Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen langs bijzondere watertorens

Watertorens zijn in het oog springende torens, vaak in stedelijk gebied. Hun originele functie hebben veel torens verloren, maar ze zijn nog steeds fotogeniek en een bezoekje meer dan waard! Wandel.nl zet zes mooie wandelingen voor je op een rijtje.

afbeelding van de watertoren van Aalsmeer by night.
(Foto: © Shutterstock)

Watertorens waren en zijn onmisbaar voor ons drinkwater. Ze werden gebruikt voor opslag en het regelen van de waterdruk op het waterleidingnet. Door de hydraulische druk, die in de toren wordt opgebouwd, blijft de druk op het waterleidingnet constant, waarbij het peil van het water de druk bepaalt.

De eerste watertorens dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw. De torens die door de tijd heen zijn gebouwd, zijn vaak onder architectuur opgetrokken en echte blikvangers. Van de 260 watertorens die er in Nederland waren, zijn er nog 170 over. Ongeveer de helft is nog in werking. De andere watertorens zijn vaak omgebouwd tot bijvoorbeeld horeca, kantoorruimte of woning.

Watertoren van Aalsmeer

Aan de Westeinderplassen staat de watertoren van Aalsmeer in art-deco stijl. In de 50-meter-hoge toren werd tot 1994 gezuiverde water opgeslagen dat afkomstig was uit de Amsterdamse Waterleidingduinen. Gemeente Aalsmeer is nu eigenaar van de toren, die dienst doet als trouwlocatie en een aantal keer per jaar wordt opengesteld voor publiek.

De tweede etappe van het Pelgrimspad, van het Amsterdamse Bos naar De Kwakel, komt langs dit unieke stukje historie. De etappe is 12,6 kilometer lang en start op de parkeerplaats Schinkelbos aan de Bosrandweg.

Bekijk de route
afbeelding van twee wandelaars die naar de watertoren toe lopen.
Watertoren Aalsmeer. (Foto: © Max de Krijger)
afbeelding van een watertoren met een spitse punt in Schoonhoven.
Watertoren Schoonhoven. (Foto: © Adrie Oosterwijk, Shutterstock)

Watertoren van Schoonhoven

Schoonhoven is een pareltje, waar je met gemak een dag kunt doorbrengen. Het Waterlinieommetje van vier kilometer voert je langs de contouren van de oude verdedigingswerken. Struin langs de haven en door de historische binnenstad, langs zilversmeden en –winkels en geniet van een heerlijke maaltijd in één van de vele restaurantjes. De watertoren van Schoonhoven, met de opvallende torentjes, zal nooit ver weg zijn en torent boven het zilverstadje uit. Sluit de dag af met een overnachting in de watertoren.

Bekijk de route

Watertoren Heuveloord, Utrecht

In Utrecht staan maar liefst vier watertorens. In watertoren Heuveloord, die in neo-Hollandse renaissance-stijl  is gebouwd, is een restaurant gevestigd op de bovenste twee verdiepingen en op de begane grond zit een café met terras. De unieke muzikale audiotour ‘Rondje Rotsoord’ voert je langs historische plekken in de wijk. Met historicus en stadsgids Bart van Mierlo wandel je een kleine drie kilometer langs cultureel erfgoed en maak je kennis met Utrechtse artiesten.

Bekijk de audiotour
afbeelding van de Watertoren Heuveloord, ver weg achter het water.
Watertoren Heuveloord, Utrecht. (Foto: © Shutterstock)
afbeelding van de watertoren in Katwijk in een goudgekleurd landschap met mist.
Watertoren Katwijk. (Foto: © Shutterstock)

Watertoren in Katwijk aan den Rijn

De in neoromaanse stijl gebouwde watertoren in Katwijk is vandaag de dag nog steeds in gebruik. Dunea is de waterleverancier in de Randstad waar de twee oudste nog in werking zijnde watertorens van Nederland staan. In Scheveningen staat de oudste en deze watertoren in Katwijk volgt daarop en dateert van 1878. De Waterloop van tien kilometer laat de bijzondere band van Katwijk met water zien en voert je langs bijzondere plekken.

Bekijk de route

Nieuwe Watertoren in Eindhoven

De Nieuwe Watertoren in Eindhoven valt op als het op het ontwerp aankomt. Drie grote bolvormige waterreservoirs van elk 500m3 maken dit de grootste watertoren van Nederland. Hij werd in 1970 gebouwd en verving zijn voorganger, die niet meer aan de toenemende vraag kon voldoen. De zeven kilometerlange wandelroute voert je onder de rook van Eindhoven langs de Dommel, de watermolen en uiteraard de watertoren.

Bekijk de route
afbeelding van drie witte bollen van de watertoren in Eindhoven.
De Nieuwe Watertoren in Eindhoven. (Foto: © Shutterstock)
afbeelding van de watertoren in Middelburg vanuit een laag kijkpunt.
Watertoren Middelburg (Foto: © Shutterstock)

Watertoren in Middelburg

De watertoren in Middelburg dateert van eind 19e eeuw en is gebouwd in eclectische stijl. Nadat de toren haar functie verloor, is het in 1998 omgebouwd tot bed & breakfast, waar je kunt overnachten in luxe. Opvallend is de liftschacht die aan de buitenzijde van de toren is gerealiseerd. Van buitenaf niet te zien, maar het dak is vervangen door een dakterras!

De watertoren staat op de wandelroute van deze stadswandeling van ruim zes kilometer door Middelburg. Geniet van al het moois dat Middelburg te bieden heeft. Met haar 1100 monumenten is er genoeg te zien!

Bekijk de route