Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

De 5 favoriete wandelroutes van historicus Mari Smits

In deze rubriek vertellen wandelaars over hun favoriete wandelroutes in Nederland. In deze aflevering vertelt historicus Mari Smits wat hij de mooiste routes vindt: van natuurgebieden tot bedevaartsroutes.

Header De 5 Favoriete Wandelroutes Van Historicus Mari Smits

Behalve historicus is Mari Smits (58) een fanatieke wandelaar. “Wandelen houdt je niet alleen gezond, het is leerzaam maar vooral ook een manier om je omgeving te leren kennen.” Bekijk hier de top 5 van favoriete wandelroutes van Mari. Van prachtige natuurgebieden tot pittoreske dorpjes en mooie bedevaartsroutes.

Het Knarbos
Het Knarbos

Door het Knarbos

Lengte: 17 km
Startpunt: De Meeuwenhoeve, Meeuwenweg in Lelystad (Fl)

Mari: “Het Knarbos is één van de mooiste natuurgebieden van Flevoland. Het bos werd zo’n 35 jaar geleden aangelegd op een voormalige zandplaat in de Zuiderzee, waar regelmatig schepen vastliepen. De zanderige bodem was minder geschikt voor landbouw en werd daarom ingeplant als bos.” Het bos kenmerkt zich door een bonte mengelmoes van loofbomen, naaldhout en natuurlijke weide. En wist je dat het Knarbos rijk is aan paddenstoelen, zangvogels en bevers?

Meer informatie

Trage Tocht Ooij

Lengte: 13 km
Startpunt: Reinier van Ooiplein, Ooij (Gld)

Deze Trage Tocht gaat niet over de bekende verharde wegen, maar laat een andere kant van de polder zien. In de Ooijpolder bij Nijmegen vind je wilde paarden, bevers, grote ganzen en runderen. Prachtige riviernatuur met een uitgebreid aanbod aan flora en fauna. “Via boerenpaden, die langs weilanden en sloten voeren, ontdek je de polder. Zo zie je het kerkje van Persingen eens van de andere kant en zie je verderop de stuwwal achter Beek-Ubbergen liggen”, zegt Mari.

Meer informatie
Het Knarbos
Het Knarbos
Bloeiende tulpenvelden bij Heiloo
Bloeiende tulpenvelden bij Heiloo

Bedevaartswandeling Heiloo-Egmond

Lengte: 20 km
Startpunt: Station Heiloo (NH)

Nederland kent vele, vaak eeuwenoude bedevaartsplaatsen. Ontdek er een aantal tijdens deze wandeling! Deze route combineert verschillende plekken die herinneren aan het begin van het christendom in Nederland en voert langs het grootste bedevaartsoord van boven de grote rivieren. Je wandelt tussen de weilanden, door de duinen en langs akkers en passeert drie ‘heilige’ putten. “Een wandeling met volop religieuze en cultuurhistorische hoogtepunten en gelegen in een afwisselend landschap. De beste tijd om hier te wandelen is in april, als de tulpen bloeien”, aldus Mari.

Meer informatie

Groene Wissel Noorbeek

Lengte: 14 km
Start: Dorpstraat in Noorbeek (L)

Ook al zijn we nog in eigen land, Zuid-Limburg vóelt gewoon als vakantie. Met volop heuvels, de zachte ‘g’, bourgondische restaurants en heerlijke streekproducten geniet je van een heerlijk weekend of dagje weg. Deze route start in Noorbeek. Een “echt plaatje”, volgens Mari. “Diverse panden, het dorpscafé en de tufstenen kerk geven Noorbeek een lieflijke uitstraling. Als je het dorp uitloopt merk je dat alles in harmonie is met de natuur en het landschap. Door de velden en holle landweggetjes loop je het dorp uit. Na enkele kilometers door de bossen kom je uit in de Belgische Voerstreek, waar je langs het riviertje de Voer wandelt en overal bomen vol met maretakken staan.” Een aanrader voor een ieder die even tot rust wil komen! Tip: check wel even de geldende maatregelen rondom de coronacrisis als je de grens wilt oversteken.

Meer informatie
Het heuvellandschap bij Noorbeek
Het heuvellandschap bij Noorbeek
Op de route tussen Oostrum naar Smakt
Op de route tussen Oostrum naar Smakt

Bedevaartswandeling Oostrum-Smakt

Lengte: 21 km
Start: Station Venray

Nog eentje dan! “Tijdens deze bedevaartswandeling komen zowel liefhebbers van cultuurhistorie als van natuur volop aan hun trekken.” De wandeling start in Venray en voert langs de Mariakapel van Oostrum. Uiteindelijk kom je uit in de bossen van landgoed Geijsteren, een natuurgebied dat ongeveer zevenhonderd hectare telt. Je wandelt langs een preekput middenin het bos en langs het pittoreske Geijsteren, waar de luiken van de huizen nog met de oude dorpskleuren zwart en wit zijn beschilderd.

Meer informatie

Wil je meer wandelverslagen en routes van Mari Smits lezen? Bekijk dan hier zijn blog.