Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen langs musea: deze routes zijn de moeite waard

Welk museum combineer jij met een mooie wandeling? Wij zetten wat ideeën voor je op een rij.

Afbeelding Afrika Museum
Foto © Afrika Museum

Afrika Museum – Berg en Dal

Het Afrika Museum is meer dan een collectie van Afrikaanse kunst en traditionele voorwerpen. Ooit gesticht door paters van de Congregatie van de Heilige Geest, die tijdens hun bekeringsmissies in aanraking kwamen met de Afrikaanse religies. Zij verzamelden met name religieuze Afrikaanse voorwerpen om mensen in Nederland kennis te laten maken met de Afrikaanse belevingswereld. Door de jaren heen is de focus van het museum van religie veranderd in kunst en cultuur, waarbij het Afrikaanse perspectief centraal staat en ook het culturele verzet in het slavernijverleden een eigen tentoonstelling heeft. Het museum bestaat uit een uitgebreide expositie van diverse Afrikaanse voorwerpen en kunst en een buitenterrein waar je kennismaakt met architectuur van volkeren uit Ghana, Lesotho en Mali.

Combineer een bezoek aan Het Afrika Museum met wandelroute De But (4,7 kilometer) in het Groesbeekse Bos. Ga naar de route.

Zuiderzeemuseum – Enkhuizen

Ga terug in de tijd en ervaar het leven in en rond de voormalige Zuiderzee. In het Zuiderzeemuseum worden de cultuur en maritieme geschiedenis in beeld gebracht. Naast het binnenmuseum is er een buitenmuseum waar je door de straatjes met oude karakteristieke vissershuisjes, een haventje, pakhuizen, winkeltjes, boerderijen en molen kunt struinen. De gebouwen komen voornamelijk uit plaatsen rondom de voormalige Zuiderzee en zijn in het museum herbouwd of betreffen replica’s.

Wie nog geen genoeg heeft van het dwalen door de kleine straatjes kan zijn of haar hart ophalen door er nog een wandeling door Enkhuizen aan vast te plakken.

Bekijk de Rare Straatnamenroute (5 km)
Bekijk de Drommedarisroute (5,1 km) en Rondje Zuiderzeemuseum (6,6 km)
Bekijk de route van het Streekpad Westfriese Omringdijk (147 km, 8 etappes)

Afbeelding Zuiderzeemuseum
Foto © Alla Khananashvili
Afbeelding museum Soesterberg
Foto © Atosan

Nationaal Militair Museum – Soesterberg

Actueler dan ooit: oorlog en conflict zijn onlosmakelijk verbonden met ons verleden en met de wereld waar we vandaag de dag in leven. In het Nationaal Militair Museum maak je kennis met de krijgsmacht in heden en verleden. Van historische wapenuitrustingen tot het meest geavanceerde gevechtsmaterieel. Regelmatig is er een indrukwekkende tentoonstelling te bezoeken en maak je kennis met de persoonlijke verhalen van militairen door de tijd heen. Maar het meest in het oog springend zijn de topstukken van de collectie van het museum, die in het Arsenaal zijn opgesteld: militaire voertuigen en vliegtuigen.  
Als je het museum een bezoek brengt mag een wandeling over de voormalige vliegbasis niet ontbreken. Er zijn twee wandelingen, die aan elkaar te knopen zijn:


Bekijk de route Munitiepark (5 km).
Bekijk de route De Paltz (3,4 km)

Herinneringscentrum Kamp Westerbork – Westerbork

In opdracht van de Nederlandse regering werd in 1939 een vluchtelingenkamp voor Joodse vluchtelingen in gebruik genomen. Maar de bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog gaf de Duitse bezetter een kamp in handen dat een radertje werd in het nazi-vernietigingsmechanisme. Ruim 100.000 Joden werden vanuit Kamp Westerbork gedeporteerd naar vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor. Gek genoeg werd het kamp na beëindiging van de oorlog niet gesloten, maar bleef het tot 1971 in gebruik voor wisselende groepen gevangenen en bewoners, zoals gevangen genomen NSB’ers direct na de oorlog en jarenlang als woonoord Schattenburg voor een grote groep Molukse bewoners. In 1983 werd Herinneringscentrum Kamp Westerbork officieel geopend, waarmee de gelaagde geschiedenis van Kamp Westerbork en de Holocaust in het bijzonder worden gedeeld.

Het museum ligt ongeveer 3 kilometer van het voormalige kampterrein. Deze indrukwekkende wandeling van ongeveer 10 kilometer voert je van het museum naar en over het kampterrein en weer terug.

Bekijk hier de route.

Afbeelding Herinneringsmuseum Kamp Westerbork
Afbeelding  Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum – Arnhem

In het 44 hectare grote Openluchtmuseum in Arnhem kun je gemakkelijk wat kilometers aan elkaar rijgen terwijl je tussen meer dan 100 museale gebouwen rondloopt. Molens, een plaggenhut, boerderijen uit alle uithoeken van Nederland en uit verschillende tijdsperiodes, een Indisch achtererf, grachtenpanden, een tramremise en zuivelboerderij: een wandeling door het museum maakt het Nederlandse verleden tastbaar. En tussen de verschillende gebouwen vind je tuinen met oude cultuurgewassen, vergeten groenten en geneeskrachtige planten.

Bekijk hier de omgeving van het Openluchtmuseum.