Direct naar de content Direct naar de hoofdnavigatie Direct naar de footer
Route

Wandelen in de voetsporen van sterke vrouwen

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Deze dag staat in teken van de strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Wandel met ons mee in de voetsporen van de sterke vrouwen die opstonden voor hun rechten.

Wandelen In De Voetsporen Van Sterke Vrouwen; Sterke vrouw
(Foto: © Shutterstock)

Sterke vrouwen #1: Aletta Jacobs

Studeren alleen weggelegd voor mannen? Daar was Aletta Jacobs, die arts wilde worden, het niet mee eens. In 1870 was zij de eerste toehoorster die werd toegelaten aan de HBS. Na dat jaar werd ze in 1871 toegelaten aan de Rijksuniversiteit Groningen om medicijnen te studeren. Op zijn sterfbed gaf minister Thorbecke Jacobs toestemming om de examens af te leggen. Hiermee werd Jacobs de eerste afgestuurde vrouwelijke arts in Nederland. Indirect was zij daarmee ook de eerste voorvechtster voor het vrouwenkiesrecht in Nederland en wordt Jacobs gezien als de beroemdste Nederlandse vertegenwoordigster van de eerste feministische golf. Want stemmen was tot dan toe voorbestemd aan mensen boven een bepaalde loongrens, waartoe zij ook behoorde. Echter werd er een artikel in de grondwet opgenomen die expliciet het vrouwenstemrecht verbood. Pas in 1919 werd het vrouwenkiesrecht ingevoerd. 

Wandeltips:

De geboren Sappemeerse kwam uit een Joods gezin. De drie kilometerlange wandeling ‘In de voetsporen van Aletta Jacobs’ voert je langs de bezienswaardigheden uit haar jeugd, zoals haar geboortehuis, de HBS en het Aletta Jacobs pand in Sappemeer.

Met de podwalk ‘Op stap met Aletta Jacobs’ wandel je vier kilometer langs de Groningse geschiedenis van de gezondheid, waar zij een grote rol in speelde. 

Wandelen In De Voetsporen Van Sterke Vrouwen; Burgerschool Sappemeer
Hoge burgerschool (HBS) in Sappemeer. (Foto: © Marc Venema, Shutterstock)
Wandelen In De Voetsporen Van Sterke Vrouwen: Rijksuniversiteit Groningen
Rijksuniversiteit in Groningen. (Foto: © Shutterstock)

Sterke vrouwen #2: Tine Tammes

Jantine (Tine) Tammes was hoogleraar genetica in Nederland. Zij studeerde ook aan de Rijksuniversiteit Groningen, net als Aletta Jacobs, en werd in 1919 benoemd tot hoogleraar. Ze was hiermee de eerste Nederlandse hoogleraar in dit vakgebied en de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen (tweede vrouwelijke hoogleraar in Nederland).  

Wandeltip:

De stadswandeling ‘In de voetsporen van Tine Tammes', dwars door Groningen, laat je nogmaals kennismaken met Aletta Jacobs en in het tweede deel met Tine Tammes. Je wandelt langs haar geboortehuis, de meisjesschool waar ze heen ging en het Botanisch Laboratorium, waar ze haar onderzoeken deed. 

Bekijk de wandelroute

Sterke vrouwen #3: Kate ter Horst

‘De engel van Arnhem’, onder die naam werd Kate ter Horst bekend. Tijdens de Slag om Arnhem in 1944 verzorgde zij meer dan 250 gewonde militairen in haar woning. Operation Market Garden was in volle gang. Kate was getuige van de landing van de 1e Luchtlandingsdivisie. De geallieerden hadden als doel had om bruggen in Nederland in bezit te krijgen en zo vanuit het zuiden op te rukken richting Duitsland. De Engelse militairen kwamen klem te zitten en gedurende acht dagen was het huis van de familie Ter Horst een militair hospitaal. Kate las stervenden voor uit de bijbel en verzorgde hen waar ze kon. Een jaar na de oorlog schreef ze er een boek over (‘Niet tevergeefs’) en de film ‘A bridge too far’ laat je de tijd herleven. 

Wandelen In De Voetsporen Van Sterke Vrouwen: Kerk Oosterbeek
Oude kerk in Oosterbeek. (Foto: © Shutterstock)

Wandeltip:

Het Klompenpad Rosandepad (13 km) voert je onder meer langs de pastorie van de familie Ter Horst naast de Oude Kerk in Oosterbeek en start/eindigt bij het Airborne Museum Hartenstein, dat een bezoek meer dan waard is.

