Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroutes bij steden: Den Bosch

Op Wandel.nl vind je overzichten van wandelroutes in de buurt van een stad. In het historische centrum van Den Bosch is het goed toeven, maar ook in het buitengebied kunnen wandelaars zich prima vermaken. Van uiterwaarden tot een bosrijk landgoed.

Den Bosch

Bourgondische sferen, eeuwenoude monumenten, de beroemde kunstenaar Jheronimus Bosch en natuurlijk de Bossche bol! Maar ook de oude vestingwerken en daarbuiten een prachtig landschap om in te wandelen zijn de moeite waard. We zetten vier mooie routes en gebieden voor je op een rij.

Halve Zolenpad Moerputten

Bij Den Bosch ligt een moeras, één  van de weinige overgebleven laagveenmoerassen in zuidelijk Nederland. De Moerputten heet dit gebied. Blikvanger is een oude ijzeren spoorbrug uit 1880, die in het gebied ligt. De brug was bedoeld om grondstoffen voor de schoenproductie in Waalwijk te kunnen vervoeren. De brug kreeg daarom de toepasselijke bijnaam Halve Zolen-brug. Over deze brug, waar al lang geen treinen meer rijden, kun je tegenwoordig wandelen. Onder andere de Wandelroute Halve Zolenpad Moerputten gaat over de brug. De route is 2 kilometer lang en start vanaf de parkeerplaats aan de Deutersestraat in Den Bosch.

Meer informatie
De Moerputtenbrug
De Moerputtenbrug, foto: Wikimedia - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Het Bossche Broek
Het Bossche Broek, foto: Wikimedia - G. Lanting

Het Bossche Broek

Direct buiten de stadswallen van Den Bosch vind je een gebied dat bestaat uit bijzondere graslanden, water en rietkragen langs het riviertje de Dommel: het Bossche Broek. Wandel je door dit gebied, dan zie je bijzondere planten. En uiteraard de skyline van Den Bosch, want het natuurgebied ligt op een steenworp afstand van de historische binnenstad. Het moerassige gebied vormden eeuwen geleden een natuurlijk verdedigingswerk om de stad te beschermen. Mooi startpunt van je wandeling is het Bastionder: een ondergronds bezoekerscentrum waarin je meer te weten kunt komen over de krijgsgeschiedenis van Den Bosch en over het landschap.

Door het Bossche Broek gaat een 9 kilometer lange wandelroute. Deze gaat zowel over verharde als onverharde paden en brengt je onder meer twee keer over de Dommel. Start- en eindpunt van deze route is Wandelknooppunt 53 op de kruising Zuidwal-Pettelaarseweg. Je loopt de route via de knooppunten van het Brabants wandelnetwerk.

Meer informatie

Empelse Waard

De Empelse Waard is onderdeel van de Maasuiterwaarden bij Den Bosch. Het ligt tegen de Bossche wijk Maaspoort aan en leent zich uitstekend voor een mooie wandeling. Volgens de redactie van The Hike kun je er zelfs de mooiste wandeling van Den Bosch maken. Het gebied staat garant voor een avontuurlijke wandeling langs vennen, begroeiing en zelfs over rotsen. Je vindt in de Empelse Waard geen uitgezette routes, maar je kunt er via de paden die er liggen prima zelf een route maken.

Meer informatie
Landgoed De Wamberg
Landgoed De Wamberg, foto: Wikimedia - Chef2

De Wamberg

De Wamberg is een bosrijk landgoed rond een kasteel, iets ten oosten van Den Bosch. Het gebied bestaat onder meer uit boerderijen, vijvers en een koetshuis met poort. De oudste gebouwen zijn al in de veertiende eeuw gebouwd. Bijvoorbeeld De Wambergse Hoeve, de oudste boerderij in het gebied. Op het landgoed wandel je over lanen, langs waterpartijen en langs exotische bomen. Het gebied trekt vele diersoorten aan, zoals dassen en vleermuizen. Over De Wamberg gaan twee wandelroutes (rode en gele paaltjes).

Meer informatie

Routetip van Ankie

Als je op de website van Olat kijkt bij Den Dungen, dan kun je maar liefst kiezen uit 7 afstanden. De startplaats Den dungen ligt dichtbij Den Bosch.

Routetip van Ilona

Van Ilona kregen wij via Instagram meerdere tips binnen, ga eens lekker wandelen bij Moerputten, bossche broek, kateel Maurik, ijzeren man of richting het ziekenhuis waar je een mooi groen gebied kunt vinden.

Routetip van Leonieke

Ook leonieke tipte ons op de Broek en Donk route. De route voert u door het landschappelijk zeer waardevolle polder- en beekdalgebied van de Dommelvallei tussen 's-Hertogenbosch en Sint-Michielsgestel.

Oproep

Ken jij nog andere wandelroutes in de omgeving van Den Bosch? Mail je tips dan naar redactie@wandel.nl, zodat we deze kunnen toevoegen aan deze pagina.