Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelroute Ameland: ’t Oerd

Gebied / Regio
Ameland
Karakteristiek
Duinen
Afstand
4km
Soort wandeling
Rondwandeling
  • Niet rolstoeltoegankelijk
  • Huisdieren toegestaan

Het Oerd is een oud begroeid duingebied in het oosten van Ameland met hoge duinen, vochtige duinvalleien en talloze vogelsoorten. Tijdens deze wandelroute waan je je ver van de bewoonde wereld en ervaar je de ultieme rust en stilte.

Startpunt
Naam
Natuurgebied 't Oerd
Straat
Splitsing fietspad
Postcode
9164
Plaats
Buren
Wandelroutes Ameland (6)
Wandelroute 't Oerd, Ameland (Foto: © Entenrennen, Pexels)

In natuurgebied ’t Oerd lijkt de natuur nét een tikkeltje mooier en overheerst de rust. Deze wandeltocht van 4 km neemt je mee door een oud begroeid duingebied, bezaaid met hoge duinen en vochtige duinvalleien. Onderweg kun je maar liefst 60 verschillende vogelsoorten tegenkomen, terwijl je geniet van het serene landschap en de zilte zeelucht. Vergeet niet om een stop te maken bij de Oerdblinkert, waar je wordt beloond met een prachtig panoramisch uitzicht over het hele gebied.

Wandelroute 'T Oerd VVV Ameland
't Oerd Ameland (Foto: © VVV Ameland)

Weg van de bewoonde wereld

Samen met de Hon en de Kooikersduinen vormt 't Oerd een uitgestrekt natuurgebied van 1100 hectare: Oost-Ameland. Voorbij restaurant 't Koaikers Huus ontvouwt zich een eindeloze wildernis van kilometers, slechts onderbroken door een wandelpad dat je door dit landschap leidt. De bewoonde wereld lijkt plots ver weg.

Tussen duin en wad

Aan de ene kant bevindt zich het Noordzeestrand met zijn majestueuze duinen, terwijl aan de andere kant het Wad en de kwelders zich uitstrekken. Tussen de duinen en de kwelders bevindt zich een gebied met een overvloedige variëteit aan vegetatie. Hier gedijen niet alleen vele vogels, maar vinden ook planten, bloemen en vlinders een ware oase. 

Een vogelparadijs

Als vogelliefhebber ben je hier helemaal op je plek. Duizenden wulpen, kiekendieven en grutto’s vullen de lucht met hun geluiden. En dat is slechts een glimp van de diverse vogelpopulatie die je kunt tegenkomen tijdens je wandelroute in ’t Oerd - er zijn hier maar liefst 60 verschillende vogelsoorten te bewonderen. Met een beetje geluk spot je zelfs de zilvermeeuwkolonie met maar liefst 3.000 paren, in het oostelijke gedeelte van de oude duinen. Andere broedvogels die je onder meer kunt vinden zijn de kluut, visdief, tapuit en sprinkhaanrietzanger.

De Oerdblinkert

Een absoluut hoogtepunt van de wandelroute door 't Oerd is de Oerdblinkert. Hoewel je even moet klimmen om de top van deze 24 meter hoge duin te bereiken, wordt je inspanning beloond met een adembenemend uitzicht over het hele natuurgebied. Bovenop de duin kun je niet alleen genieten van het panorama, maar ook meer te weten komen over de ontstaansgeschiedenis van 't Oerd met behulp van de oriëntatietafel. Aan de voet van de Oerdblinkert bevinden zich tevens een schuilhut en een informatiepaneel.

Wandelroute 'T Oerd VVV Ameland (2)
't Oerd Ameland (Foto: © VVV Ameland)

Bekijk de route

Wil je meer informatie over de wandelroute ’t Oerd en – of dit prachtige natuurgebied? Haal dan bij VVV Ameland een uitgebreide wandelgids, met deze en vele andere mooie routes op het eiland. 

Bekijk de wandelgids

Help ons mee

Heb jij de wandelroute ‘t Oerd gelopen en kom je erachter dat de informatie op Wandel.nl niet klopt? Help ons en stuur een mailtje naar redactie@wandel.nl, dan passen wij het aan.

Praktische informatie

  • Het startpunt is bereikbaar op de fiets via de fietspaden door de duinen.
  • Bij extreem hoog water is de route niet begaanbaar en in natte periodes is aangepast schoeisel gewenst.
  • Op de Oerdblinkert is een schuilgelegenheid.