Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen langs de leukste boscafés in Nederland

Een welverdiende pauze tijdens je wandeling plannen? Waar kan dat nou beter dan in een knus boscafé midden in de natuur. In Nederland zijn heel wat gezellige boscafés te vinden: van de Oisterwijkse Bossen en Vennen en de Vijlenberg tot aan de Lemelerberg. Dit zijn onze aanraders.

Wandelen langs de leukste boscafes in Nederland; Boscafé Merlijn bij Nijmegen
Boscafé Merlijn in Grafwegen, Duitsland. (Tekst & foto: © Simone Vos)

De leukste boscafés #1: Herberg de Bos aan het Pieterpad

Op elke etappe van het Pieterpad kom je wel cafeetjes en restaurants tegen, maar in de etappe Venlo – Swalmen vind je een wel heel bijzondere. Herberg de Bos ligt precies op het punt waar je het NSG Diergardt’scher Wald uit komt en dit is een welkome plek voor een pauze. Een Limburgse vlaai of een goede lunch, bij Herberg de Bos is het allemaal mogelijk. Na dit café is het nog maar een paar kilometer voordat je bij eindpunt Swalmen bent. Blijf je liever slapen op deze locatie? Dat kan, er staat ook een aantal trekkershutten voor wandelaars.

De Pieterpad-etappe van Venlo naar Swalmen begint in Venlo op het station en telt 23 kilometer.

Bekijk de wandelroute

De leukste boscafés #2: Boshuis de Venkraai in Oisterwijk

Midden in de bossen van Oisterwijk, ligt een schattig boshuis verscholen. Dit is een perfecte rustplek tijdens je wandeltocht. Een van de routes die langs Boshuis de Venkraai komt, is de Wandelroute 14 vennen bij Oisterwijk. De wandeling voert je langs de vele vennen die het gebied rijk is en komt langs mooie vergezichten over heide. Een unieke wandeling door de Oisterwijkse Bossen en Vennen. In de Oisterwijkse Bossen en Vennen vind je trouwens nog twee leuke boscafés: Meneer van Eijck (waar je ook kunt overnachten) en Boscafé de Rode Lelie (ook een theater).

Wandelroute 14 vennen start bij het Bezoekerscentrum Oisterwijk en telt 9,4 kilometer. Je volgt de blauwe pijltjes.

Bekijk de wandelroute
Wandelen langs de leukste boscafes in Nederland; Oisterwijkse Bossen en Vennen.
Oisterwijkse Bossen en Vennen. (Foto: © Simone Vos)

De leukste boscafés #3: Boscafé de Beken aan het Hartensepad

Verscholen tussen de bomen in natuurgebied bij Renkum ligt Boscafé de Beken. Bij dit café staat biologisch eten voorop en komt zoveel mogelijk groente uit de eigen moestuin. Begin je wandeling bij dit boscafé of stop er onderweg voor een lunch of taartje. Dit café ligt aan het Klompenpad Hartensepad. Deze wandeling voert door het buitengebied van Renkum en kom langs grafheuvels, beekjes en over prachtige landgoederen.

Het Klompenpad Hartensepad (14 km) heeft verschillende opstappunten, waaronder bij Boscafé de Beken.

Bekijk de wandelroute

De leukste boscafés #4: Boscafé 't Hijgend Hert in Vijlen

In Vijlen vind je het boscafé ’t Hijgend Hert bij de Vijlenberg in Limburg, dit café is onderdeel van de wandelroutes Vijlenberger Kroegjesroutes. In dit gebied zijn de Vijlenberger Kroegjesroutes een begrip; je wandelt van café naar café en geniet telkens op de volgende locatie van een fijne versnapering.

De wandelingen lopen uiteen van 6 tot 18 kilometer en in totaal doen tien kroegjes mee aan deze tocht. De Vijlenberger Kroegjesroutes starten op tien locaties in Zuid-Limburg. Boscafé ’t Hijgend Hert in Vijlen is een van die locaties.

Bekijk de kroegjesroutes
Wandelen langs de leukste boscafes in Nederland; 't Hijgend Hert
Boscafé 't Hijgend Hert. (Foto: © Gertjan van Noord, Flickr)
Wandelen langs de leukste boscafes in Nederland; Lage Vuursche, De Stulp op de Utrechtse Heuvelrug
Lage Vuursche: hier kun je naar het café middenin het groen. (Foto: © Deedekaa, Flickr)

De leukste boscafés #5: Buiten in de kuil op de Utrechtse Heuvelrug

Op de Utrechtse Heuvelrug ligt midden in het bos het restaurant Buiten in de kuil. Deze plek is een perfecte uitvalsbasis voor wandelingen in de omgeving. Zo is er het Boswachterspad (6 km) over de Lage Vuursche, dat langs de Stulpse Heide en Kasteel Drakensteyn loopt. Ook Wandelroute De Stulp is een mooie wandeling in de buurt van het boscafé. Deze komt langs de boswachterij, het kasteel en grafheuvels.

De routes van Staatsbosbeheer starten bij Buiten in de kuil of bij de parkeerplaats recreatieterrein Drakensteyn. De wandelingen variëren van 2 tot 6 kilometer.

