Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen over platteland: hier vind je nog het echte noaberschap

Beter een goede buur, dan een verre vriend, zeggen ze weleens. Het noaberschap, of buurthulp, komt van oorsprong uit het oosten van het land. Noaberschap draait om wederzijdse hulp, respect en betrokkenheid tussen buren. Wil jij het gevoel van noaberschap ervaren? Wandel dan met ons mee!

Noaberpad Twente LAW 10 Overijssel
Het Noaberpad langs de Duits-Nederlandse grens. (Foto: © Shutterstock)

Op 23 september is het Burendag. Een initiatief van het Oranjefonds en Douwe Egberts om mensen dichter bij elkaar te brengen. Want buurten worden socialer en leuker als mensen elkaar ontmoeten, helpen en zich samen inzetten voor de buurt. Het sociale contact is de basis voor een sterke samenleving.

Noaberpad Twente LAW 10 Overijssel
De leukste etappes van het LAW Noaberpad langs Hollandse koeien. (Foto: © Wandelnet)

Sterke samenleving

Deze gedachte van een sterke samenleving komt niet zo maar uit de lucht vallen. Het noaberschap is al eeuwenlang essentieel voor de bewoners van kleine en veelal agrarische dorpen in het oosten van het land. In de Achterhoek, Twente en in delen van Drenthe, Overijssel en Groningen is het noaberschap een begrip. Het noaberschap is een sociale verhouding met directe buren. Of het nu is bij overlijden of geboorte, of als er iemand op vakantie is. Het noaberschap vergroot de saamhorigheid binnen de gemeenschap.

LAW Noaberpad

LAW Noaberpad voert je van het Groningse Dollard langs de Duitse grens naar de Rijn bij Emmerich. Gedurende 415 kilometer, verdeeld over 24 etappes, wandel je door het landschap waar noaberschap gewoon is. Mooie, afgelegen en stille voetpaden voeren je door vestingstadjes, het hoogveen in Drenthe, langs de grafheuvels van Bentheim het coulissenlandschap in Twente, boerderijen in de Achterhoek, oude stadjes in Munsterland en de bossen van Montferland. Maak kennis met haar bewoners en ervaar het noaberschap.

Bekijk wandelroute
Noaberpad Twente LAW 10 Overijssel
Ontdek het noaberschap in Ootmarsum, Twente. (Foto: © Andrea van Lieshout, Arko Sports Media)
Noaberpad Twente LAW 10 Overijssel
Historische boerderijen in Twente. (Foto: © Shutterstock)

Streekpad Scholtenpad dagwandelingen

Het Scholtenpad is een Streekpad in de Achterhoek en bestaat uit acht etappes en acht dagwandelingen. De dagwandelingen hebben als voordeel dat ze (op één na) rondwandelingen zijn. Het Scholtenpad laat je kennismaken met het glooiende landschap rond Winterswijk en de lappendeken van bos en boerenland met slingerende beekjes. Het Streekpad dankt haar naam aan de karakteristieke boerderijen, de zogenaamde scholtenboerderijen.

Bekijk wandelroute

Streekpad Twentepad

Wandelen door het Twentse landschap is als een warm bad nemen. De gastvrijheid van haar bewoners laten je voelen wat noaberschap betekent. Streekpad Twentepad telt vijf etappes en is in totaal 87 kilometer lang. Hier wandel je langs havezaten, landgoederen en natuurgebieden. Het kleinschalige coulisselandschap en de rust op de wandelpaden voeren je terug in de tijd.

Bekijk wandelroute
Noaberpad Twente LAW 10 Overijssel
Verlaten landschappen in het noaberlandschap. (Foto: © Andrea van Lieshout, Arko Sports Media)
Noaberpad Twente LAW 10 Overijssel
Het Lenippspad in Twente. (Foto: © Andrea van Lieshout, Arko Sports Media)

Lennipspad

Liever een wat kortere wandeling? Het Lennipspad omvat zes kilometer en voert je over het voormalige bezit van de heer Van Lennep, een Duitse koopman van adellijke komaf die in de Gouden Eeuw zijn geld investeerde in grond. Zijn havestede, Erve het Lennep, is er niet meer, maar de sporen van de verkaveling van de boeren die land pachtten zijn nog terug te vinden. De mooie wandeling wisselt af met buurtschappen en modern agrarisch landschap.

Bekijk wandelroute

Klompenpad Reckensepad

Kies uit de route van 11 of 16 kilometer en dwaal vervolgens over boerenland tijdens het wandelen van dit klompenpad. Het buitengebied van het dorpje Rekken is het ontdekken waard, met de slingerende Berkel die hier het land instroomt. Ooit vormde de Berkel de scheidingslijn tussen het Katholieke zuidelijke deel en het protestantse noordelijke deel van het dorp met elk hun eigen voorzieningen als kerk, school en café. Door vergrijzing en krimp is samenwerking en saamhorigheid tegenwoordig belangrijker dan ooit. Noaberschap kreeg hier een andere invulling.

Bekijk wandelroute
Noaberpad Twente LAW 10 Overijssel
Boerderijen in de Achterhoek. (Foto: © Shutterstock)

Meer weten over noaberschap?

Twente is bij uitstek de regio waar je het noaberschap beleeft. Of je nu wandelt in het historische Delden met kasteel Twickel, of juist richting de bruisende stad Enschede gaat. In het oosten van Nederland ontdek je wat noaberschap echt betekent. De uithoek van Overijssel staat garant voor nog meer mooie wandelroutes. Laat je inspireren.

Wandelroutes in Twente 10 tips