Bekijk de wandelroute

Sterke vrouwen #4: Hannie Schaft

Het meisje met het rode haar werd ze genoemd. De Haarlemse Hannie Schaft speelde in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in het verzet. Niet alleen hield ze zich bezig met het verspreiden van pamfletten, ze hielp Joden onderduiken, deed koeriersdiensten en doodde meerdere collaborateurs en Duitsers. Nadat ze NSB-agent Willem Zirkzee executeerde werd Hannie opgepakt. Verwoede pogingen van de twee stadsgenoten en verzetsstrijders Truus en Freddie Oversteegen om Hannie te bevrijden, mislukte. Hannie werd gefusilleerd. Haar lijk werd gedumpt in de duinen van Zuid-Kennemerland, nabij Bloemendaal. Haar lichaam was één van de 422 lichamen die na de bevrijding in de duinen in massagraven werd ontdekt. Ze is herbegraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Wandelen In De Voetsporen Van Sterke Vrouwen; Eerebegraafplaats Bloemendaal
Eerebegraafplaats in Bloemendaal. (Foto: © Shutterstock)

Wandeltip:

ANWB Wandelroute Nationaal Park Zuid-Kennemerland (19 km). Vergeet nadien ook niet om een bezoek te brengen aan de Eerebegraafplaats Bloemendaal. 

Bekijk de wandelroute

Sterke vrouwen #5: de vrouwen van Amsterdam

Tijdens een wandeling van vijf kilometer maak je kennis met de vrouwen van Amsterdam die veel voor anderen, met name vrouwen, betekent hebben. Zoals Majoor Bosshardt, die zich in de Tweede Wereldoorlog inzette om Joodse kinderen te helpen onderduiken. Na de oorlog richtte ze op de Amsterdamse Wallen een Goodwillcentrum op voor prostituees en daklozen. Of de in 1748 terechtgestelde Marretje Arents, die betrokken was bij de Pachtersoproer. Ze handelde in verschillende waren en nam deel aan de oproer, waarbij woningen van pachters en belastingophalers werden geplunderd. Ze werd terechtgesteld en uit het raam van de Waag opgehangen. Ook Aletta Jacobs kom je in deze wandeling weer tegen.

Bekijk de wandelroute
Wandelen In De Voetsporen Van Sterke Vrouwen; Monument Bosshardt
Monument van majoor Bosshardt in Amsterdam. (Foto: © KerrysWorld, Shutterstock)

Boekentip:

Wil je meer weten over Amsterdam, haar bewoners en de geschiedenis? Met het boek ‘Amsterdam door’ van Floor van Spaendonck & Gijs Stork wandel je langs verschillende thema’s kriskras door de stad. Jan Rothuizen maakte de tekeningen bij hun wandelverhalen. 

Bekijk hier het boek

Sterke vrouwen #6: de vrouwen van Oranje

De geschiedenis van ons Koningshuis gaat terug tot de 15e eeuw. Door de eeuwen heen hebben de vrouwen een belangrijke rol gespeeld in de welvaart en het voortbestaan van de familie Oranje Nassau. Niet alleen kwamen veel van deze dames uit welgestelde families en bezaten ze titels en land, ook waren zij mondig, wisten van politiek en strategie. Vooral de winterkoningin Elizabeth en haar hofdame Amalia van Solms zorgen er in de 17e eeuw voor dat het vorstelijk aanzien van de Oranjes vergroot wordt met hun strategische zetten. Weliswaar beiden vanuit hun eigen perspectief. 

Wandelen In De Voetsporen Van Sterke Vrouwen; Paleis Ten Bosch
Huis ten Bosch in Den Haag. (Foto: © Shutterstock)

Wandeltip:

Met de podwalk ‘Het verhaal van Nederland – Oranje Nassau’ wandel je op diverse locaties door de geschiedenis, terwijl je het audioverhaal beluistert. Bijvoorbeeld in het pittoreske stadje Buren, historische centrum van Leeuwarden en wandelend langs de forten van Den-Helder. Maar ook bij het Kasteel van Breda, Paleis Soestdijk en Het Loo.  

Bekijk de wandelroute