Bekijk het Boswachterspad

De leukste boscafés #6: Boshut ’t Panneland aan het Kustpad

Het Kustpad dat langs de gehele Nederlandse kust loopt, brengt je op verrassende en bijzondere plekken. Zo ook tijdens de etappe De Zilk naar Haarlem (21,5 km). Onderweg kom je door de Amsterdamse Waterleidingduinen, waar je geregeld een ree of damhert ziet. Bij Boshut ’t Panneland kun je even bijkomen van de eerste kilometers en genieten van een pannenkoek of taartje.

De wandeletappe De Zilk – Haarlem van het Nederlands Kustpad begint bij de Nieuwe Haasvelderweg in Noordwijk.

Bekijk de wandelroute
Wandelen langs de leukste boscafes in Nederland; herten en reeën in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Herten en reeën spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. (Foto: © Kitty Terwolbeck, Flickr)
Wandelen langs de leukste boscafes in Nederland; Archemerberg
Archemerberg. (Foto: © Harold Meerveld, Flickr)

De leukste boscafés #7: De Lemeler Esch aan de Archemerberg

Aan de voet van de Lemeler- en Archemerberg ligt het Boscafé De Lemeler Esch. Een goede startlocatie voor je wandeling in de omgeving. Vanuit het boscafé wandel je naar de Archemerberg over de Archemerbergroute (ook wel de Bergenroute) en onderweg kom je langs verschillende prachtige heidevelden en krijg je een inkijkje in de heuvelrijke omgeving.

De Archemerbergroute (12,5 km) begint op Natuurcamping De Lemeler Esch, waar ook het boscafé bij hoort.

Bekijk de wandelroute

De leukste boscafés #8: Boscafé Merlijn aan het Reichswald

Dit is een leuk boscafé van waaruit je perfect kunt wandelen in de omgeving van Nijmegen: Boscafé Merlijn, net over de Duitse grens. Een fijne plek om even te pauzeren tijdens het wandelen of om te starten. Vanuit dit café wandel je zo het Reichswald in. Onder meer met de Trage Tocht Reichswald en deze route over de Sint-Jansberg en door het Klever Reichswald.

De Trage Tocht Reichswald begint bij de kruising Ketelstraat - Reestraat, De Horst (Gld) en telt 13 kilometer. De route over de Sint-Jansberg en door het Klever Reichswald start bij Boscafé Merlijn en telt 12,6 kilometer.

Bekijk de Trage Tocht
Wandelen langs de leukste boscafes in Nederland; wandelen in de omgeving van Boscafé Merlijn
In de omgeving van Boscafé Merlijn in Duitsland. (Foto: © Simone Vos)

De leukste boscafés #9: Boscafé de Zweef in Malden

Een boscafé met uitzicht op een zweefvliegveld, midden in de bossen; dat is Boscafé de Zweef in het Gelderse Malden. Een fijne locatie om te lunchen en borrelen, maar ook om van daaruit de natuur in te trekken. Zo wandel je de Maldensche Vlakroute (5 km) vanuit het boscafé, richting Heumensoord.

Bekijk de wandelroute

Tip de redactie

Heb jij onlangs gewandeld bij of vanuit een leuk boscafé en wil je deze tippen aan andere wandelaars? Stuur jouw aanrader dan naar ons toe via redactie@wandel.nl o.v.v. Boscafés. Dan zullen we hem toevoegen aan deze pagina.

Tips van onze lezers

Jullie reageerden massaal op de vraag om jouw favoriete boscafé met ons te delen! Deze tips delen we graag met je.

Madeliene:
"In jullie leuke lijst hoort ook Boshuis Drie thuis, te midden van het Speulder- en Sprielderbos."

Gerda stuurde ons twee leuke boscafés in Drenthe:
Theehuys Anserdennen, Schapendrift 1 in Ansen.
De Bospub, Bosrand 18 in Dwingelo.

Ellen stuurde ons Boscafé van Moorsel in Lierop, Noord-Brabant, door, gelegen aan de rand van de Strabrechtse Heide.

Wie in Noord-Brabant gaat wandelen heeft veel aan de tips van Sylvia:
De Boshut, Udensedreef 14. 15374 RK Schaijk. Deze is heel knus, gezellig,  maar wel druk op zondagen als er veel fietsers en wandelaars zijn. Ligt in een heel mooi gebied.
Pan en Zo, Schaijkseweg 10, 5373 KL Herpen. Ligt bij Herperduin, ook mooi natuurgebied. 
De Boswachter, Gemertsedijk 10, 5469 NH Erp. Deze is niet zo vaak open, je kunt hier een ommetje lopen, korte wandelroute Ommetje het Hurkske/Boerdonk.

Guido en Carmen:
"Deze mag absoluut niet ontbreken in dit lijstje boscafés. Het is gelegen in het natuurgebied het Leudal, dus hier vind je ook vele wandelroutes.
Boscafé de Busjop, Buschopperweg 9, 6093 AA Heythuysen"

Frans:
"Met genoegen heb ik uw artikel gelezen over boscafés. U vraagt aan het slot om tips. Hier is de mijne: Begin dit jaar heb ik de NS-wandeling vanaf station Breda gelopen, die "Het Mastbos" heet. Ongeveer halverwege in de bossen van het Mastbos aan een doorgaande weg ligt daar het boscafé "De Kogelvanger". [Misschien geeft de eigenaar het een chiquere naam.] In elk geval een mooie plek om te pauzeren aan/bij/in het bos. Ik nam daar erwtensoep met fries roggebrood met spek."