijl in de zomer bamboe juist verkoelend werkt. Daarbij filtert bamboe 98 procent van de schadelijke UV-stralen en is het dus UV-beschermend. Nog een voordeel in de zomer is het absorberende vermogen van bamboe. Bamboe neemt tot wel 70 procent meer transpiratievocht op dan katoen. Door de microgaatjes in de vezels wordt het geabsorbeerde vocht sneller verdampt. Dat voorkomt niet alleen een doorweekt shirt maar gaat ook nare geurtjes tegen, omdat bacteriën minder kans krijgen.

Milieuvriendelijk

Misschien nog wel het belangrijkste als je kiest voor bamboekleding: het materiaal is milieuvriendelijk. Tijdens de productie van bamboe is de belasting op het milieu tot wel 80 procent minder dan bij katoen.