Zo pak je de draad weer op na een winterstop

Nu de winter ten einde loopt, wil je het liefst zo snel mogelijk weer naar buiten. Met deze checklist van Wandel.nl en handige tips wandel je fris en fit het voorjaar in.

Check 1: Wandeluitrusting

Voor je op pad gaat, is het verstandig om eerst een korte stop te maken bij je kleding- en schoenenkast. Kijk voordat je je vertrouwde paar wandelschoenen aantrekt of de schoenen nog in orde zijn. Zitten ze nog prettig, of zijn ze wat versleten? En hoe staat het met het profiel van de buitenzool? Eventueel kun je deze bij een schoenmaker laten vervangen. Doe dit alleen als de rest van je schoenen nog in orde is. Hier vind je meer tips voor schoenonderhoud en -vervanging.

Loop daarna ook je wandelkleding eens goed na. Zit je wandeloutfit nog comfortabel (niet te los, maar ook niet te strak)? In het voorjaar is de kans op zonnige dagen groter, maar niet voor niets wordt er gesproken van maartse buien. Bescherm jezelf dus tegen kou, regen en (soms) een al best fel zonnetje met laagjeskleding, een waterdichte jas en goede hoofdbescherming. Een goed excuus om een nieuw (en fleurig) kledingstuk aan je wandelgarderobe toe te voegen.

Check 2: Bouw rustig op

Het prettige aan wandelen is dat je het altijd en overal kunt doen. Het is dus vooral een kwestie van de voordeur uitstappen. Merk je dat je door de winterstop iets hebt ingeleverd op je wandelconditie, bouw dan rustig op en neem tussen twee wandelingen door een dag rust om je lichaam goed te laten herstellen. Hoe je weer gezond opstart en blessures kunt voorkomen, vind je in dit trainingsschema voor de beginnende wandelaar.

Check 3: Doe mee aan FitStap

Wilde je het jaar goed beginnen, maar is het nog niet gelukt om al wandelend aan je fitheid te werken? Gelukkig is het begin van het voorjaar een mooie, nieuwe kans om je voornemens opnieuw op te pakken. Met FitStap, het speciale beweegprogramma van Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN, werk je in twaalf weken onder professionele begeleiding aan jouw fitheid. Hierbij staat niet alleen wandeltraining centraal, maar is er ook aandacht voor voeding en mental coaching. Op de website van FitStap lees je meer over hoe je kunt meedoen aan het programma.

Check 4: Wandel met iets extra’s

Aan je fitheid kun je ook werken door deze stevige wandelroutes over heuvels, wallen, duinen te lopen. Ook zijn er verschillende sportieve wandelvormen waarbij aan het wandelen extra oefeningen worden toegevoegd, zodat je niet alleen je benen traint, maar ook je romp en armen. Natuurlijk kun je ook van je eigen wandeling een echte work-out maken. Gebruik flesjes water als gewicht of loop over bruggen, trappen en heuvels als hindernissen.

Wil je meer lezen over bijzondere wandelvormen om fit te worden? 

In magazine Wandel.nl nummer 1-2020 vertellen vier sportieve wandelaars over hun ervaringen met powerwalking, XCO, snelwandelen en rucking. Je kunt het magazine bestellen in onze webshop via de rode button hieronder. Met het alles-in-1-pakket van KWBN ontvang je het magazine vijf keer per jaar automatisch in je brievenbus. Lees hier van welke voordelen je nog meer kunt profiteren als lid van KWBN.

Bestel magazine Wandel.nl nummer 1

Meer lezen over wandelen & training?

Naar training


In de Wandel.nl webshop

€ 6,95
Ledenprijs € 5,00
€ 4,95
Ledenprijs € 3,95

Word lid van KWBN

Als wandelliefhebber zit je goed bij KWBN. Wij bieden iedere wandelaar voordelen op maat. Kijk snel verder!

Waarom lid worden?